Äldretandvård
Lars Gahnberg i samspråk med Gudrun och Bo Svensson. Läs mer om Lars Gahnberg i artikeln "Han kämpar för äldres rätt till god munhälsa" nedan! Foto: Jessica Segerberg

Äldretandvård

Tema 15 jan 2016
Dela artikeln

Äldretandvård har varit ett av de stora samtalsämnena inom tandvården de senaste åren. Efter larmrapporter om munhälsan hos äldre som inte längre klarar att hålla koll på eller utföra sin tandvård har det hänt, och händer, mycket positiva saker på området. I Tandläkartidningen nummer 14 2015 hade vi ett tema om äldretandvård där vi uppmärksammade några av de spännande projekt som pågår på olika platser i landet. Här finns de större artiklarna och reportagen samlade.

Dela artikeln

Temat innehåller följande artiklar

Kommunal tandhygienist lyfter sköras munhälsa

Tema äldretandvård Äldres tandhälsa har fått en mer framskjuten plats i Mariestad sedan kommunen anställt en tandhygienist.
8 jan 2016

Fluorsköljning blev en succé

Tema äldretandvård Små insatser kan göra underverk för de äldres tandhälsa. Det visar det arbete som bedrivs på äldreboenden i främst Söderhamn och Hudiksvall.
7 jan 2016

Uthållig kämpe för de äldre

Porträttet – Den uppsökande verksamheten kommer för sent, munhälsan har ofta redan raserats när äldre får rätt till fri munhälsobedömning. Det säger Lars Gahnberg som inte bara brinner för äldres rätt till god oral hälsa, utan även för skidåkning.
28 dec 2015
Plusmaterial

Individuella bedömningar extra viktigt för äldre

Metod Alla blir äldre. Men vi åldras olika. Därför är det speciellt viktigt att göra individuella bedömningar innan du behandlar äldre patienter.
21 dec 2015

”Tidigare insatser kan rädda äldres tänder”

Tema äldretandvård Att tänka profylaktiskt är grundläggande inom svensk tandvård, men äldretandvård är ett undantag.
15 jan 2016

Kurs i gerodonti inspirerar

Tema äldretandvård Robert Bohlin trivs inom äldretandvården. För att fördjupa sina kunskaper gick han i höstas en diplomkurs i gerodonti.
15 jan 2016
Plusmaterial

God äldretandvård en stor utmaning

Vetenskap Under senare år har både myndigheter och tandvården fått upp ögonen för den utmaning det innebär att säkra en god munhälsoutveckling hos den äldre delen av befolkningen. Fortfarande finns en betydande utvecklingspotential inom såväl tandvård som omsorg och hälso- och sjukvård. I denna artikel ges en beskrivning av nuläget samt reflektioner över framtida möjligheter att utveckla äldretandvården.
15 dec 2015
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch