Annons

Annons

Från Ukraina till svensk tandvård

Femåriga Chekhrona har kommit till Sverige från Ukraina. När hon fick ont i en tand var det dags för hennes första tandläkarbesök någonsin. På Folktandvården Akuten i Stockholm får hon hjälp av Anna Melnykova, som också kommer från Ukraina och har jobbat som tandläkare i Sverige sedan 2014.

Chekhrona ser allvarlig ut när hon närmar sig behandlingsrummet på Folktandvården Akuten i Stockholm. Korridoren är lång och hon håller sin pappa i handen. Det är andra gången hon besöker tandläkaren Anna Melnykova.
I dag ska en mjölktand dras ut, men först blir det panoramaröntgenbilder för att se om det finns ett större behandlingsbehov. Anna förklarar på ryska för femåringen vad hon ska göra och Chekhrona slappnar av.
Chekhronas pappa tar bort hennes smycken. Han lägger ringen, armbandet och halsbandet i en liten plastpåse. Sedan försöker han ta bort flickans små örhängen, men lyckas inte.
– Men pappa …, anmärker Anna på honom på skoj och tar över, men hon lyckas inte heller.
Örhängena har inte tagits ur på länge, de sitter fast i hålen. Hon lyckas efter flera försök och pappan lägger ner dem i plastpåsen.

”Det finns ingen revisionstandvård eller förebyggande tandvård, så de flesta träffar tandläkaren när det gör jätteont.”

En stund senare sitter Chekhrona i behandlings­stolen. Anna Melnykova pekar på panoramaröntgen­bilden och berättar på ryska om växelbettet som syns. Hon förklarar varför det är viktigt att hålla mjölktänderna friska och visar vilken tand som ska tas bort. Hon berättar vad som kommer att hända. Chekhrona ställer några frågor och får svar på dem.
Nu ska det läggas bedövning och Tandläkartidningen får inte längre vara med.
För de flesta i Ukraina består tandvården endast av akuttandvård. Man går till tandläkaren när man har ont, och både vuxna och barn måste betala för behandlingarna.
– Det finns ingen revisionstandvård eller förebyggande tandvård, så de flesta träffar tandläkaren när det gör jätteont och då det är för sent för att kunna behålla tanden, säger Anna Melnykova.

Akutklinik

Så ser det ut på akutkliniken i Stockholm också, berättar hon. Patienterna har ofta ett stort behandlings­behov och många är tandvårdsrädda.
Chekhronas familj är från Uzbekistan. De flyttade till Ukraina för att få ett bättre liv. Nu är de här. Chekh­rona har aldrig varit hos en tandläkare i Ukraina. När hon fick ont i en tand i Sverige, visste föräldrarna inte vad de skulle göra. Bekanta berättade om akuten. De hade kunnat besöka allmäntandvården där de bor, men det visste de inte.
– Många från Ukraina vet inte vart de ska vända sig i Sverige om de har problem med tänderna, och de vet inte vad de har rätt till, berättar Anna Melnykova.

Tandvård som inte kan anstå

Därför hamnar många av dem på Folktandvården Akuten i Stockholm. I april 2022 besökte 115 patienter från Ukraina Folktandvården Akuten.
Barn och ungdomar från Ukraina som har sökt eller fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt till samma tandvård som andra barn. De som är 18 år och äldre har bara rätt till tandvård som inte kan anstå.
Flyktingar från Ukraina har rätt till tolk vid tandvårdsbesök, men på grund av flyktingströmmen i samband med kriget är efterfrågan på auktoriserade tolkar som kan ukrainska eller ryska just nu större än tillgången.

Brist på tolkar

Bristen på tolkar är en av anledningarna till att Anna Melnykova, som egentligen är föräldraledig med tvillingar som föddes i december, har börjat hoppa in på helgerna på Folktandvården Akuten vid Fridhemsplan i Stockholm.
– Det är många ukrainska patienter nu. Alla kan inte engelska. Jag kan ukrainska och ryska, så det är en stor fördel.

