
"Det är nödvändigt att öka kostnaderna i statens budget för läkemedel för att säkerställa att alla patienter får tillgång till de behandlingar de behöver", säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Foto: Regeringens presskonferens
Regeringens förslag att höja högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 900 till 3 800 kronor under en 12-månadersperiod, har mött kraftig kritik från flera håll. Kritiker menar att höjningen riskerar att drabba de mest sårbara grupperna i samhället.
Men nu har regeringen, trots kritiken, formellt lagt fram sitt lagförslag till riksdagen för beslut. Regeringens förslag innehåller flera justeringar av högkostnadsskyddet:
- Kostnadstaket för en 12-månadersperiod höjs till 3 800 kronor.
- Patienten betalar hela beloppet för läkemedel upp till 2 000 kronor (tidigare 1 450 kr).
- I det första trappsteget betalar patienten 75 procent av kostnaden (tidigare 50 procent).
- Beloppen inom högkostnadstrappan höjs i varje steg.
- Gränsen för frikortet förblir 7 117 kronor, men patientens totala kostnad ökar till 3 800 kronor, vilket innebär en ökning på 900 kronor per år.
Statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 49 procent mellan 2012 och 2024, medan patienternas avgifter har ökat med 17 procent under samma period, vilket regeringen lyfter fram som argument för att genomföra höjningen.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson sa på en presskonferens att den medicinska utvecklingen har lett till nya och bättre behandlingsmetoder, vilket har bidragit till ökade kostnader. Samtidigt har en åldrande befolkning och ökningen av kroniska sjukdomar gjort att fler patienter behöver subventionerade läkemedel.
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. För patienter som påbörjat sina inköp av förmånsberättigade varor innan det datumet, gäller fortfarande de tidigare reglerna.