Hockeyhjälte och isprinsessa – och snart tandläkare
Att vara maximalt förberedd och därefter göra sitt yttersta, det är en förmåga som Mattias Erlander och Joana Sdik har nytta av både som idrottsutövare och tandläkarstuderande.

Hockeyhjälte och isprinsessa – och snart tandläkare

10 jan 2013
Dela artikeln
När Mattias Erlander och Joana Sdik visade sig på isen satte de hjärtan i brand. Mattias var hockeymålvakt i division ett och Joana prisvinnande konståkerska. Båda studerar nu till tandläkare på KI, Mattias på åttonde terminen och Joana på fjärde.

Mattias Erlander är hockeystjärnan från Örnsköldsvik som bytte bana när han kom in på tandläkarprogrammet hösten 2009. Han spelade för AIK Härnösand och för Modo i Örnsköldsvik där klubbtandläkaren Sture Nordin tände lågan som blev ett brinnande intresse för odontologin.

– Han berättade hur otroligt kul och omväxlande tandläkaryrket är. Samtidigt började flera vänner läsa utbildningen på olika orter i Sverige.

[slideshow]

Mattias lockades av det breda arbetsfältet, patientkontakten och möjligheterna att jobba utomlands. Han sökte, antogs och bestämde sig för att satsa helhjärtat och flytta till Flemingsberg. Han drar parallellen till utbildningen; han är van att ladda till max inför varje match och sen satsa till hundra procent och detsamma gäller inför patientbehandlingar på skolkliniken – han vill vara maximalt förberedd och göra sitt yttersta.

Duktiga tandläkare bör vara empatiska och kommunikativa. Just den sociala aspekten lockade Mattias som alltid haft lätt för människor och samtal. Han känner att han träffat helt rätt, då yrket är både utmanande och tacksamt.

En lovande talang

Stockholmaren Joana Sdik började isdansa som tolvåring, efter många års balett. Hon var en lovande talang för Sundbybergs Konståkningsklubb, utvecklades blixtsnabbt och tävlade rikstäckande under gymnasietiden. Trots en framgångsrik konståkningskarriär har Joana alltid varit målmedveten vad gäller högskoleutbildning. Sedan barnsben har hon lockats av tandläkaryrket och inget annat akademiskt yrke passar hennes kreativitet bättre.

Joana tränar mellan sju och 20 timmar i veckan, fysträning, dans och koreografi på mark och skridskoåkning. Hon vilade förra säsongen efter en vristskada, men satsar på att tävla igen i vår.

– Ifall studierna tillåter, tillägger hon och påpekar att trots att konståkning är hennes kärlek är det studierna hon sätter först. Landslagstränaren har förståelse för hennes prioritering och hon känner att hon har stöd i klubben.

Extrajobb som domare

Joana extraknäcker som tränare på helgerna och planerar att gå en domarutbildning. Konståkningsdomare är ett kul och tacksamt extrajobb, samtidigt som det är ett sätt att hålla kontakter med vänner och rivaler och inte tappa kopplingen till sporten. Hon berättar att ett pressat schema lärt henne att tidsoptimera, hon har alltid kombinerat studier och idrott.

Dessutom har hon lärt sig att hålla sina känslor i schack, både inför tentor och tävlingar då man måste finna ett lugn för att prestera optimalt. Hon tror att idrottande studenter har lättare att komma runt hinder på vägen, både i teorin och i praktiken, är mer påhittiga och löser problem kreativt när andra bara blir nedstämda.

Mattias har starka känslor för ishockeyn; han spelar vintertid i Vasaparken med likasinnade kursare, för att slippa längta alltför mycket. För examensarbetet där Mattias och en hockeyintresserad klasskamrat jämför två metoder för avtryckstagning, tar Mattias avtryck på sina gamla lagkamraters bett i Örnsköldsvik. Och Joana berättar att även hon vill skriva ett idrottsinriktat examensarbete.

Text: Text och foto: Deborah Malec, tandläkarstuderande

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch