10 tips till dig som vill bli parodontolog
Lena Brungs är jättenöjd med beslutet att bli parodontolog. Foto: Fredrik Schlyter

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist 6 apr 2016
Dela artikeln
Lena Brungs ville bli käkkirurg, men arbetsgivaren erbjöd henne en specialistutbildning i parodontologi. Hon tackade ja – och är nöjd med beslutet.

Efter ett antal år som allmäntandläkare siktade Lena Brungs på att bli käkkirurg. När hon hade jobbat ett år som assistenttandläkare på käkkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, uppmanades hon att söka specialistutbildning i parodontologi i stället. Folktandvården Östergötland annonserade ut ST-platsen internt och Lena var den enda som sökte.

– Jag fick utbildningen serverad på ett silverfat, men många måste meritera sig i flera år för att få en plats, konstaterar hon.

Lena Brungs Ålder: 44 år. Jobb: Övertandläkare på Folktandvården. Utbildning: Tandläkarutbildning i Oslo – examen 1999, specialistutbildning i parodontologi i Jönköping – examen 2013. Bor: I Finspång (tre mil från Norrköping). Familj: Gift. Två egna barn, två bonusbarn. Fritid: Cyklar, springer, spelar tennis, umgås med familjen. Foto: Fredrik Schlyter

Lena Brungs
Ålder: 44 år.
Jobb: Övertandläkare på Folktandvården.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Oslo – examen 1999, specialistutbildning i parodontologi i Jönköping – examen 2013.
Bor: I Finspång (tre mil från Norrköping).
Familj: Gift. Två egna barn, två bonusbarn.
Fritid: Cyklar, springer, spelar tennis, umgås med familjen.
Foto: Fredrik Schlyter

I dag är hon jättenöjd med beslutet att bli parodontolog. Hon ser flera fördelar jämfört med att vara käkkirurg. Hon slipper ha jour på obekväma arbetstider, hon har bättre möjligheter att få lära känna sina patienter  – och hon får göra rätt mycket kirurgi ändå.

Lena Brungs är övertandläkare på Folktandvården Östergötlands centrum för oral rehabilitering i Norrköping. Hon gick specialistutbildningen i Jönköping och blev klar i januari 2013.

Större delen av utbildningstiden hade hon patienter på oral rehab i Norrköping. Studiehandledaren från Jönköping kom till Norrköping två, tre gånger om året och då gick de igenom patientfall. För det mesta åkte hon till Jönköping en dag i veckan för att delta i seminarier.

Oral rehab i Norrköping har två parodontologer, två protetiker, en endodontist och en bettfysiolog. Två gånger i månaden arbetar även en käkkirurg på kliniken. Lena jobbar ofta med andra specialistister för att komma fram till ett bra resultat. Just samarbetet är särskilt stimulerande.

Hon arbetar i gränszonen mellan parodontologi och käkkirurgi. En typisk vecka gör hon kontroller och undersökningar två dagar och kirurgi tre dagar. Det blir mycket parodkirurgi och implantat, men även extraktioner av visdomständer och rotrester, benaugumentation, operationer av slemhinneförändringar samt kronförlängningskirurgi och estetisk kirurgi på uppdrag av protetiker och ortodontister.

Ibland håller hon kurser, både internt och externt. Hon gör också konsultationer på andra kliniker ett par gånger per halvår.

Jobbet som specialist blir varierat och en annan fördel som Lena Brungs uppskattar är att hon har mer tid med varje patient jämfört med när hon arbetade som allmäntandläkare.

– Jag kan vara mer omhändertagande. Jag följer många patienter under ett eller flera år. Vi träffas ganska ofta och får en nära relation.

En viktig del av jobbet är att övertyga patienterna att deras insatser behövs för ett lyckat resultat.

– Man måste få med patienten på hygiendelen, annars är det stor risk att behandlingen inte lyckas till 100 procent.
Janet Suslick

Tips till dig som vill bli parodontolog

1. Prova allt. Parodontologi är ett brett ämnesområde. För att söka specialistutbildningen behöver du jobba minst två år inom allmäntandvården med både barn och vuxna.

2. Askultera. Tror du att parodontologi kan vara något för dig? Besök en specialistklinik och följ parodontologens vardag.

3. Konsultera mera. Vill du göra en svår behandling själv i stället för att remittera? Konsultera en parodontolog för att få råd och tips och bolla idéer. På många håll går det att behandla sin patient under handledning av en specialist, antingen på hemmaplan eller på specialistkliniken.

4. Känn på jobbet. Ta kontakt med en specialistklinik och försök få en assistenttjänst tillsammans med parodontologer, eller arbeta deltid på specialistkliniken. Det är meriterande, och du får klart för dig om du har fallenhet och intresse för området.

5. Öva empati. Medkänsla är en viktig egenskap för en parodontolog. Många patienter med parodontit är tandvårdsrädda och skäms över sin tandstatus. Det är en utmaning att hjälpa dem att komma över sin rädsla och sitt sociala handikapp.

6. Lär dig motivera. Bli duktig på att lyssna aktivt och motivera patienter att satsa på bättre munhygien. Att förmå patienten att förändra beteendet är oftast viktigt för att bli av med parodontal sjukdom.

7. Fördjupa dina kunskaper. Bred arbetslivserfarenhet och fördjupade kunskaper inom relevanta områden är till nytta. Förutom en diplomkurs (eller motsvarande) i parodontologi är det bra att lära dig implantologi. Andra diplomkurser som kan vara meriterande: protetik, gerodonti, bettfysiologi, oral radiologi, endodonti, oral patologi, mikrobiologi och öron-näsa-hals.

8. Visa intresse. Folktandvården har ofta svårt att få tag på parodontologer. Talar du om att du vill specialisera dig och att du vill stanna kvar inom organisationen, kan det leda till att arbetsgivaren erbjuder dig en uppdragsutbildning.

9. Forska och undervisa. Har du medverkat i en publicerad vetenskaplig artikel väger det tungt.

10. Bli medlem. Skaffa kontakter genom att bli associerad medlem i parodontologföreningen. Det är lärorikt att utbyta erfarenheter med kunniga kolleger.

Källor: Socialstyrelsen, Björn Klinge, Lena Brungs

 

Svenska parodontologföreningen

* Svenska parodontologföreningen främjar vetenskap, utbildning och klinisk utveckling inom parodontologi. Endast specialister i parodontologi kan bli ordinarie medlemmar med rätt att rösta och bli invald i styrelsen, men andra intresserade kan gå med som associerade medlemmar.

* Läs mer: www.parodontologforeningen.org.se

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST Daniel Ovesson är nyutbildad specialist i bettfysiologi. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär. Det kan ta tid att lindra deras smärta, men det är roligt att lyckas.
6 apr 2016

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist – Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.
9 okt 2015

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
6 apr 2016

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist – Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.
3 maj 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch