Annons

Annons

Medicinskt ansvarig för eliten

Privattandläkaren Sture Nordin bryter ny mark i ishockeytokiga Örnsköldsvik.

– Självfallet kändes det hedrande att få frågan när det rör sig om ett uppdrag som av tradition varit vikt för läkare. Det finns ett tävlingsmoment i det här uppdraget som är enormt stimulerande, säger Sture Nordin med en bakgrund som klubbens ansvarige tandläkare i tio år.
Det är säsongspremiär i Örnköldsviks hockeytempel Fjällräven Arena när vi kommer på besök. Modo mot lokalrivalen Timrå, en match som normalt väcker heta känslor.
Nu är det försäsongsmatch och en något somrig stämning över det hela när Örnsköldsviksborna släntrar in på arenan. Utomhus härskar sensommarvärmen med en bra bit över 20 grader.

Liten stad

Sture Nordin hälsar på var och varannan innan han bänkar sig i klubbens kontor för en pratstund.
– Det är klart att man känner många som går på matcherna. Örnsköldsvik är ingen stor stad och Modo engagerar i princip alla som bor här. Det känns som en förmån att vara en del av det arbetet och jobba med spelarna.
[slideshow]
Förra våren fick han frågan om att bli ansvarig för medicin- och rehabdelen kring Modos elitserielag.
Föreningens general manager (motsvarar ungefär sportchef) Markus Näslund, en av Sveriges främsta ishockeyspelare de senaste årtiondena, var den som ställde frågan.
– När jag tog över för ett par år sedan valde jag bland annat att titta lite på hur vi kunde göra den medicinska biten lite effektivare. Sture växte snabbt fram som ett bra namn att leda det arbetet. Han är kompetent och har den noggrannhet som krävs. Jag är väldigt nöjd med det team som vi fått ihop och det sätt som Sture leder det, säger Markus Näslund.
För Sture Nordin kändes förfrågan som ett kvitto på att han gjort ett bra arbete som klubbtandläkare.
– Jag kände direkt att det här ville jag satsa på men det gäller ju att få ihop allt praktiskt också. Nu löste det sig bra, fast helt sanningsenlig var jag knappast när jag sade till min sambo Monica att det inte kommer att ta mer tid än jobbet som klubbtandläkare, säger Sture med ett leende.

Alltid på plats

Arbetet kring matcherna är bara en liten del av det totala uppdraget. Varje hemmamatch – minst ett 30-tal per säsong – finns Sture Nordin på plats i arenan en timme före matchstart för ett fyratimmarspass, där han koordinerar det medicinska teamets arbete.
Utöver det finns han med på en del bortamatcher och alltid på extra viktiga matcher som slutspel eller kval i slutet av säsongen. Han ansvarar också för att det medicinska teamets dagliga arbete i samband med träningar flyter på så bra som möjligt. I teamet ingår förutom tandläkare även läkare, sjukgymnast, massör och fystränare.
– Det är klart att det kommit en del nya arbetsuppgifter som jag knappast kunde ana för ett par år sedan. Ta bara det här med att jag kan få ett antal intressanta spelarnamn av Markus och ska ta fram ett medicinskt underlag för om de ska vara värda att värva till klubben.
– Men jag trivs med nya arbetsuppgifter och har alltid haft ett driv och en nyfikenhet att bli bra på saker som jag inte jobbat med tidigare. Min allra viktigaste uppgift är ändå att skapa ett team som fungerar. Det gäller att hitta en gruppdynamik som gör att vi kan få ut så mycket kompetens som möjligt från alla som ingår i teamet.

