Annons

Annons

De påverkas när Kiruna flyttas

Den unika centrumflytten i Kiruna påverkar i hög grad ­stadens tandvård. På sikt kommer samtliga tre kliniker att behöva söka nya lokaler. Först ut är Smile Tandlaget med flytt till det nya centrum som håller på att byggas upp.

En stor del av Kiruna tätort med sina 17 000 invånare berörs av den så kallade stadsomvandlingen. Många har synpunkter på hur den bör genomföras, men i grunden speglar den en framtidstro med en stad som måste anpassa sig till gruvnäringen.

Agneta Thelin Sunna


– Det är klart att det finns mycket vånda över alla förändringar, men det görs för att LKAB ska kunna fortsätta bryta malm och ger många jobb. Det är nödvändigt, helt enkelt, och det måste vi anpassa oss efter, säger tandläkaren Agneta Thelin Sunna.
Lokalmässigt är Smile Tandlaget den klinik som berörs tidigast av stadsflytten med sitt nuvarande läge i Kirunas gamla pastorsexpedition.
Området ska utrymmas inom de närmaste åren och Smile Tandlaget hoppas flytta in i nya centrumet om två år.

”Det är klart att det finns mycket vånda över alla förändringar, men det är nödvändigt, helt enkelt, och det måste vi anpassa oss efter.”

– Det ser bra ut. Vi har varit på informationsmöten och där har ansvariga presenterat intressanta tankar om att koncentrera specifik verksamhet till olika gator och där vård och annan service ska finnas på våning två med affärer i botten­planet, säger Agneta Thelin Sunna, som är en av fyra tandläkare vid Smile Tandlaget och odontologiskt ansvarig.
Nuvarande klinik ligger förhållandevis centralt men har vissa brister.

K-märkt byggnad

– Vi börjar bli trångbodda och det är svårt att hitta lösningar i en k-märkt byggnad. Det är också lite dåligt med parkeringsmöjligheterna, så en flytt till nya lokaler hade ändå blivit aktuellt förr eller senare.
Smile Tandlaget har en lång kölista för att ta emot nya patienter och förhoppningen är att den ska börja lätta när nya Kiruna tar form.

Egen utbildning för tandsköterskor

– Vi har nyligen fått ­tillbaka en av våra tandläkare efter barnledighet. Det har varit ett stort patienttryck under en lång period, och att folktandvården har vakanser och får prioritera barntandvård gör att vi får mycket vuxenpatienter. Även vi har svårigheter att rekrytera och det är minst lika svårt med tandsköterskor där vi fått bygga upp egna utbildningar, säger Agneta Thelin Sunna.

Gunilla Lahti


På Folktandvården – som finns i sjukhusets lokaler – är personalbristen påtaglig. Fyra tand­läkartjänster är vakanta och flera av tandläkarna jobbar inte heltid.
– Vi har en hög andel unga medarbetare och det brukar vara flera som är föräldralediga, säger Gunilla Lahti, enhetschef vid folktandvården.

”Tyvärr har inte produktionen av bostäder kommit igång på den nivå som man hoppats på.”

Hur påverkas ni rekryteringsmässigt av stadsflytten?
– Framför allt svårigheten med bostäder och att det är konkurrens även om rivningskontrakt, som kan vara ett alternativ för unga medarbetare som önskar bo billigt. Tyvärr har inte produktionen av bostäder kommit igång på den nivå som man hoppats på från ansvariga inom kommunen.

Död mans hand över lokalerna

De skiftande beskeden om hur länge sjukhuset kan användas skapar också problem.
– Först var signalerna att det var något av död mans hand över sjukhuset och våra lokaler – inte renovera, det ska ändå flyttas snart. Sedan har prognoserna ändrats och nu räknar vi med att kunna vara kvar i 18–20 år.
– Vi har ganska bra lokaler, men det är en tidigare långvårdsavdelning som gjorts om och en del ytterligare skulle behöva göras för att få en riktigt modern miljö, säger Gunilla Lahti.

Veronica Keskitalo


Granne med sametinget finns Östermalmstandläkaren som sedan i våras är det senaste tillskottet inom tandvården i ­Kiruna.
Tandläkaren Veronica Keskitalo har även tidigare arbetat privat och kommer närmast från folktandvården.
Att hon valt att etablera sig nu har inte att göra med stads­omvand­lingen.
– Nej, det var dags att förverkliga ett vårdkoncept som jag funderat på ganska länge och det kändes som rätt läge nu när mina barn är äldre.

”Allt som händer i Kiruna gör att man får tänka till lite extra kring hur verksamheten ska byggas upp.”

– Men visst är det så att allt som händer i Kiruna gör att man får tänka till lite extra kring hur verksamheten ska byggas upp.
Hon beskriver lokaliseringen som väldigt nära nuvarande centrum men heller inte långt från det nya.
Etablering i den nya centrumkärnan var inte aktuellt.

Rivs om tjugo år

– Jag fick ett erbjudande om det men nackdelar med högre hyror och att vänta ett par år med verksamhet kring en byggarbetsplats lockade inte direkt. Den lokal som jag valde kommer att rivas men det är inte aktuellt än på kanske 20 år och det känns rätt tryggt med det tillfälliga avtal som vi har och som förnyas vart femte år.
Östermalmstandläkarens koncept bygger på att vara den lilla kliniken.
– Vi har tre behandlingsrum, och en tandhygienist som driver egen verksamhet hyr in sig på ett av dem. Jag kommer ju från en större aktör och det känns bra att byta till en mindre klinik med en lugn miljö där man verkligen lär känna patienterna.

Upptäck mer