Annons

Annons

Reportaget 2022-09-12

Tandvård på Mount Kenyas sluttning

Lars Salonen brukar inleda sina besök i skolor med att ”predika” om socker, tandborstning och lördagsgodis.

Foto: Peter Obeyd

Sedan elva år arbetar tandläkaren Lars Salonen som ­volontär vid Gundua Health Centre i centrala Kenya. Han är här några veckor om året, övrig tid står tand­läkarkliniken tom.

Det har varit en lång arbetsdag på kliniken i Gundua Health Centre på Mount Kenyas norra sluttning. På förmiddagen kom en hel busslast pojkar i övre tonåren in för behandling. Nu har solen gått ner och tandläkaren Lars Salonen sjunker utmattad ner i sin stol. Då kommer tre pojkar in i rummet och tackar mycket artigt för den hjälp de alla fått. Lars Salonen känner hur ögonen tåras; nu blir det tydligt att hans arbete verkligen gör skillnad.

– Vilken lycka att få den uppskattningen. Om inte jag är här träffar barnen ingen tandläkare. Nu kan jag hjälpa dem tidigt, vilket de har glädje av senare i livet.

Lars Salonen

Lars Salonen

Utbildning: Tandläkarexamen från Malmö, specialist i parodontologi, disputerade 1990 med en epidemiologi­studie.
Arbete: Drev egen klinik i Vänersborg under 20 år. Gick i pension i samband med pandemin.
Gör nu: Bygger upp ett snickeri på Smögen.

Lars reser till kliniken i Kenya och arbetar under några veckor varje år. Tandläkarkliniken är inhyst i det större medicinska centret Gundua. Här har han ett rum med tandläkarstol, och en sköterska som även tar hand om utrustningen när han är hemma i Sverige.

Mycket av arbetet sker dock ute på skolorna i området. Hundratals barn står ute och väntar när Lars Salonen kommer på besök.

– Jag brukar ställa mig på ett bord och ”predika” om socker, tandborstning och lördagsgodis. Sedan radar barnen upp sig väldigt disciplinerat för att bli undersökta. Tänk dig 400 knäpptysta barn.

Knappast någon karies

Med solen som operationslampa och en träbänk som stol för både tandläkare och patient genomförs sedan screeningen. Lars Salonen hinner med att undersöka flera hundra barn på en dag.

– Jag har inte så mycket tid på mig. Och här finns inget journal­system eller andra tidskrävande rutiner.

De som behöver behandling antecknas av den medföljande sköterskan.

–Det går snabbt att se om något behöver göras. De har förvånansvärt bra tänder och inga fyllningar. De har mycket fluorid i vattnet och knappast någon karies. Ett problem jag ser är fissurer på stora molarer. Det är också vanligt med övertal av tänder.

“Det kan komma 30–40 barn åt gången till kliniken och sitta och vänta utanför tills alla är klara.“

Ungefär vart tionde barn behöver någon typ av behandling. Antingen kommer någon från kliniken och hämtar dem vid ett senare tillfälle, eller också ordnar skolan transport.

– Det kan komma 30–40 barn åt gången till kliniken och sitta och vänta utanför tills alla är klara.

På kliniken har han också en inarbetad rutin. Det första barnet får komma in. Han kollar att diagnosen är riktig, ger bedövning och sedan får ­barnet lämna plats för nästa. När sex barn har gått igenom samma process börjar han om med att göra åtgärder på det första barnet. På så sätt hinner han behandla upp till 50 barn på en dag.

Enklare behandlingar

På mottagningen finns en gammal, men fullt fungerande tandläkarstol, bra ultraljud och highspeed, och en ”hyggligt fungerande” sug. Lars Salonen har bra kontakt med leverantörer, som ibland har hjälpt till att laga utrustningen via videosamtal.

Han gör framför allt enklare behandlingar som lagningar, slipar bort missfärgningar från fluoros, och extraktioner. Här finns ingen tillgång till tandreglering, så han försöker ta bort tänder så att de kvarvarande ska hamna på plats. Ibland tar han distanshjälp av en ortodonti-kunnig kollega.

Med det stora antalet patienter per dag blir det också många extraktioner på kort tid.

– Man får träningsvärk, men efter att ha extraherat under några veckor så lär du dig det, och vet hur du ska lirka ut det som sitter hårt

Vill se fler tandläkare

Till kliniken kommer också vuxna som har hört att tandläkaren är på plats, och vill ha hjälp med något. Närmaste tandläkare finns annars i Nairobi, fyra–fem timmar bort.

– Jag bokar in de vuxna tidigt på morgonen, eftersom barnen från skolorna aldrig kommer i tid. ”Ni har klockorna, vi har tiden”, säger de här.

Tid är en begränsad resurs när tandläkaren bara finns tillgänglig några veckor om året. Det innebär att mer komplicerade och tidskrävande behandlingar inte är möjliga. Lars Salonen poängterar att han inte kan lägga flera timmar på en rot­behandling på en vuxenpatient, eftersom det tar tid från flera tio­tal barnpatienter.

– Jag skulle gärna se att vi var några fler tandläkare här.

“Här finns en jättefin klinik och ett inarbetat system som jag tycker att man ska upprätthålla.“

Lars Salonen kom till Kenya som volontärtandläkare första gången år 2011. Hans fru, som är läkare, reste till Kenya med Rotary Doctors för att arbeta som så kallad jeep doctor. Hon tyckte att han skulle följa med, så det gjorde han. Sedan dess har de kommit tillbaka i stort sett varje år och stannat mellan fyra och sex veckor.

– Har man väl börjat måste man fortsätta. Det är så roligt, och man känner sig meningsfull. De jag kan hjälpa är väldigt glada och tacksamma.

Den första vändan var det Rota­ry som ordnade allt praktiskt och betalade resan, men numera ordnar paret allting på egen hand i samarbete med Gundua Health Centre.

– Rotary Doctors har flyttat, men här finns en jättefin klinik och ett inarbetat system som jag tycker att man ska upprätthålla.

Kristallklart vatten

Han berättar om möjligheterna att uppleva delar av Afrika, att ha en fritid där man kan besöka områdets naturreservat och se djuren, och om det kristallklara glaciärvattnet som rinner ur kranarna i huset på Mount ­Kenyas sluttning.

– Jag går ut varje morgon på träaltanen utanför huset och ser ut över Rift Valley. Därifrån är det 40 minuters promenad till kliniken. Jag har långa arbetsdagar, men känner ingen stress och kan sluta ta min medicin för högt blodtryck.

Här finns inget annat som distraherar, och han kan koncentrera sig på bara detta: att göra ett bra jobb för sina patienter, att hjälpa. Han berättar om barnen som efter behandlingen hoppar upp på ett lastbilsflak och vinkar hejdå med en tandborste i handen.

– Utmaningen här är att få profylaxen att fungera. Det jag säger under den korta stund jag är på skolan är väldigt viktigt. Innan det finns tillräcklig tandvård i Afrika finns här en möjlighet att göra skillnad. Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon.

Bästa tipsen!
  1. 1 Kontakta någon som arbetar med detta, till exempel Rotary Doctors, Lars Salonen eller ­Tandläkare utan gränser.
  2. 2 Ta reda på vilken dokumentation du behöver för att arbeta som tandläkare i landet, till exempel intyg.
  3. 3 Se över vilka vaccinationer du har och vilka du behöver.

Upptäck mer