Annons
Annons
Tandläkare i krigszon

Under sanktionerna mot Irak tillverkades tandläkarstolar av bilstolar. Nu har Salim Hazim Saeed en modern klinik med all utrustning. I bakgrunden syns doktor Farah och assistenten Zaynab.
Samtliga foton: Jonas Gratzer
I staden Mosul i norra Irak har tandläkaren Salim Hazim Saeed levt under både FN-sanktioner och IS terrorvälde. Det har på olika sätt gjort det svårt för honom att utöva sitt yrke, men sedan drygt fem år har han kunnat bygga upp sin egen klinik.
Salim Hazim Saeed springer över gatan för att möta oss, sprudlande av energi och vitalitet. Han är klädd i jeans och mörk kavaj, på fötterna har han ett par bruna skor av mjukt skinn. Håret är kortklippt, hakan och kinderna pryds av ett klädsamt dagen-efter-stubb. Han ser mycket yngre ut än sina 55 år.
Med snabba bestämda steg korsar han gatan i den täta torsdagseftermiddagstrafiken. Mosulborna är på väg hem för att göra helg. Men för Salim dröjer det ännu några timmar innan han kan stänga Wisdom Dental Polyclinic för dagen, tandläkarkliniken på den östra sidan av Mosul som han sedan några år tillbaka driver tillsammans med en kompanjon.
Lämnade yrket
Salim Hazim Saeed tog sin tandläkarexamen 1994 på Medical college Mosul, men jobbade därefter bara några få år som tandläkare. FN-sanktionerna, som togs bort först i samband med att Saddam-regimen föll 2003, gjorde att det var både svårt och olönsamt att jobba med tandvård. Så han gjorde som många av sina kollegor: han lämnade yrket.

Salim Hazim Saeed
– Vi hade inget material, och fick tillverka tandläkarstolar av bilstolar. Vi fick improvisera och använda mycket som kom från bilar, berättar han och utbrister leende:
– Du kan inte ana vad jag gjorde i stället? Jag jobbade som slaktare! Precis som min pappa.
Många andra valde att köra taxi. Men problemet med att göra uppehåll i yrket är att man hinner tappa mycket av sin kompetens och skicklighet under tiden.
– Tandläkare måste hela tiden utöva sitt yrke för att inte förlora sin fingerfärdighet och finmotorik. Det innebär att när du återvänder till ditt yrke efter ett långt uppehåll känner du dig som nyutexaminerad.
Ny modern klinik
Det är svårt att tänka sig Salim Hazim Saeed i ett slakteri, eller att han skulle arbeta som något annat än tandläkare, när man ser hans fräscha och rena klinik med ny och modern utrustning, mestadels importerad från Italien. Det är högt i tak och luftigt. De marmorliknande golven är vaxade. Man kan nästan spegla sig i dem. På väggarna hänger fotografier från Mosul, lite popaffischer och planscher med instruktioner för hur man borstar tänderna och information om mediciner. Men där finns också några tavlor, målade av hans dotter som börjat utbilda sig till läkare.

I dag kan både manliga och kvinnliga patienter tas emot på Salim Hazim Saeeds klinik, av personal av båda könen. Detta var inte tillåtet då IS styrde i Mosul.
Det är inte utan stolthet som han berättar om dottern, pekar på hennes konst och gör en jämförelse mellan en tandläkare och en musiker eller konstnär. Man måste öva hela tiden för att inte tappa sin skicklighet som yrkesperson:
– Man måste vara väldigt stadig på handen för att jobba som tandläkare. Så när jag återkom efter det långa uppehållet fick jag lägga mycket tid på att öva upp färdigheten och repetera det som jag lärt mig under utbildningen.
Bättre efter sanktionerna
Han var borta från tandläkaryrket i nästan tio år. Då hade situationen förändrats totalt i Irak och i Mosul.
– Självklart var allting mycket bättre efter 2003. Sanktionerna togs bort, så man fick tillgång till bättre utrustning och material och kunde ta del av nya rön inom tandläkarkonsten.
Det var nämligen inte bara ett embargo mot att exportera ”hårdvara” till Irak, det gällde också export av kunskap och facklitteratur.
”Efter det långa uppehållet fick jag lägga mycket tid på att öva upp färdigheten.”
En annan väsentlig skillnad efter 2003 var att irakiska tandläkare återigen kunde resa utomlands, och att utländska kollegor kom till Irak för att föreläsa. För Salim Hazim Saeed och hans kollegor var det som om dygnets timmar inte räckte till för att ta igen all kompetens de förlorat.
– Då började jag på en statlig klinik, där jag arbetade på morgnarna. Jag öppnade också en egen mottagning, där jag jobbade på eftermiddagar och kvällar.
Han är ambitiös och har alltid försökt att utveckla sitt kunnande och sin kompetens. I dag känner han sig nöjd, och är glad att det går bra för kliniken. Salim Hazim Saeed poängterar att det tar många år att bygga upp kunskap och en klinik.
– Om du har en bra situation kan du göra det på två, tre år. För de som examineras nu tar det bara två, tre år för att få sin egen praktik. Det beror på att situationen är bättre nu än förut, konstaterar han.
IS tog makten i Mosul
Om det är något som irakier fått erfara, så är det att det inte finns något bra som inte kan försämras över en natt. Det var precis vad som hände den 10 juni 2014 när Islamiska staten, IS, gick in i Mosul. De tog makten över staden, och styrde den och stora delar av Irak och Syrien på ett sätt som beskrivs som fruktansvärt grymt och osedvanligt brutalt. Det skulle ta nästan fyra år för de irakiska trupperna i samarbete med den internationella koalitionen att få IS på fall.
Under de åren var det ett liv i förtryck och för Salim Hazim Saeed en konstant kamp för att hålla i gång sin klinik trots ständig brist på material och medicin och rädslan för att drabbas av IS intoleranta lagar.

