Parodontit och hjärt-kärlsjukdom

26 nov 2013
Dela artikeln

Torbjörn Bengtsson, professor i biomedicin med inriktning på medicinsk cellbiologi vid Örebro universitet, får 400 000 kronor till forskning om sambandet mellan parodontit och hjärt-kärlsjukdomar.

Torbjörn Bengtsson ska göra cellstudier och kliniska studier om sambandet mellan inflammation i tändernas stödjevävnad och hjärt-kärlsjukdom.

Torbjörn Bengtssons forskningsgrupp har visat att bakterien Porphyromonas gingivalis omvandlar cirkulerande elakt kolesterol (LDL) till en form som orsakar åderförkalkning, stimulerar blodproppsbildning och leukocytaktivering samt förändrar uttrycket av uppåt 1 000 gener i kärlväggen.

I kliniska studier ska nu blodprover från hjärt-kärlsjuka patienter och friska kontroller analyseras. Alla har fastställd tandstatus. Dessutom studeras patienter med parodontit före och efter parodontal behandling för att studera effekter av bakteriemi.

I cellförsök studeras hur P. gingivalis påverkar trombocyter, leukocyter och celler i kärlväggen, LDL och cytokiner.

Musmodeller används för att klargöra vilken roll P. gingivalis-trombocyt interaktion har i kärlinflammation och ateroskleros.

Förhoppningen är att forskningen inom tio år gör det möjligt att tidigt diagnostiserar begynnande parodontit och låggradig systemisk inflammation. Ett annat mål är att hitta sätt att förhindra parodontala mikrobiella agens att infektera och överaktivera immunsystemet och kärlväggarna.

Forskningsbidraget kommer från Hjärt-Lungfonden.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch