Annons

Annons

Tandläkare jobbar ofta längre än till 65

Tandläkare är den yrkesgrupp inom tandvården som har högst pensionsålder. De arbetar också längre än genomsnittet i Sverige. Det visar en ny sammanställning från Pensionsmyndigheten.

Förra året var den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige 64,9 år. De 163 tandläkare som gick i pension under år 2021 var i genomsnitt 65,5 år. Manliga tandläkare jobbade i snitt ett halvår längre (65,8 år) än de kvinnliga (65,3 år).
Tandläkare jobbar alltså längre än andra yrkesgrupper, och även längre än övriga inom tandvården. Den genomsnittliga pensionsåldern är 65,2 år för tandhygienister och tandtekniker, och 64,7 år för tandsköterskor.
– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger mellan 1 400 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut, säger Robin Fondberg, analytiker på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.
Hon tillägger också att den genomsnittliga pensionsåldern varit i stort sett konstant sedan dagens pensionssystem infördes på 90-talet, samtidigt som medellivslängden har ökat med tre år.
Högst genomsnittlig pensionsålder förra året hade universitets- och högskolelärare med 66,9 år och läkare med 66,6 år. Bland de yrkesgrupper som går tidigast i pension finns processoperatörer och vårdbiträden, som i snitt arbetar till 64,2 års ålder.

Upptäck mer