Sammanlagt har Försäkringskassan krävt tillbaka cirka 8,1 miljoner kronor som har betalats ut i tandvårdsstöd mellan januari och oktober 2012. Det handlar om 56 stycken återkrav och är resultatet av 103 kontrollutredningar som har avslutats under perioden.
Kontrollutredningar görs när Försäkringskassan misstänker fusk. De flesta felen visar sig vara oavsiktliga, men om Försäkringskassan misstänker brott görs en polisanmälan, berättar Daniel Johansson, chef vid Försäkringskassans enhet för kontrollfrågor.
Misstänker bedrägeri
Större delen av pengarna krävs från personer som myndigheten också har polisanmält för misstänkt bedrägeri. Daniel Johansson tror att samtliga är tandläkare. Försäkringskassan anser att de medvetet har tagit ut för mycket pengar i tandvårdsstöd.
Tre av polisanmälningarna har gjorts i Västra Götalands län. I ett fall har Försäkringskassan krävt tillbaka drygt tre miljoner kronor. De andra två har krävts på knappt 173 000 kronor respektive knappt 169 000 kronor.
Två polisanmälningar har gjorts i Stockholms län. Drygt 748 000 kronor respektive knappt 215 000 kronor har krävts tillbaka.
En polisanmälan har gjorts i Skåne. Uppåt 916 000 kronor har krävts tillbaks.
Även i Uppsala län har en polisanmälan gjorts för misstänkt bedrägeri. Återkravet var på drygt 714 000 kronor.
Vill komma åt fusk
Enstaka polisanmälningar på grund av felaktiga utbetalningar av tandvårdsstödet har gjorts även tidigare år. 2011 gjorde Försäkringskassan en polisanmälan i Västra Götalands län. Nästan 427 000 kronor krävdes tillbaka och utbetalningar på drygt 826 000 kronor stoppades i det aktuella ärendet. Året innan gjorde Försäkringskassan en polisanmälan i Stockholms län. Återkravsbeloppet den gången var nästan 59 000 kronor.
På Försäkringskassan finns åtta särskilt utbildade kontrollutredare som granskar tandvårdsstödet. Kontrollerna är ett led i arbetet att komma åt fusk och utbetalningar som av andra anledningar har blivit fel.