Den första kliniken med tillhörande butik med tandvårdsprodukter slår upp portarna på Vasagatan i centrala Västerås i början av augusti. Just nu pågår en febril aktivitet för att bygga om de tidigare butikslokalerna, anställa personal och upphandla utrustning och material.
Hektiskt? Visst, men allt går enligt Fredrik Wistrand enligt plan.
– Jag har ju lång erfarenhet från detaljhandeln. Där hade vi kanske ett par veckor på oss att färdigställa butiker, nu har vi ett par månader på oss tills vi öppnar, så det blir inga problem.

Fredrik Wistrand
Yrke: Vd för MyDentist.
Utbildning: Ingenjör, MBA.
Ålder: 41 år.
Familj: Hustru och två barn, sex och nio år.
Fritid: Familjen, resor.
På nattduksbordet: Min iphone.
Senaste tandläkarbesöket: Lagning av en gammal rotfyllning, behandlingen pågående.
Foto: Stefan Edetoft
Tio till 15 personer kommer att anställas, varav två till tre tandläkare. Söktrycket har varit positivt, både från folktandvårds- och privatanställda, yngre och äldre.
Att han själv inte har odontologisk skolning ser han inte som något problem.
– Ska man lyckas ska man ha kompetenta och skickliga personer i alla positioner. Jag och min medgrundare Per Jansson kan företagande och marknadsföring, nu behöver vi knyta till oss de vassaste inom dentalbranschen, vilket vi påbörjat genom anställningen av Josefine Bergquist från Smile som går in som operativ chef.
Men varför satsa på tandvård? Finns det utrymme för fler tandvårdsaktörer? Är det inte bara ett sätt för riskkapitalister att ta hem snabba pengar?
– Jag kan inte uttala mig om hur andra företag är finansierade och hur deras strategi ser ut. Men i MyDentist är grundarna och ledningen i bolaget huvudägare och vi har ingen exit-strategi utan har gett oss in i branschen för att bygga Nordens största tandvårdskedja, förklarar han, och tillägger:
– Har man ett bra koncept finns alla förutsättningar att lyckas.
I konceptet ingår, förutom att etablera sig centralt, att ha öppet från tidig morgon till sen kväll samt helger. Och att kunderna – han vill använda det begreppet – ska kunna boka in en passande tid via dator eller telefon.
– Att komma på en viss angiven tid är inte lätt om man har ett arbete att sköta. Det vet jag av egen erfarenhet. Vi ska ha öppet när kunderna kan komma. Jag tycker att det borde ha varit en självklarhet inom tandvården för länge sedan.
En annan del i konceptet är priset.
– Vi kommer inte att bli en lågpriskedja, men kunderna ska veta vad slutpriset blir i god tid innan behandlingen påbörjas. I dag är det alldeles för svårt att ta reda på det. Vi ska göra det lättare för kunden att ha kontroll på bland annat detta via en egen tandvårdsportal där kunden kan se allt som är gjort samt eventuellt föreslagna behandlingar.
När Fredrik Wistrand själv för en tid sedan drabbades av besvär med en åtta år gammal rotfyllning kontaktade och besökte han tio olika kliniker.
– Jag fick lika många olika behandlings- och prisförslag. Det är förvirrande.
Tanken är också att företaget ska locka kunder med olika kampanjer.
– Det kan bli fråga om att erbjuda specialpriser till olika grupper, exempelvis halva priset på nollställning, och också gratis undersökningar till vissa.
I anslutning till klinikerna ska det finnas en butik där alla slags tandvårdsprodukter säljs.
– Hos många tandläkare finns det ett glasskåp med några eltandborstar och lite annat. Varför ska kunderna behöva gå till apoteket för att köpa det de behöver? I vårt koncept kommer kunderna direkt in i butiken och möter kunnig personal. I butiken finns också klinikens reception. Väntrum och behandlingsrum ligger i nära anslutning.
Inför satsningen har ledningen gjort en mycket omfattande studie i ett stort antal städer för att se på konkurrensen och möjligheterna att hitta bra lokaler i de bästa lägena, gärna på huvudgatan och i köpcentrum där människor redan rör sig, men också för att se på möjligheterna att rekrytera personal och möjligheterna till lokal marknadsföring. För att bygga MyDentist till Sveriges starkaste varumärke inom dentalbranschen kommer man att investera miljonbelopp i marknadsföring i varje medelstor stad där man öppnar.
– Satsar vi en miljon på marknadsföring i Stockholm syns det knappt; vi försvinner i mängden, men i exempelvis Västerås får den miljonen ett betydligt bättre genomslag, inte minst på grund av att medierna uppmärksammar oss där, förklarar han.
Fredrik Wistrand har lång erfarenhet inom affärsverksamhet. Han var med och startade telekombolaget PGOne, som i dag är en del av Alltele, och därefter kaffebolaget ZinZino. Med dessa erfarenheter i bagaget kom han till optikerkedjan Smarteyes, där han gick in som vd och var med om att utveckla företagets affärsidé till succé. Konceptet var enkelt uttryckt att satsa på butiker i attraktiva lägen och erbjuda kunderna ett enklare glasögonköp till fastpris.
I dag har företaget 500 anställda, omsätter 500 miljoner och har öppnat butiker i Tyskland och Danmark.
– Kunderna visste från början vad priset skulle bli och hade ändå ett stort utbud av glas och bågar att välja bland, säger han.
Tandvården behöver enligt honom också nya koncept.
– Visst finns det mycket bra tandvårdskliniker i landet, men det finns också utrymme för förbättringar. Jag tror att vi kan erbjuda det.
Förutom Västerås har detaljerade marknadsundersökningar genomförts i sju andra städer, och enligt Fredrik Wistrand verkar det lovande.
Men MyDentist tänker inte nöja sig med det; företaget ska expandera snabbt.
– Affärsplanen är tydlig; om fem år ska vi ha 45 kliniker. Jag hoppas att jag får göra samma resa som i Smarteyes, säger han.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.