Annons
Annons
Syskon med stora drömmar

Ashtar och Mardoukh Ahi började ta emot patienter på sin nya kliniki mars i år. Om några år kommer lillebror Habil Ahi, tandläkarstuderande i Umeå, att ansluta sig.
Foto samtliga bilder: Johan Gunséus
Den nya kliniken i Jakobsberg, norr om Stockholm, är rymlig: 380 kvadratmeter och åtta behandlingsrum. Lokalerna är inspirerade av lite lyxigare kliniker i utlandet och går i ljusa färger med detaljer i guld. Syskonen Ashtar och Mardoukh Ahi, 25 och 28 år, tror på sin sak och har höga förväntningar.
Både Mardoukh och Ashtar Ahi har gått tandläkarutbildningen på Karolinska institutet (KI). Mardoukh tog examen 2019 och Ashtar 2021. Sedan dess har de jobbat som tandläkare, både inom folktandvården och privattandvården.
De har bott i Jakobsberg sedan de var barn. Här har de familjen och de känner många i området. Därför är det naturligt att också arbeta här.
De är nöjda med klinikens läge – det tar bara några minuter att promenera hit hemifrån och kliniken ligger nästan lika nära Jakobsbergs centrum, centralorten i Järfälla kommun ungefär 15 kilometer norr om centrala Stockholm.
Syskonen har länge varit inställda på att starta eget, men det tog ett tag att hitta rätt plats. Flera av klinikerna de tittade på låg för långt bort, och vissa hade så gammal utrustning att de skulle behöva byta ut allt. Alltid var det något fel.
– Vi sökte en klinik med tre, fyra behandlingsrum, men de här lokalerna hittade oss. Läget kändes rätt, säger Ashtar Ahi.
"Vi har alltid drömt stort. Vi vill inte nöja oss med allting som det är."
Kliniken användes tidigare av en skola. De tog lokalerna i befintligt skick med ett bra hyreskontrakt. Sedan har de själva bekostat renoveringen. Det blev ett omfattande projekt.
– Vi har alltid drömt stort. Vi vill inte nöja oss med allting som det är, säger Mardoukh Ahi.
Nu har de en klinik som är betydligt större än de från början tänkte sig, men den är också precis som de vill ha den – och med gott om plats för släktens kommande tandläkare. Om några år är det nämligen tänkt att lillebror Habil Ahi ska ansluta sig. Han är 22 år och går andra året på tandläkarutbildningen i Umeå.
– Han har ett behandlingsrum som väntar och kan komma när han vill, säger Ashtar.
Det finns även ett fjärde syskon i familjen.
– Minstingen går i åttan och kommer att göra prao hos oss, säger Mardoukh.
Det var så tandläkarbanan började för Mardoukh, Ashtar och Habil, så det kanske blir en fjärde tandläkare i syskonskaran så småningom.

Ashtar och Mardoukh Ahi ser det som en fördel att de är syskon som jobbar tillsammans. Patienterna känner av att de är en familj och kan känna sig trygga.
Aktiebolaget Ahident registrerades 2021. I styrelsen ingår syskonen Mardoukh, Ashtar och Habil Ahi. Mardoukh, som är äldst, är verkställande direktör. Kliniken började byggas om i juni förra året. De anlitade en arkitekt och fick även hjälp av leverantören som de leasar behandlingsstolar av.
– Pappa gick ner i arbetstid på sitt ordinarie arbete för att agera som projektledare under byggnadstiden. Han var den som var drivande på plats och det var bra. På så sätt kunde vi syskon arbeta som tandläkare under tiden, säger Mardoukh.
För att finansiera byggprojektet har syskonen delvis använt sparkapital.
– Vi visste att det här steget skulle komma, så vi sparade det vi kunde när vi var anställda, säger han.
Resten är lån.
Kliniken är stor – förutom åtta ganska stora behandlingsrum finns det ett personalutrymme med omklädningsrum, toalett och klinikens maskinrum. Det finns också väntrum med toaletter, steril, röntgenrum och ett kombinerat lunch- och mötesrum.
Lokalerna är genomgående ljusa med detaljer i guld.

Ashtar och Marsoukh Ahi har inspirerats av lite lyxigare kliniker i utlandet. Det är viktigt att lokalerna är ljusa och känns fräscha. De är nöjda med resultatet.
För att hålla kostnaderna nere finns det leasade unitar i två av behandlingsrummen. Men de har inte varit dumsnåla. De andra rummen saknar i dagsläget tandvårdsstolar men är förberedda för unitinstallation i framtiden. I röntgenrummet, där de i dag har panoramaröntgen, har de ordnat med bly i väggen så att de kan uppgradera med CBCT längre fram utan att behöva bygga om.
Ett annat sätt att hålla kostnaderna nere så här i början är att inte anställa tandsköterskor innan patientunderlaget kräver det. Än så länge assisterar Mardoukh och Ashtar Ahi varandra och sköter sterilen och administrationen själva.
– Jag uppskattar tandsköterskornas jobb mer nu än tidigare, medger Mardoukh.

