Annons

Annons

Valet 2022 2022-08-31

Många tandläkare på valsedlarna

Moderaten Lars-Ingvar Ljungman har störst chans, om än en liten sådan, att bli invald till riksdagen bland de tandläkare som kandiderar i allmänna valen den 11 september. Minst sju tandläkare söker väljarnas förtroende till riksdagen, och till regionvalen finns 24 kandidater med tandläkarbakgrund.

Lars-Ingvar Ljungman

Lars-Ingvar Ljungman – något av en nestor inom skånsk politik som kommun- och regionpolitiker – kandiderar för Moderaterna i Skåne läns södra.

– Normalt har Moderaterna fyra mandat inom min valkrets, lite beroende på svängningar med ibland tre och faktiskt vid något tillfälle fem. Realistiskt kan vi nog tro på fyra mandat, där jag som femteplacerad blir första reserv, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Han tog tandläkarexamen 1977 och var verksam i yrket, delvis även med undervisning vid Tandläkarhögskolan i Malmö, på heltid fram till 1988.

Men trots alla år som heltidspolitiker, bland annat som kommunalråd i Vellinge, har han behållit starka band med tandvården.

– En viktig erfarenhet av många år i politiken är betydelsen av en helhetssyn. Beslut inom ett område påverkar ofta andra områden inom politiken, och har man inte den förståel­sen så blir det ingen bra helhet utan i stället negativa konsekvenser av olika beslut, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Fram till i fjol var han under 14 år ordförande för Moderaterna i Skåne, ett uppdrag som även gav inflytande inom nationell politik.

“Skåne är ett starkt SD-fäste, en realitet vi fått leva med.“

Lars-Ingvar Ljungman anses allmänt ha bidragit till ökad moderat samverkan med Sverige­demokraterna, men själv tonar han ner sin betydelse kring den processen.

– Egentligen är det ingenting som jag jobbat aktivt med, utan det är mer att vi utifrån vårt skånska perspektiv, upplever jag, legat en mandatperiod före utvecklingen i övriga Sverige. Skåne är ett starkt SD-fäste, en realitet vi fått leva med. Det som därför är ganska naturligt i Skåne är än så länge inte det i andra regioner.

Emma Hilborn

Den tandläkare som står högst på någon riksdagslista är Emma Hilborn, andraplacerad för Vänsterpartiet i Blekinge län.

Hon arbetar för Folktandvården Blekinge, och har fram till nu varit aktiv inom kommun­politiken.

Men att den höga listplaceringen skulle bära till riksdagen är högst osannolikt.

– V i Blekinge hade ett riksdagsmandat för omkring 20 år sedan, men det var efter ett väldigt bra val och dessutom ett utjämningsmandat. Så förmodligen blir det inget riksdagsmandat den här gången heller, men vi jobbar förstås mot det.

Emma Hilborn lyfter fram klimatet och arbetsmiljön som sina viktigaste frågor.

– Sedan brinner jag förstås också för jämlikhet – att alla ska ha det bra och att vi strävar åt samma håll.

Hon står även som tvåa på Vänsterpartiets valsedel till Region Blekinge.

– Jag har hittills fokuserat på kommunpolitik som grupp­ledare för Vänsterpartiet i Karlskrona. Nu bildar vi ett nytt lag för regionen, där den tidigare gruppledaren slutat, och det känns spännande att få vara en del av det.

“Jag har en grundsyn att alla är lika mycket värda och att vi ska skapa ett bra samhälle för alla.“

Region Blekinge har för första gången styrts av en moderatledd koalition – en mandatperiod som av Emma Hilborn beskrivs som strulig.

– Dels har man som minoritetsstyre varit beroende av SD-stöd i vissa frågor, dels upplever jag att partierna inte riktigt varit beredda på uppdraget. Pandemin har förstås inte heller underlättat det hela. Men det känns tråkigt från vårt perspektiv att man inte prioriterat arbets­miljöfrågorna.

Hon skrattar lite när hon påminns om att Moderaterna av tradition lockar flest tandläkare som engagerar sig i politiken.

– Jag har alltid varit vänsterpartist – före det att jag blev tandläkare. Jag hamnade där värderingsmässigt tidigt i livet och har hängt fast vid det. Jag har en grundsyn att alla är lika mycket värda och att vi ska skapa ett bra samhälle för alla. Det känner jag ju att jag jobbar för som tandläkare också, egent­ligen.

