Annons
Annons
Tandvård ofta svårt för incestoffer

För den som utsatts för incest kan Ingrepp i munnen påminna om de sexuella övergreppen. Det triggar både fysiska och psykiska reaktioner. (Bilden är arrangerad, och personerna har inget samband med texten.)
Foto: Colourbox
För den som utsatts för incest kan en kallelse till tandläkaren väcka panikångest. Det kanske går så långt att den drabbade låter tänderna lossna, hellre än att att besöka en tandvårdsklinik. Bemötande och kunskap hos tandvårdspersonal blir därför viktiga delar i läkningsprocessen. Det säger Lena Morin Nilsén, generalsekreterare för organisationen Nxtme, som vill att tandvården ska bli bättre på att tolka patienters reaktioner.

Lena Morin Nilsén
Tandläkartidningen träffar Lena Morin Nilsén på Nxtme:s kansli i Stockholm. Vi sätter oss i ett ljust mötesrum med utsikt över Folkungagatan. Mellan två röda fåtöljer står ett schackbräde. Här står även en kakelugn. Rummet inger trygghet.
– Det är fruktansvärt hur tandhälsan kan se ut hos en del människor. Det finns till och med de som inte klarar att borsta tänderna eftersom du för in något i munnen, säger Lena Morin Nilsén, generalsekreterare för Nxtme.
En kontrollerande och framgångsrik far var Lena Morin Nilséns förövare. Under en stor del av uppväxten var hon utlämnad till en förälder som systematiskt förgrep sig på henne. Det fanns ingen annan i hemmet som kunde se vad som pågick. De äldre syskonen hade flyttat och mamman lämnade maken när Lena Morin Nilsén var tio år. Övergreppen pågick i mer än fem år.
Lena Morin Nilsén fick hjälp av systerns väninna att lämna uppväxthemmet. Hon hämtade henne på arbetsplatsen en dag och sedan lämnade Lena Morin Nilsén hemstaden Falun. Hon bestämde sig tidigt för att inte bli bitter på fadern, utan förlät honom. Hon var då 18 år. Fadern dömdes sedan till tre års fängelse.
“Många vi träffar har svårt för alla vårdkontakter eftersom det ofta rör kroppen.“
- De som möter stödsökande personer har själva blivit utsatta för incest. Organisationen finns i dag representerad i Stockholm, Västra Götaland, Uppsala, Gävle och Dalarna. Planen är öppna mottagningar på fler platser i landet. Organisationen har åtta anställda.
- Organisationen tar emot personer från 13 år och uppåt oavsett könsidentitet.
- Nxtme håller föreläsningar för personal som möter barn och ungdomar. De utformas tillsammans med sakkunniga läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin.
- Hos Nextme kan personer som är utsatta eller har varit utsatta för incest få kostnadsfri rådgivning, samtalsstöd och hjälp.
- Hjälpen finns i form av stödsamtal, stödgrupper, medföljaning till sjuk- och tandvård och myndigheter.
- Nxtme ställer även upp med stödpersoner, stödmejl, stödtelefon, stödchatt, träffar under högtider och juridiskt stöd.
Källa: Nxtme
För tio år sedan grundade Lena Morin Nilsén organisationen Nxtme, som tar emot incestoffer. Då var hon 38 år och ville träffa personer som hade liknande erfarenheter, men det fanns ingenstans att vända sig. Det var då hon fick idén till Nxtme. Hon beskriver den som steget mellan vännen och vården.
Tandläkarbesöken klarade Lena Morin Nilsén av genom att stålsätta sig. Det skulle bara fungera. Hon hade samma inställning till allt i livet. Inte stanna upp, inte känna efter. Hon tillät sig inte att vara svag och hade svårt att acceptera människor som var sjukskrivna. Det var en logisk följd av hennes trauma. Men en dag tog det stopp, kroppen ville inte vara med längre.
– Många stödsökande har så fruktansvärt svårt att ta sig till tandläkarmottagningen. Vad vi kan göra att hämta dem och följa med dem. Det blir en del i deras läkningsprocess. Många vi träffar har svårt för alla vårdkontakter eftersom det ofta rör kroppen.
Fysiska och psykiska reaktioner
En del personer börjar svettas, får tårar i ögonen och vill skölja hela tiden. Andra sitter upprätta i stolen när den fälls tillbaka. Ingrepp i munnen påminner om övergreppen. Det triggar både fysiska och psykiska reaktioner.
En medföljare hos Nxtme kan förbereda besöket långt i förväg. Tillsammans går den stödsökande och medföljaren igenom de olika stegen: Hur de åker dit, sedan sätter sig i väntrummet och hur patienten kallas in till tandläkaren. Den medföljande sitter med under hela besöket och kan även hjälpa personen att stanna när paniken tar överhanden.
Lena Morin Nilsén vill sprida kunskap om hur svårt det kan vara för människor att gå på sina tandläkarbesök. Hon vill gärna föreläsa på odontologiska riksstämman i framtiden.
Tolka patienternas signaler
Lena Morin Nilsén ser gärna att tandvården stämmer av med patienterna om de är eller har varit utsatta för övergrepp. Genom att bli bättre på att tolka patienternas signaler är det lättare att upptäcka övergrepp och det blir lättare att slussa vidare patienterna till rätt vård. Det kan räcka med att patienten får fylla i ett formulär. Helst skulle hon se att frågan om incest finns med på tandläkarutbildningen.
De sökande hos Nxtme utgör ett tvärsnitt av befolkningen.
– Det är inte enbart människor från en viss samhällsklass som utsätts, vilket många tror. Det kan hända vem som helst. Till största delen är det flickor och kvinnor, men fler och fler pojkar och män söker sig till oss och det är jag glad över, säger Lena Morin Nilsén.
Posttraumatiskt stressyndrom
Hon besöker skolor där hon möter skolklasser och berättar om vad incest innebär och vad det får för konsekvenser. Barn som utsätts för sexuella övergrepp av en familjemedlem eller en släkting drabbas ofta av posttraumatiskt stressyndrom, och det krävs många års behandling innan de kan leva ett liv utan panikångest, skam och skuld.
– Vi vill att tandläkare visar den här gruppen patienter större förståelse. I många fall är mötet opersonligt, kallt och sker inte sällan utan dialog, men så fort de är medvetna om patientens erfarenheter upplever jag att mötet blir trevligt. Tandläkaren talar med patienten på ett helt annat sätt.