Annons

Annons

Yngst med eget kostnadsställe

Direkt efter gymnasiet kom han in på tandläkarutbildningen, efter två år i folktandvården bestämde sig Johan Blomkvist för att starta eget.

Ett stenkast från stora torget i Falkenberg ligger Tandvårdshuset; två fräscha kliniker på samma våningsplan, men med gemensam reception, autoklav och kafferum. Går man till vänster om receptionen finner man korridoren där tandläkare Mats Johansson har sin praktik, går man till höger stöter man strax på Johan Blomkvist. Han har två behandlingsrum plus ett rum där tandhygienisten arbetar.
Mats Johansson har lång erfarenhet som tandläkare, både inom folktandvården och som privatpraktiker, medan Johan Blomkvist är tämligen färsk inom yrket.
Perfekt med en kollega på bara några fotstegs avstånd, en kollega som gärna ställer upp med råd och stöd, tycker Johan, som till sommaren kan fira ettårsdag på den egna kliniken. Denna seneftermiddag när Tandläkartidningen besöker honom har han inte behövt rådfråga Mats om något under arbetspasset; det har varit en ganska vanlig dag på jobbet: några undersökningar, en rotbehandling, cementering av en krona och några lagningar.
[slideshow]
Att Johan skulle sitta med ett eget kostnadsställe redan som 25-åring hade han inte trott när han gick på tandläkarutbildningen. Att han skulle utbilda sig till tandläkare stod däremot klart redan under gymnasieåren. Hans mamma är tandsköterska. Tandläkaryrket verkade spännande, tyckte han. Dessutom är det ett yrke där man förenar både teori och praktiskt arbete.
Efter tandläkarexamen vid ki, Huddinge, följde en kort sejour vid folktandvården i Nynäshamn söder om Stockholm, men sedan fick det vara nog med östkusten; han sökte och fick en tjänst vid folktandvården Söndrum i Halmstad, sju mil från Unnaryd, där han är född. I Söndrum blev han kvar i två år.
– Jag fick en bra start i yrket, fick bra stöd från de andra på kliniken och utvecklades mycket i arbetet. Jag fick omsätta de teoretiska kunskaperna i praktiskt arbete. De två åren där var en perfekt grund för att gå vidare och starta eget, berättar han.
För det var det han ville; att själv få fatta beslut om hur verksamheten ska utformas, allt från beslut om materialval till inriktning av verksamheten.

Bygga relationer

Utan stöd från Praktikertjänst är det tveksamt om han hade vågat satsa på en egen klinik så här tidigt i karriären, berättar han. En fördel var också att han kände tandläkare Mats Johansson sedan tidigare. Genom honom lärde han känna Klas Eilind, som hade beslutat sig för att avveckla sin verksamhet. Det fanns alltså möjlighet att ta över.
– Genom Praktikertjänst fick jag hjälp med att se över ekonomin och vad som krävdes för att verksamheten skulle gå runt. Utan stöd från dem hade jag inte känt mig så trygg eller haft självförtroende nog att ta över kliniken. Trots allt gäller det att få verksamheten att gå ihop. Jag är tandläkare, inte ekonom.
Tillsammans med Praktikertjänst räknade han fram en realistisk kalkyl och budget för verksamheten. Han tog över patientstocken från den förre ägaren. Så här snart ett år efter starten är de flesta patienterna kvar.
– Visst har jag fått en och annan kommentar, typ: »Oj, är du så ung!« Men jag tror inte att någon patient har bytt klinik på grund av min ålder. Jag tror att de vill ge mig en chans. Jag ser till att sätta upp tillräckligt med tid för patienterna så att vi kan prata igenom behandlingen utan tidspress. Jag tror att de tycker att det är bra; vi hinner bygga en relation och jag tror att de uppskattar det.

Tufft år

Han berättar att första året har varit tufft; det har varit mycket att sätta sig in i. Men det har gått bra så här långt, och inte minst på hemmaplan: I augusti förra året blev han pappa till Alicia, så det blev en nystart både i familjelivet och i yrkeslivet.
I Johans team arbetar två tandsköterskor, en på heltid, den andra på deltid; de arbetar också åt kollegan Mats Johansson. Johan delar också tandhygienist med Mats, men planerar att anställa ytterligare en tandhygienist på deltid i april.
– Det kan verka lite komplicerat att dela på personal, men det är ett effektivt sätt att utnyttja resurserna.
Johan bedriver allt från barntandvård – han fick stor erfarenhet av det under tiden på folktandvården – till protetiska behandlingar. En käkkirurg från Helsingborg kommer då och då till kliniken för att utföra implantatoperationer. På det sättet slipper patienterna resa till specialistklinik i exempelvis Halmstad.
– Dessutom tror jag att de känner sig mer trygga eftersom operationerna görs här och att jag kan vara med.

Kollegastöd

Att ha kollegan Mats Johansson i samma lokal tycker han är en stor trygghet. Mats är inte formellt en mentor, men ställer gärna upp med råd av olika slag. Det kan handla om allt från inköp till råd inför större mer komplicerade terapier och att få en second opinion inför protetiska arbeten.
Mats har lång erfarenhet som tandläkare. Han har drivit eget i Praktikertjänsts regi de senaste 16–17 åren, men arbetade dessförinnan inom folktandvården lika många år, bland annat som klinikchef.
När han själv tog över kliniken tillhörde den inte Praktikertjänst, men han tog kontakt med dem och slöt avtal.
– Som klinikchef hade jag arbetat en hel del med administration. Men jag är först och främst tandläkare och vill lägga huvuddelen av arbetstiden på det praktiska patientarbetet, säger han i en paus innan nästa patient ska komma.
Under tiden inom folktandvården fick han då och då handleda unga tandläkare. Det tyckte han var stimulerande.
– Dels fick jag ta del av ny kunskap från skolorna, dels fick jag möjlighet att ge de unga en hel del praktiska tips, så det var lärorikt för båda parter. Det var också roligt att få vara ett stöd för de unga tandläkarna, liksom för Johan i hans start.
Att ha åtminstone en kollega på kliniken tycker Mats Johansson är bra.
– Man kan utbyta erfarenheter och diskutera för- och nackdelar med olika terapier. I framtiden tror jag att det kommer att bli alltmer sällsynt med entandläkarkliniker. Det passar inte de unga; de vill ha kolleger.
Att vidareutbilda sig inom yrket är en självklarhet, tycker Johan. Han har bland annat gått implantatkurser och ska till hösten gå en verksamhetsutvecklingskurs.
Att starta eget är en stor utmaning. Har han då några råd till andra som vill göra detsamma?
– Att gå Praktikertjänsts traineeprogram kan vara ett sätt att få in en fot på en klinik, som man kan tänkas ta över en dag. Sedan är det viktigt att ta det lugnt i början, att bygga relationer med patienterna så att de får förtroende för dig. Dessutom är det bra att inte fokusera alltför mycket på att producera så mycket tandvård som möjligt det första året. Ta det lugnt och gör ett bra jobb, det lönar sig i längden.

Upptäck mer