Annons

Annons

Tandvården en allt större valfråga

Utspelen duggar tätt så här inför valet. Bland annat har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommit med specifika tandvårdsförslag.

Foto: Colourbox

En kartläggning som Sveriges Radios Ekot har gjort visar att riksdagspartierna prioriterar tandvården olika i sina partiprogram. Sedan Tandläkartidningen gjorde sin kartläggning för ett par veckor sedan  har fler partier specificerat sig vad gäller hur de vill påverka tandvården.

I en intervju med Ekot den 2 september meddelade Miljöpartiets (MP) Märta Stenevi att man vill att tandvården ska ha samma högkostnadsskydd som i sjukvården. Vänsterpartiet (V) vill att tandvården ska ha ett eget högkostnadsskydd som påminner om sjukvårdens. Även Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) lovar satsningar, liksom Socialdemokraterna (S) som på sikt vill att tandvården ska ha samma villkor som sjukvården men inte har med frågan i sitt partiprogram just nu.

Sverigedemokraterna (SD) vill låta tandvården ingå i samma system sjukvården.

— Vi lägger fram det som en av de viktigare välfärdsförändringarna, det är en fråga där vi kommer att stå på oss in i det sista i förhandlingarna efter valet, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Moderaterna (M) och Centern (C) har inga förslag om tandvård.

—Behovet för kroniskt, svårt sjuka är viktigare än att förändra än tandvården så den kommer långt ner på listan, säger Centerns sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Johnsson i Ekots intervju.

Upptäck mer