Annons

Annons

Surfar enkelt på mottagningen

Det traditionella pappersformatet är på väg ut. Snart kommer patienterna att kunna svara på enkäter med en surfplatta.

När surfplattan lanserades ansågs den klumpig och användningsområdena få. Senare versioner har dock blivit betydligt smidigare, vilket resulterat i ett helt nytt sätt att surfa. Nya branscher har börjat utnyttja läsplattans funktioner. Nu tycker Susanne Hultén, tandsköterska och grundare av Utvecklingskoll att det är dags för tandläkarna att kliva på tåget. Internetsajten har listat tio sätt som tandvårdskliniken kan använda med den nya tekniken.
– Vi började se att surfplattan har en enorm potential och det egentligen bara är fantasin som sätter gränser för vad den kan användas till. Det var så idén till listan kom till, säger Susanne Hultén. Som första tips tycker Susanne Hultén att tandläkarna ska utnyttja surfplattans möjlighet att visa powerpointpresentationer. Man kan till exempel ge patienten olika behandlingsalternativ och visa bilder före och efter på skärmen.
I applikationsmappen kan man dessutom ladda hem både diagram, tabeller och animationer för att patienten lättare ska få en inblick i behandlingsfaserna.
– Det handlar om att gå utanför ramarna och tänka lite nytt. En del patienter kanske tycker att det är lättare att förstå vad tandläkaren pratar om ifall man får se en bild eller film på skärmen. Man kan även föra anteckningar direkt på surfplattan eller använda den som diktafon, säger Susanne Hultén.
Lugnande med musik
Även för barnen kan surfplattan vara ett trevligt inslag i tandläkarbesöket. Det fi nns gott om spel och underhållning att sysselsätta sig med i väntrummet.
– Man kan bygga pussel, rita eller spela spel. Om man har laddat hem Spotify kan man även lyssna på musik medan man väntar, vilket forskning har visat har en lugnande effekt på patienten.
Men även när patientens besök är slut kan den nya tekniken komma till användning. Vill man genomföra en enkät- eller kundundersökning kan man göra det direkt på skärmen efter behandlingen i stället för att krångla med papper, vilket är både tidseffektivt och miljövänligt.
Några kliniker som har tagit tillvara på surfplattans möjlighet till snabba enkätundersökningar är folktandvården i Jönköpings län. Sedan februari har surfplattan varit på två pilotkliniker och testats av patienter som varit positiva till den nya tekniken.
– Det är ett väldigt eff ektivt sätt att jobba. När patienten skriver in svaren på skärmen sammanställs resultatet på en gång, i stället för att samla in papper, scanna in dem i en dator och sammanställa allt, säger Annica Ekberg, informationschef för folktandvården i Jönköping.
Efter de två pilotklinikerna har surfplattan passerat tio kliniker till och kommer att fortsätta sin resa genom länet tills alla kliniker har provat
på den nya tekniken. – Jag tror och hoppas att vi kommer att fortsätta på det vi påbörjat. Så länge tandvårdspersonalen tar sig tid att visa patienten hur tekniken går till och själva inte är rädda för att prova något nytt så tror jag att surfplattan kommer att stanna kvar på tandvårdsklinikerna, säger Annica Ekberg.
Susanne Hultén tycker inte att det behövs något större teknikintresse för att förstå sig på surfplattans funktionaliteter. Det räcker med en nypa nyfikenhet.
– När man väl börjar förstå hur det fungerar är det bara fantasin som sätter gränserna. Nu väntar vi på att tandläkarna utvecklar sina egna applikationer!

Upptäck mer