Kontakt med kursarna – viktigt på första jobbet
Fredrik Annerud prövade lite olika jobb innan han började läsa till tandläkare.

Kontakt med kursarna – viktigt på första jobbet

6 sep 2012
Dela artikeln
Marstrand–Umeå–Vännäs. Första anhalten i Fredrik Anneruds karriärresa har tagit honom en bit in i Västerbottens inland.

– Det är en perfekt lösning för mig att ingå i en trio tandläkare där en är erfaren handledare och den andra en studiekamrat från utbildningen, säger 25-åringen med rötter i Marstrand vid den bohuslänska kusten.

I januari tog han examen från tandläkarprogrammet i Umeå och nästan direkt började han jobba i Vännäs, några mil från Umeå.
– Vi är åtta från kursen som blivit kvar i Västerbotten och det känns som en bonus att behålla kontakten med dem genom det introduktionsprogram som folktandvården lagt upp. Vi träffas på seminarier och kommer kanske att gå extrakurser tillsammans.

– Jag tror det var endast två landsting från södra delen av Sverige som inte uppvaktade oss under sista terminerna. Så visst fanns det en del att välja mellan. Jag tyckte att det program som Folktandvården Västerbotten erbjöd lät genomtänkt och det passade mig även socialt bra att bo kvar i Umeå.

Flickvän som pluggar

Det är inte helt ovanligt att Umeåstudenter från storstadsområden skiftar studieort tidigt under utbildningen. Men för Fredrik Anneruds del var det aldrig aktuellt att söka sig till Göteborg.
– Nej, jag har trivts riktigt bra under hela grundutbildningen här och min flickvän har ett halvår kvar till examen vid tandläkarprogrammet. Så en bit in på nästa år får vi ta ställning till vart vi ska ta vägen, men Vännäs känns definitivt som ett bra alternativ, säger Fredrik Annerud, som i en framtid även lockas av en specialistutbildning.

Med en far som sjukhustandläkare kan man tro att karriärvägen planerades i ett tidigt skede. Men så var det inte, säger Fredrik Annerud.
– Jag hade ingen spikrak plan efter gymnasiet utan prövade lite olika jobb en tid innan jag fastnade för att läsa till tandläkare.

Totalt 35 studenter tog examen från kurs V07 i Umeå och Fredrik Annerud har ganska bra koll på vart de tagit vägen.
– Vi som började programmet kom från hela Sverige och nu har vi spridit ut oss över landet igen. Det är ganska naturligt att många söker sig till den ort eller region där man har familj eller social tillhörighet. Jag känner inte till någon faktiskt som sökt sig utomlands ännu.

I Vännäs börjar personalen under hösten att arbeta i skift för att kunna ha öppet längre. Fredrik Annerud tycker att det fungerat bra att komma in i den kliniska vardagen.
– Dagarna tycks gå mycket fortare när man jobbar med patienter hela tiden. Det är nästan svårt att förstå att jag redan jobbat ett halvår.

En chef och en kursare

Klinikchefen Roland Björns fungerar som handledare och Fredrik Annerud ser det också som en fördel att en annan “kursare”, Caroline Almgren, finns vid kliniken.
– Vi kan bolla tankar med Roland om allt från större terapier till enstaka behandlingsmoment. Men vi kan även sätta oss ner tillsammans, Caroline och jag, och reflektera över nya erfarenheter. Det känns som en väldigt bra kombination.

Är det en övervikt av äldre patienter i ett glesbygdssamhälle som Vännäs?
– Nej, min erfarenhet är att det är en ganska bra blandning mellan olika patientgrupper. Vännäs ligger visserligen en bit inåt landet, men ändå tillräckligt nära Umeå för att locka barnfamiljer att flytta dit.

Text: Fredrik Mårtensson

Foton/Illustrationer: Mikael Lundgren

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch