Testningen för covid-19 kommer nu i gång i betydligt större skala. Det berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson vid fredagens pressträff där även statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren deltog.
— Nu jobbar vi på att testa för virus, men inte antikroppstestning – inget land har etablerat ett bra och pålitligt test, validering pågår i olika samarbete inom Europa. Det finns testmetoder men de är inte tillräckligt bra för att säga om en enskild person är immun eller ej, förklarade Johan Carlsson.
De grupper som nu främst ska testas i större skala är patienter och personal på sjukhus och äldreboenden. En utökad provtagning kommer även att omfatta samhällsviktiga personer som polis, räddningspersonal och exempelvis kraftverksanställda. En inventering av exakt vilka funktioner det handlar om pågår.
— Så småningom kan vi komma till ett läge där vi kan testa allmänheten i stort, där är vi inte ännu. Nu är det 100 000 eller fler provtagningar på prioriterade grupper per vecka som är målet.
Provtagningskedja
Johan Carlsson berättade också att man just gjort en studie på en befolkningsrepresentativ kohort i Stockholm för att se hur smittan är sprid i samhället. Den studien ska nu utvidgas att omfatta även andra delar av landet.
För att kunna skala upp provtagningen krävs en etablerad provtagningskedja, från själva provtagningen till analys, hantering och kommunikation av provsvar inom ramen för patientsäkerhet och sekretess, där 1177 har en viktig roll.
—Man måste också se till att det inte blir undanträngningseffekter om till exempel folk testar sig på egen hand vilket kan tynga sjukvården i onödan. Det erbjuds ju gott om mer eller mindre seriösa tester på nätet till exempel, påpekade Johan Carlsson.