Anna Melnykova tandläkare

Anna Melnykova
Ålder: 38 år.
Jobb: Tandläkare inom Folktandvården Stockholm.
Utbildning: Tandläkarexamen, Poltava medicinska universitet i Ukraina, 2007. Specialistutbildning inom sjukhusmedicin,
Odessa medicinska universitet, 2009. Kompletterande utbildning för tandläkare (KUT), Karolinska institutet, 2014.
Svensk legitimation: 2014.
Bor i: Stockholm.
Familj: Sambo och tvillingpojkar födda i december 2021.
Intressen: Tycker om hundar, katter och andra husdjur. Gillar att resa och läsa.


När Anna jobbar, slussas flyktingarna från Ukraina till henne. Under föräldra­ledig­heten har det hänt att kollegor har ringt och bett henne förklara för patienter vad behandlingen går ut på.
– Det uppskattas av både personal och patienter. De flesta blir lugna om någon berättar på modersmålet vad som kommer att hända och varför.

Jobb som tandsköterska

Anna Melnykova är från industristaden Mykolajiv nära Odessa i södra Ukraina, och kom till Sverige för tio år sedan som turist. Hon fick höra att det var brist på tandläkare här och bestämde sig för att försöka flytta hit.
– I Ukraina utbildas många tandläkare. Det var lite svårt att få jobb och lönerna var låga.
Hon läste svenska i Lund i nio månader. Direkt efter det fick hon jobb som tandsköterska.

Akuten och Eastman

Så småningom blev Anna antagen till KUT, en ettårig kompletterande utbildning för tandläkare utbildade utan­för EU och EES. Utbildningen gavs vid Karolinska institutet (KI) och omfattade både teoretiska studier och klinisk praktik. Hon var klar med utbildningen 2014 och fick svensk legitimation samma år.
Efter utbildningen började hon jobba som tandläkare inom Folktandvården Stockholm och har även varit lärare för KUT-studenter på KI.
Fram till föräldraledigheten jobbade Anna dels på akuten, dels som meriteringstandläkare på pedodontiavdelningen på Eastmaninstitutet. Hon har också arbetat med narkostandvård för barn på Danderyds sjukhus.

Hoppas på fred

Anna Melnykova har ryska som modersmål, men kan flytande ukrainska också.
– Så är det för många. Det var förbjudet att tala ukrainska i skolan när Ukraina tillhörde Sovjetunionen. Sedan landet blev självständigt 1991 har det vänt. Många byter till ukrainska, speciellt bland de yngre.
Kriget som pågår nu tycker hon är ofattbart.
– Trots att vi pratar ryska har vi alltid känt oss som ukrainare och tyckt om vårt hemland.

”Jag rekommenderar språkpraktik för den som vill få en introduktion till svensk tandvård.”

Bland flyktingarna som kommer från Ukraina finns det ett antal tandläkare, men Anna Melnykova tror inte att så många kommer att stanna i Sverige.
– De flesta hoppas att kriget snart tar slut och att de ska kunna återvända hem.
Det har hänt att hon har fått frågor från landsmän om hur man gör för att få jobba inom tandvården i Sverige. Hon försöker hjälpa dem, men vägen till en svensk tandläkarlegitimation är ganska lång eftersom Ukraina inte tillhör EU.
– Tandläkare som är nya i landet kan inte anställas direkt. De behöver lära sig svenska och hur svensk tandvård fungerar. Jag rekommenderar språkpraktik för den som vill få en introduktion till svensk tandvård.

Kirurgi, akuttandvård och avtagbar protetik

Språkpraktik för tandläkare utbildade utanför EU finns på vissa håll i landet, till exempel i Region Uppsala och i Dalarna.
Hon tycker att den ukrainska tandläkarutbildningen motsvarar den svenska utbildningen och att ukrainska tandläkare är väldigt duktiga på exempelvis kirurgi, akuttandvård och avtagbar protetik. Deras kompetens borde tas tillvara, menar hon.
Hon har även inspirerat sin syster att utbilda sig till tandsköterska i Sverige.
– I dag jobbar hon som tandsköterska i Lund och stormtrivs med det.
Janet Suslick

Upptäck mer