Treårskontrakt

Sture Nordin har ett treårskontrakt som medicinskt ansvarig och har gått ner till att arbeta ungefär halvtid vid den egna kliniken, centralt i Örnsköldsvik, för att hinna med allting.
– Jag har varit privattandläkare i snart 25 år men min tidigare kollega och jag delade på patientstocken för några år sedan och gick skilda vägar. Nu har jag runt 1 700 patienter och fyra anställda. Med duktig personal och ett bra team går det att hinna med patienterna på ett effektivt och bra sätt.
– Under åren har jag även haft en del uppdrag för Praktikertjänst. Numera gör jag undersökningar och ger en second opinion vid tvister mellan Praktikertjänsttandläkare och patienter.
I ishockeyn har han sakta växt in. Den egna karriären räckte till spel i division ett. Talang finns helt klart i släkten Nordin med rötterna i Burträsk i Västerbottens inland. Systersonen Petter Granberg har kontakt med Toronto i världens bästa ishockeyliga NHL (utlånad till Skellefteå i elitserien denna säsong) och sonen Erik blev svensk mästare med Modo i pojkar klass A för ett tiotal år sedan innan studier lockade. Han tog examen som tandläkare i Malmö i våras.
Sture Nordin framhåller gärna sina syskon som en viktig framgångsfaktor i karriären. Med en bror som är tandläkare och en syster som företagsläkare har det alltid funnits nära familjemedlemmar att bolla idéer med.
– Anders, min bror, är privattandläkare i Falkenberg och min syster Karin är medicinskt ansvarig för Skellefteås elitserielag, med henne har det blivit lite syskonkamp under senare år. Tyvärr har det väl inte gått så bra. Skellefteå slog ju ut Modo i slutspelet förra säsongen …

Bra samverkan läkare-tandläkare

På ett sätt tycker Sture Nordin att hans nya uppdrag saknar dramatik. Läkare och tandläkare samverkar sedan tidigare i Hockeyläkarföreningen. I den mån han mött reaktioner från läkare i andra elitserieklubbar så rör det sig om nyfikenhet och inte misstänksamhet över att en tandläkare fått uppdraget.
– Jag tycker man kan se det i ett bredare perspektiv. För mig framstår det allt tydligare att tandvården på många sätt är en föregångare inom vården. Vi är punktliga, strukturerade och kvalitetsmedvetna. Vi behöver inte skämmas för att vi kommer ifråga för uppdrag som traditionellt ligger utanför vårt område.
I frågan om tandskador finns Sture Nordin med som en av tre tandläkare – tillsammans med Linköpings Elisabeth Henefalk och Djurgårdens Lars-Erik Lindgren – i det tandskyddsprojekt som Ishockeyförbundet drog igång förra året. Målet är att minska tandskadorna med 50 procent.
Nuvarande regler bygger på att spelare födda 1984 eller senare måste använda tandskydd, men att problemet med spelare som saknar tandskydd långsamt håller på att fasas ut innebär inte att arbetsuppgifter saknas.
– I projektet är vi väldigt angelägna om att öka tandskyddens kvalitet och skyddsförmåga. Vi har anlitat Statens provningsanstalt för att testa tandskydd i syfte att hitta någon form av kvalitetsnorm för tandskydd.
Hur ser du på att en del av Modos äldre spelare inte har tandskydd?
– Det är den kultur som finns – att det är upp till spelarna att välja. Jag kan beklaga att det är så. Helt klart skiljer sig attityderna inom elitidrott från arbetslivet i övrigt och det får man försöka anpassa sig till och försöka ändra attityderna på sikt.

Vinst i första matchen

Sture Nordin ursäktar sig vänligt. Det är dags att bänka sig för match – som vanligt på rad fyra bakom matchsekretariatet. Tidigare stod han i båset under matcherna, men från läktaren får han bättre överblick.
Timrå gör 1–0, men Modo vänder och vinner med 4–1 i säsongens första lokalderby. Modo-spelaren Niklas Sundström, som tidigare spelat tio säsonger i NHL, pustar ut efteråt och berömmer lagets medicinska team.
– Vi vinner och förlorar tillsammans: spelare och ledare. Och med en ”medical staff” som gör ett bra jobb har vi bättre förutsättningar att vinna. Jag tycker att vi fått till en väldigt bra organisation och det är ingen tillfällighet att Markus och Sture jobbar ihop – de är båda noggranna och ambitiösa.
Och så ler han nästan lite urskuldande. För tandskydd har han inte börjat använda än, 37-årige veteranen Sundström.
– Ja, jag vet. Tyvärr har det inte blivit så. Förmodligen för att jag klarat mig väldigt bra från tandskador genom åren.

Upptäck mer