Suhaib Hurani

Av de 24 tandläkare och tandläkarstuderande som kandiderar på regionlistor är elva moderater.

En av dem är 24-årige Suhaib Hurani, som av sitt parti lyfts fram som ett framtidsnamn inom regionpolitiken i Västra Götaland.

– Jag tillhör norra valkretsen, en av fem listor i Västra Götaland, där Moderaterna fick fyra mandat i förra valet. Så jag räknar med att bli invald som andraplacerad på listan.

Han kandiderar för första gången och har tidigare varit engagerad inom ungdomspolitik och fackligt som ordförande för Sveriges Tandläkarförbunds studerandeförening.

Suhaib Hurani, som läst sex terminer på Sahlgrenska akademins tandläkarprogram, är klar över vilka frågor som han vill driva som regionpolitiker:

– Tandvården och psykisk ohälsa, särskilt barn- och ungdomspsykiatrin. Mycket handlar om att ta hand om personalen på ett bra sätt – med möjligheter till utveckling i yrket och en rimlig arbetssituation där vi måste gör allt för att korta köerna.

“Väntetider på två år är inte rimligt.“

Listade tandläkare i val till riksdag och region

Följande politiker som är tandläkare och tandläkarstudenter står med yrkesbeteckning på de valsedlar som Valmyndigheten publicerat (listplacering och valkrets inom parentes).

Till riksdagen:

Kristdemokraterna: Pernilla Schubert, Salem (46, Stockholm)
Liberalerna: Mardoukh Ahi, Järfälla (38, Stockholm); Gösta Frödin, Arvika (5, Värmland)
Moderaterna: Lars-Ingvar Ljungman, Höllviken (5, Skåne södra)
Sverigedemokraterna: Christer Olsson, (67, Uppsala)
Vänsterpartiet: Emma Hilborn, Jämjö (2, Blekinge); Peter Bodemyr, Frösön (6, Jämtland)

Till regionfullmäktige:

Kristdemokraterna: Clara Malmelöv, Knivsta (21, Uppsala); Boel Jansson, Ärla (28, Södermanland); Per-Åke Älverbrandt, Kinna (17, Västra Götaland); Christell Tigér, Arvika (18, Värmland)
Kristna värdepartiet: Stefan Aninoiu, Motala (3, Östergötland)
Liberalerna: Mardoukh Ahi, Järfälla (4, Stockholm); Marianne Törngren, Aneby (14, Jönköping); Gösta Frödin, Arvika (5, Värmland)
Moderaterna: Ulla Ordell, Motala (8, Östergötland); Anna Adell, Malmö (17, Skåne); Margreth Seger­stein, Hässleholm (20, Skåne); Lars-Ingvar Ljungman, Vellinge (5, Skåne); Suhaib Hurani, Göteborg (2, Västra Götaland); Erik Baecklund, Askersund (1, Örebro); Ola Saaw, Köping (16, Västmanland); Patrik Andrén, Västerås (19, Västmanland); Margareta Lindholm, Väster­ås (29, Västmanland); Kjerstin Widman, Umeå (8, Västerbotten); Per Sandström, Alhem-Norrbacka (3, Väster­botten)
Norrbottens sjukvårdsparti: Torbjörn Eriksson, Boden (70, Norrbotten)
Socialdemokraterna: Victoria Brikho Lenefors, Huddinge (10, Stockholm)
Sverigedemokraterna: Christer Olsson, Uppsala (1, Uppsala)
Vänsterpartiet: Emma Hilborn, Jämjö (2, Blekinge); Peter Bodemyr, Frösön (5, Jämtland)

– Jag har själv i sommar sett problematiken under min sommarskola på Folktandvården Dalaberg i Uddevalla, som har väntetider på två år. Det är inte rimligt.

På regionnivå kandiderar två tandläkare som ”listettor”: Erik Baecklund på en av Moderaternas listor i Region Örebro, och Christer Olsson för Sverige­demokraterna i Region Uppsala.

På kommunal nivå står tandläkare förstaplacerade på fem listor. Det gäller kristdemokraterna Pernilla Schubert i Salem, Bengt Olof Idmyr i Mjölby och Björn Möller i Tjörn samt Carl-­Göran Svensson för Centerpartiet i Simrishamn och Emma Hilborn, Vänsterpartiet i Karlskrona.

Upptäck mer