”Våga vara bäst”
– Vi sätter ribban för lågt, säger Jörgen Oom. På Riksstämman i Göteborg talar han på temat "If it's to be, it's up to me". – Vi sätter ribban för lågt, säger Jörgen Oom. På Riksstämman i Göteborg talar han på temat "If it's to be, it's up to me".

”Våga vara bäst”

18 okt 2012
Dela artikeln
Framtidens tandläkare ska vara vassare, slugare, bättre. Rätt mental inställning bidrar till att uppnå toppresultat.

Hur sprider du glädje och energi och får andra med dig? Jörgen Oom föreläser om det den 16 november vid årets odontologiska riksstämma i Göteborg. Det är Tandläkarförbundets studerandeförening som ordnar arrangemanget, som heter ”If it’s to be, it’s up to me”.

Jörgen Oom är psykolog inriktad på attitydpåverkan och kommunikation. Han har tidigare föreläst för både tjänstetandläkare och privattandläkare.

Jörgen Oom, som har jobbat mycket med mental träning inom idrott, talar om tre framgångsfaktorer: kunskap, uthållighet och rätt mental inställning.

Hur viktigt man tycker att de olika faktorerna är kan variera, konstaterar han och skojar lite om det. Vill man se det ”svenskt” kan man göra en ”rättvis” fördelning och satsa lika mycket på alla tre. Eller också kan man prioritera ”finskt”: tio procent på kunskap, noll procent på rätt mental inställning och 90 procent på uthållighet.

Själv tycker han att rätt attityd är mycket viktigt för att uppnå framgång. Det räcker inte med träning för att topprestera.
– Det behövs lite peppning, teambildning, lite yes, yes, yes, säger han.

För att få teamet att vara bäst, räcker det inte att göra så gott man kan.
– Vi gör ofta så gott vi tror att vi kan – och det är precis det som är problemet. Vi sätter ribban för lågt, säger han.

Ett sätt att bli bättre är att se hur andra gör. Att göra som de bästa är inte fusk.

Vardagen ska vara kul

Det är viktigt att ha roligt på jobbet. Då är folk villiga att slita och stå i. Med små medel kan man få fram mycket mer av folk.

Ingen älskar allt på ett jobb. Men jobbet ska ändå göras. Det går inte att gnälla sig till en positiv inställning. Framför synpunkter som kan leda till förbättringar, annars kan det vara bäst att låta bli. Välj dina krig, råder Jörgen Oom.

Ett annat förslag är att varje dag ställa sig frågan ”vad gjorde jag i dag för att bidra till en bra stämning på jobbet?”.
Den du säkert kan påverka är dig själv. Har du själv en bra attityd kan du oftast påverka andra – i alla fall lite. För det mesta räcker det med lite, menar han.
Under föreläsningen berättar Jörgen Oom om en rad lärdomar från lagidrott som kan tillämpas på arbetsplatser. Några av dem är att visa respekt och känna tillit för varandra, att peppa varandra och att träna teamet tillsammans.

Odontologisk Riksstämma och produktmässan Swedental hålls på Svenska mässan i Göteborg den 15 till 17 november.
Studenter som är medlemmar i Tandläkarförbundets studerandeförening kan gå gratis på riksstämmans vetenskapliga program. Många har ledigt från skolan för att vara med. Studerandeföreningarna i Stockholm, Malmö och Umeå planerar att samordna resor till riksstämman.

Bäst boka plats

För att vara säker på att få vara med på Jörgen Ooms föreläsning måste man förboka plats. 90 procent av platserna reserveras för studenter, berättar Mickel Hana, ordförande i studerandeföreningen.

På fredagkväll ordnar studentföreningen en sittning för cirka 200 studenter från de fyra studieorterna. Det blir trerättersmiddag och spex på Elite Park Avenue Hotel vid Götaplatsen i Göteborg. Efter sittningen blir det efterfest med dj och musik.

Dagen därpå har studerandeföreningen årsmöte. Då väljs bland annat en ny ordförande inför 2013.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch