Annons

Annons

Oklart vad brutet ST-avtal får kosta – saknas rättspraxis

Hur mycket får det kosta för en ST-tandläkare att hoppa av en uppdragsutbildning hos folktandvården efter löfte om att stanna kvar i flera år? Svaret är att ingen vet, eftersom det ännu inte prövats i domstol.

Foto: Colourbox

Tandläkartidningen rapporterade nyligen att ST-tandläkare känner sig pressade av avtalsvillkoren i uppdragsutbildningarna som de genomgår hos folktandvården. Flera tandläkare har hamnat i situationer där de behövt bryta avtalet i förtid.

I vissa fall har de fått betala stora belopp för detta, eftersom de gått med på att stanna flera år efter utbildningens slut. Det kan handla om flera hundra tusen kronor. I regel förbinder sig en ST-tandläkare att stanna i tre år efter den treåriga utbildningens slut, eftersom arbetsgivaren vill ha en motprestation när den bekostar ST-tandläkarens utbildning.

Malin Rantzer, jurist och ombudsman på Tjänstetandläkarna (TT), berättar att avtal där tandläkare förbinder sig att stanna ett antal år efter utbildningens slut är tillåtna.

– Avtalslagen är allmänt hållen och grundregeln är att avtal ska hållas. Avtalsvillkoren får jämkas om de är oskäliga eller så kan man till och med bortse från dem, säger Malin Rantzer.

Om avtalet kan ses som oskäligt beror enligt Malin Rantzer på dess innehåll. Till exempel hur många år tandläkaren förbinder sig att stanna och hur stort belopp hen ska betala vid ett avbrott i förtid. Vilka omständigheter som råder när en ST-tandläkare vill avsluta sin anställning kan också ha betydelse.

Om tandläkaren drabbas av en allvarlig sjukdom kan det tala för att avtalet bör jämkas eller så bortser man från villkoret att stanna ett antal år helt och hållet.

– Det vi vet är att avtalet är ogiltigt om tandläkaren är förpliktigad att stanna i flera år utan möjlighet att kunna betala sig fri, säger Malin Rantzer.

– Från TT:s sida försöker vi alltid förhandla fram en lösning. På ett sätt vore det bra om en tvist prövas i domstol, men det är inte säkert att rättsläget blir klarare för det.

Vad får det kosta att betala sig fri? Ingen vet med säkerhet var gränsen går, eftersom frågan inte prövats i domstol för just ST-tandläkare. Det är ofta hög konkurrens om uppdragsutbildningar för ST-tandläkare, och av den anledningen accepterar många avtalsvillkoren. Därför skulle man kunna hävda att en ST-tandläkare har en underlägsen ställning i förhållande till arbetsgivaren.

– Samtidigt är det här vuxna människor som frivilligt skriver på ett avtal. Det är inte säkert att en domstol skulle betrakta dem som underlägsna, säger Malin Rantzer

Det finns rättsfall från Arbetsdomstolen (AD) som gäller uppdragsutbildningar för flygförare hos Försvarsmakten.

– Likheten mellan dessa fall och ST-tandläkares avtal är att arbetstagaren förbinder sig att stanna kvar ett antal år.

Slutsatsen i AD:s domar är att den ena sidans prestation ska matcha den andra. Är priset för att betala sig fri högre än kostnaden för uppdragsutbildningen så kan avtalet vara oskäligt, säger Malin Rantzer.

Upptäck mer