När Mosul befriades 2017 var stora delar av staden förstörda, däribland Mosuls sjukhus som IS hade använt som högkvarter.
Det var mycket som förändrades under IS skräckvälde, många förbud och restriktioner infördes. Salim Hazim Saeed beklagar bland annat att han inte längre kunde anställa kvinnliga tandsköterskor, utan tvingades byta ut dem mot manliga.
– Inga kvinnor fick komma in på kliniken! Kvinnorna fick gå till kvinnliga tandläkare, män till manliga, berättar han.
Salim Hazim Saeed stannade kvar eftersom han inte kunde fly och lämna sin mamma och sin bror med familj. Om han hade lämnat Mosul skulle IS ha konfiskerat hans hus, bil och klinik och kanske också ha straffat hans familj. Det var många Mosulbor som stannade av det skälet.
Förråden sinade
Salim Hazim Saeeds klinik fortsatte att erbjuda tandvård till alla under den här tiden, även IS-krigare. Han hade inget annat val än att behandla även dem. Hade han vägrat skulle han ha straffats av IS, vars polis ständigt patrullerade gatorna för att upptäcka överträdelser. Det kunde vara en affär eller klinik som inte höll stängt under tiden för bön – ägarna kunde bli arresterade, eller så blev företaget konfiskerat. Man fick hela tiden vara på sin vakt.
”Till sist var allt slut. Så vi kunde bara utföra enklare behandlingar.”
Mot slutet av terrorväldet började praktikens förråd sina.
– Det var i synnerhet bedövningsmedel, engångshandskar och mycket annat. Vi fick vara sparsamma. Till sist var allt slut. Så vi kunde bara utföra enklare behandlingar, förklarar Salim Hazim Saeed och tillägger:
– Du kunde inte utföra några avancerade ingrepp. Bara tandutdragning och fyllningar. Det var i praktiken mest smärtlindrande behandling som vi kunde erbjuda.
Eftersom fattigdomen var så pass utbredd fick många patienter behandling till ett reducerat pris. Inkomsterna för tandläkare sjönk dramatiskt. Man tjänade i snitt mellan 400 och 450 kronor per dag under IS ockupation. Det blev inte så mycket kvar när man drog av omkostnaderna, som var högre än vanligt eftersom det rådde brist på så mycket material. Ibland kunde man få betala fyra gånger mer för material under den här tiden.
En raserad stad
I slutet av 2017 befriades Mosul, och livet började så sakteliga att återvända.
– Det var början på ett nytt liv! Men Mosul var en förstörd stad, konstaterar Salim Hazim Saeed.
Stora delar hade raserats och förvandlats till en spökstad. Infrastrukturen var illa åtgången. Beräkningar som gjorts visade att nio mil väg hade förstörts, och att de flesta broar hade rönt samma öde.

Mosulborna har börjat få bättre ekonomi och har råd att tänka på sin tandhälsa. Salim Hazim Saeed och doktor Farah behandlar en patient.
Men nu har det gått fyra år sedan befrielsen och man kan se positiva förändringar i Mosul.
– Jag känner mig väldigt optimistisk. Du ser utvecklingen överallt i Mosul. Man bygger nya hus, vägarna repareras.
Mosulborna har också börjat få bättre ekonomi och har råd att tänka på sin tandhälsa. Nu har de råd att betala drygt 300 kronor för en fyllning och cirka 850 kronor för en rotfyllning. För dem som inte har råd att betala så mycket finns möjlighet att gå till en statlig klinik och betala en nominell avgift på cirka fyra kronor.
– De erbjuder allt från enkla behandlingar till kirurgiska ingrepp. Men då får man stå i kö och det är lång väntetid, förklarar Salim Hazim Saeed.
Stora planer
Efter Mosuls befrielse byggde Salim Hazim Saeed och hans kompanjon successivt upp sin klinik, som nu går bra. De tjänar i dagsläget drygt 30 000 i månaden var på verksamheten.
Han arbetar fortfarande vid den statliga kliniken på morgnarna, och undervisar dessutom på tandläkarutbildningen vid Mosuls universitet. Där undervisar också hans hustru i radiologi.
Salim Hazim Saeed har stora planer inför framtiden – utöver tandvård hoppas han även kunna erbjuda sina patienter vanlig läkarvård. Men det får vänta tills hans dotter blivit färdig läkare.
- Tandläkarutbildningen i Irak är femårig. Vill man specialisera sig behövs det ytterligare två år.
- En nyutexaminerad tandläkare måste först arbeta ett år på en statlig klinik och därefter ett år ute på landsbygden innan hen kan ta anställning på en privatägd klinik eller öppna en egen.
- Lönen varierar. Jobbar man statligt och har lång erfarenhet kan man tjäna 15 000 kr i månaden.