Mardoukh Ahi.
Samtidigt jobbar de på att få upp antalet patienter. De marknadsför verksamheten via bekanta och sociala medier.
De har generösa öppettider och kan ta emot patienter mellan klockan 8.00 och 20.00 måndag till torsdag och mellan 8.00 och 18.00 på fredagar.
– Man får offra sig i början. Det är kanske bara någon patient på förmiddagen, någon på eftermiddagen och någon på kvällen nu, men det kommer att bli fler, säger han.
Under uppbyggnadsfasen betalar nya patienter bara 199 kronor för en undersökning, plus det allmänna tandvårdsbidraget. Finns det behov av mer tandvård får de ett kostnadsförslag i handen.
– Vi erbjuder också ”second opinions” till patienter som behöver omfattande tandvård och har fått ett kostnadsförslag och en behandlingsplan från en annan vårdgivare. Om vi inte kan matcha konkurrentens pris, bjuder vi på undersökningen, berättar Mardoukh Ahi.
Syskonen har varit inriktade på tandläkaryrket länge. För Mardoukh började det kanske på allvar när han gick i åttonde klass. Han och en vän sökte praktisk arbetslivsorientering (prao) och knackade på hos en tandläkare.
Han gjorde prao där och det gick i arv. Ett par år senare gjorde Ashtar prao på samma klinik, och det gjorde så småningom även Habil.
Intresset höll i sig och Mardoukhs gymnasiearbete handlade om gårdagens och framtidens tandvård. För Ashtar har framtiden om möjligt varit ännu mer utstakad. Hon har aldrig funderat på något annat yrke.
Både Mardoukh och Ashtar Ahi tror att de får större frihet genom att äga sin klinik. Det är viktigt att kunna styra tidboken själv, tycker båda, men just nu är det särskilt viktigt för Mardoukh som är politiskt aktiv. Han är ledamot i både Stockholms regionfullmäktige och Järfällas kommunfullmäktige för Liberalerna.
"Hur tufft det än är, är det mer värt att jobba åt sig själv."
Ashtar nämner andra fördelar med att vara privattandläkare: att ha mer frihet i behandlingsplaneringen och rutinerna på kliniken.
Att starta eget är ett stort steg, speciellt i en turbulent tid med inflation och ett krig som pågår i Europa.
– Hur tufft det än är, är det mer värt att jobba åt sig själv, menar Mardoukh.
Om lånen och bristen på patienter nu i början gör honom orolig, märks det inte på ytan. Tvärtom verkar han genuint optimistisk inför framtiden.
Om fem år tror han att verksamheten rullar på, att de har rustat flera behandlingsrum och att fler tandläkare jobbar på kliniken.

Ashtar Ahi.
Framtidstron kan bero på att det finns många potentiella patienter i Järfälla. Även om det redan finns en del tandläkare i området, bor det över 85 000 personer i Järfälla kommun. Syskonen Ahi känner många och är dessutom övertygade om att det finns ett stort dolt behov av tandvård.
En tredjedel av alla som är skrivna i Järfälla är födda utomlands. Förebyggande tandvård är inte självklart för alla som bor i området och en del har dålig munhälsa.
– Många har inte besökt tandvården på länge på grund av tandvårdsrädsla eller okunskap, konstaterar Ashtar Ahi, som brinner för estetisk tandvård.
– Att kunna prata och skratta leder till förbättrad livskvalitet. Det vill jag ge till mina patienter. Vi kan bidra med kunskap och komma fram till en behandling som ger dem det de vill ha, säger hon.
Hon ser det också som en stor fördel att de är syskon som jobbar tillsammans.
– Patienterna känner av att vi är en familj. Här ska de känna sig trygga.
Mardoukh och Ashtar Ahi är kristna assyrier från al-Qamishli i norra Syrien. De kom till Sverige med sina föräldrar 2007. Då var han tolv år och hon tio år. Men det dröjde till 2012 innan de fick uppehållstillstånd.
– Vår bakgrund gör att vi vill få det bättre. Vi har sett våra föräldrar slita och vi vill göra dem stolta. De ska känna att det har varit värt allt de har offrat, säger Ashtar.
Janet Suslick