Bästa avhandling

21 okt 2013
Dela artikeln

Tandläkare Gregory Tour tilldelas Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.

Motiveringen till priset lyder: Gregory Tour har med sin avhandling med titeln ”Craniofacial bone tissue engineering with biomimetic constructs” visat hur nya biomimetiska tekniker för benvävnadsodling kan användas för att effektivisera benläkning. Först framställdes en s.k. benscaffold av hydroxyapatit, som liknar den oorganiska komponenten i benvävnad, varefter olika typer av celler (fibroblaster, stamceller och parodontal ligamentceller) tillsattes för att försöka effektivisera benläkningen. Resultaten användes till att framställa ett biomimetiskt material enligt god tillverkningssed, som visar lovande resultat. I framtiden kan detta komma att användas för att ersätta ben vid skelettskador i ansiktet till följd av exempelvis tumörsjukdomar, strålningsterapi och trafikolyckor.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch