Annons

Annons

”Vi vill att en oberoende part testar produkterna”

En pionjärkund till Futurum­kliniken är företaget M-Tec Dental i Malmö. Vd Magnus Martinsson tvekar inte om vad som är det viktigaste.
– Vi vill ha en oberoende part som testar våra produkter, säger han.

M-Tec Dental i Malmö startade 2008 som en traditionell dentaldepå för främst tandtekniker. Två år senare gav man sig in på området dental CAD/CAM-produktion och blev samtidigt återförsäljare av en dental skanner. Företaget erbjöd en öppen lösning där skannern inte var låst till något speciellt produktionscenter.
– Vi förändrade branschen med vår fria teknik, hävdar Magnus Martinsson, vd för M-Tec Dental.
Företaget hade visserligen också tillverkning av CAD/CAM-framställd protetik, men ville inte låsa in sina kunder, något som visat sig vara ett framgångsrikt koncept.
– Vi sa till kunderna att vi så klart gärna vill ha deras beställningar, men att de också kunde gå till någon annan.

Flera material

I dag erbjuder företaget kronor, broar, distanser och implantatbroar i flera material. Det handlar dels om CAD/CAM-frästa produkter i zirkonoxid eller metall, dels om laser­smälta kobolt-kromprodukter. Det kan lite förenklat beskrivas som en 3D-skrivare som skriver i metall. Ett kobolt-krompulver sprids ut på en platta, därefter går en laser över ytan och smälter ihop pulvret på de ställen där det ska bli metall. Ett nytt lager pulver sprids ut och lasern smälter igen.

Magnus Martinsson, vd på M-Tec Dental. Foto: André de Loisted

Magnus Martinsson, vd på M-Tec Dental.
Foto: André de Loisted


Metoden kallas ”Selective Laser Melting”, eller SLM.
M-Tec Dental är ett av de första företag som redan har ett samarbete med föregångaren till Futurumkliniken, den klinik som byggts upp under förstudien på Malmö Tandvårdshögskola. Kliniken har bland annat testat företagets individanpassade distanser enligt en standardiserad metod.
– De har kört ett ISO-test som innebär att de belastar våra distanser i två miljoner cykler där krafter sätts in från sidan i en viss vinkel för att se vad som krävs för att de ska knäckas.
– Det tar över en månad per implantatsystem att köra testet, säger Magnus Martinsson.

”Ville ha dokumentation”

Det finns egentligen inget krav på att individanpassad protetik ska certifieras och CE-märkas, men Magnus Martinsson ville få sina produkter kollade för sin egen skull.
– Vi ville ha dokumentation från en oberoende källa även om det inte fanns något krav på det. Både för att försäkra oss om att vi har bra produkter, det ger ju oss en trygghet själva, och för att sedan kunna visa upp att vi har bra produkter. Så för vår del har vi tänkt detta som ett löpande samarbete så fort vi utvecklar en produkt, säger han.
Rent teoretiskt hade företaget kunnat bygga upp en egen testavdelning för att köra testerna själv, men det hade inte blivit samma sak, menar Magnus Martinsson.
– Det är inte alls samma värde i det eftersom det inte är oberoende. Vi vill ha en oberoende part som testar våra produkter. Kritiker kan ju annars alltid säga att vi har manipulerat testerna på något vis. Här vet man att det är vad vi visar, säger han.
Han menar därför att det inte finns något som helst intresse från hans sida att försöka manipulera resultaten, tvärtom.
– Vi vill ju veta om det är något som inte är bra så att vi kan fånga upp det. Det är ju inte så komplicerat, då är det bara att ändra det. Sedan testar man det igen. Vi vill säkerställa att vi inte levererar en produkt där alla enheterna går sönder efter ett år, säger han.

Intensifierat samarbete

Han ser framför sig att samarbetet med Futurum­kliniken kommer att utvecklas och intensifieras.
– Vår ambition är att tillverka mer och mer egna produkter och våra framtida inn­ovationer vill vi testa på ett tidigt stadium. Futurumkliniken blir vår testanläggning och även vår sparringpartner i utvecklingsfrågor, säger han.
Magnus Martinsson, som själv är civilekonom, uppskattar inte minst möjligheten att få synpunkter från tandläkare och tandtekniker som kan ge nya idéer och aspekter på hur en produkt ska utvecklas.
– Samarbetet kan leda till utveckling på flera nivåer, både materialtekniskt och användarmässigt. Man kan ofta utveckla en produkt genom att ta in användarperspektivet mer, säger han.

Upptäck mer