Tolv timmars arbetsdagar är inte ovanliga, och det händer att hon hoppar över lunchen. Men Annika Sahlin-Platt trivs ändå som privatpraktiserande parodontolog.
– Inom folktandvården får man ofta hålla sig till vårdprogram, men som privat specialist har jag lite större svängrum. Jag får utforma arbetet efter det jag är intresserad av, förutsatt att jag håller mig till vetenskap och beprövad erfarenhet.
– Jag bestämmer också själv vad jag vill köpa in och vilka jag vill jobba med.

Annika Sahlin-Platt
Ålder: 61 år.
Titel: Specialist i parodontologi.
Privattandläkare sedan: 2004.
Utbildning: Tandläkarexamen, Karolinska institutet, 1979. Specialistutbildning i parodontologi, Folktandvården Skanstull, Stockholm, 2002. Doktorsexamen, Umeå universitet, 2011.
Fritid: Konst, måleri, design.
Familj: Gift, tre vuxna döttrar.
Annika brinner för sin specialitet. Det är en utmaning att rädda tänder.
– Parodontologi handlar inte längre om att bevaka ett förfall. Det går att få patienter friska, och att återskapa tandfäste. Kommer patienterna i tid, kanske vi slipper ta bort tänder.
Annika Sahlin-Platt arbetar på Praktikertjänsts stora klinik vid Sergels torg. Där jobbar ett tiotal tandläkare i nyrenoverade lokaler.
Kommunikationen med patientens ordinarie tandläkare är en viktig del av arbetet. Det är främst privattandläkare som remitterar patienter till Annika. Hon behöver veta vad remittenterna vill göra själva och vad de vill att hon ska göra.
Tillsammans med allmäntandläkaren resonerar hon om vad som är odontologiskt och ekonomiskt möjligt och vad patienten orkar med. När patienten kommer på återbesök hos henne diskuteras möjligheterna.
Som privat specialist är Annika Sahlin-Platt aktiv i olika nätverk.
– Man har inte samma naturliga plattform som inom folktandvården, så det gäller att odla kontakter, säger hon.
Hon är med i flera organisationer för specialister, bland andra Sveriges Privata Specialisttandläkare (SPST), en liten organisation som hon tycker har en viktig uppgift.
– Det behövs en förening som förklarar vad en privat specialist är, som tar till vara våra intressen och som för vår talan mot Socialstyrelsen, TLV och andra aktörer.
Janet Suslick
1. Bli specialist. För tips om hur du förbereder dig för en specialistutbildning, läs Tandläkartidningens artikelserie i nummer 3 till 10 2015. Artiklarna handlar om hur man gör karriär inom de åtta odontologiska specialiteterna.
2. Hitta en mentor. Om du är ny specialist är det värdefullt att ha någon att hålla i handen. Att samarbeta med en erfaren specialist rekommenderas.
3. Skaffa erfarenhet. Som privat specialist överlever du till stor del på din goodwill. Det är en fördel om kolleger känner dig. Byt inte från offentlig tandvård förrän ditt namn är väl förankrat bland potentiella remittenter.
4. Bränn inte broar. På väg att bli privat specialist? Försök att övergå i gott samförstånd med din tidigare chef och arbetskamrater.
5. Undvik konkurrens. Undersök marknaden och undvik att etablera dig för nära en specialist inom samma ämnesområde.
6. Synergieffekter. Fundera samtidigt över möjligheter att dela lokaler med, eller på annat sätt samarbeta med, specialister inom ditt eller andra områden.
7. Titta på kartan. Kontrollera kommunikationerna. Är det lätt för patienter att hitta till din praktik?
8. Skaffa avtal. Diskutera med ditt landsting. Ett bra sätt att få patienter är att skriva avtal om samarbete.
9. Håll kurser. Att föreläsa för allmäntandläkare kan vara bra reklam. Du lär känna presumtiva remittenter och visar att du har något att komma med.
10. Engagera dig. Visa ett intresse för remittenternas vardag. Bjud gärna på hjälp och råd om det uppskattas.
11. Var ödmjuk. Remittenterna är bättre på sina egna områden och kommer att kunna hjälpa dig också. Samarbete handlar om att ge och ta.
Källor: Johan Karsten, ordförande i SPST, Lennart Ohlsson, sekreterare i SPST
Förening för privata specialister
* Sveriges Privata Specialisttandläkare (SPST) är en ideell intresseförening.
* För att bli ordinarie medlem måste man vara tandläkare med specialistkompetens enligt Socialstyrelsens kriterier och arbeta helt eller delvis som privat specialist. Specialister under utbildning är också välkomna om de arbetar privat.
* Alla åtta odontologiska specialiteter finns representerade i SPST. Av 50 medlemmar är 14 ortodontister, 13 parodontologer, 8 protetiker, 6 käkkirurger, 4 endodontister, 3 pedodontister, 1 bettfysiolog, och 1 specialist i oral röntgen.
* Läs mer: www.spst.se