Jurist och tandläkare – samtidigt
Michel Hanna blir till sommaren färdig tandläkare och jurist.

Jurist och tandläkare – samtidigt

9 apr 2013
Dela artikeln
Under uppväxten i Eskilstuna önskade Michel Hannas pappa att barnen skulle läsa juridik. Önskningen gick i uppfyllelse. Michel blir till sommaren den tredje i syskonskaran att ta juridikexamen. Samtidigt blir han färdig tandläkare.

Tjugoåttaårige Michel minns tiden efter studenten från samhällslinjen i Eskilstuna som omvälvande. Uppdraget som fältjägare i lumpen utvecklade en disciplin och ett självförtroende han haft nytta av under hela studietiden. Han bestämde sig för att uppnå det magiska snittet 20.0. Han pluggade outtröttligt upp sina betyg på Komvux och erbjöds vårterminen 2008 en plats på juristprogrammet vid Stockholms universitet (SU).

Trivs med många bollar i luften

Med ett brinnande intresse för lag och rätt trivdes han som nybliven stockholmare på campus Lappkärrsberget. Han förenade långa föreläsningsdagar med det glada studentlivet men hans nyfikenhet för medicin och odontologi förblev ostillad.

Han sökte till KI och när antagningsbeskedet för höstterminen kom lät han bli att välja. Med en stor dos självtillit bestämde han sig för att lyckas bli både jurist och tandläkare – samtidigt.

– Både lärare och vänner tvivlade på mitt beslut.

Michel lät sig inte avskräckas. Han tog välmenande råd om att det skulle bli för tufft att läsa dubbelt med en nypa salt. Han höll fast vid juridiken av uppriktig passion för ämnet, familjetradition och egensinnighet.

– Jag var inte redo att ge upp min första utbildningsplats och jag visste ännu inte vilket yrke jag skulle vilja utöva framöver, säger Michel.

– Juridikstudierna fångade verkligen mitt intresse, vidgade mina vyer och gav mig färdigheter jag aldrig fått annars.

Tufft men lärorikt

Skolåret 08/09 var tufft men lärorikt för Michel. Det var hans första på tandläkarhögskolan och det teoretiskt tyngsta. Spärrtentor, stora medicinska kurser och labbar satte verkligen Michels ambition och disciplin på prov. Med omåttlig entusiasm för två vitt skilda ämnen balanserade han seminarier på juridicum med kemilabbar på KI i Solna. Han prioriterade de tentor som låg närmast i tiden. Pusselbitarna krockade inte ordentligt förrän spärrtentan på tandläkarlinjens andra termin närmade sig i maj 2009.

– Det var den tuffaste tiden i mitt liv, erkänner Michel. Samtidigt utgick jag ifrån att det alltid fanns omtentor – men inget omliv.

Han lärde sig balansera sin tid, synka sina två scheman och fylla kunskapsluckor med kursarnas anteckningar.

Michel är tacksam mot sina vänner på tandläkarlinjen – särskilt bäste vännen Josef Aslan har fått knepiga dagar att flyta på.

– Josef har alltid varit min vapendragare, säger Michel med värme. Var jag fast på SU på förmiddagen och visste att jag skulle bli sen till eftermiddagens patientbehandling, kunde jag ringa honom akut. Då kom jag in på studentkliniken till ett öppnat bås med allting förberett och datorn inloggad. Den hjälpen har varit ovärderlig. Det har ändå krockat förvånansvärt lite, berättar Michel.

Tandläkarrollen lockar mest

När patientbehandlingarna kom igång kände Michel en allt större dragning mot tandläkeriet. Han trivdes i rollen som behandlare, njöt av klinikfarten och uppskattade hantverkets synliga resultat.

– Jag har valt tandläkaryrket som karriärväg. Jag vill bli en så skicklig kliniker som möjligt. Det är det jag satsar på i dagsläget.

Juridiken kommer alltid att ligga Michel varmt om hjärtat och studietiden kommer han att minnas som fartfylld.

– Min kompetens är unik, jag vill inte tro att jag satt alla pluggnätter på SU utan anledning. Därför stänger jag inga dörrar även om jag i den närmaste framtiden kommer att slipa på mina tandläkarkunskaper. Jag vill dock gärna kombinera juridiken och odontologin längre fram.

 

Text: Deborah Malec, tandläkarstuderande

Foton/Illustrationer: Foto: Pernille Tofte

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch