11 tips till dig som vill bli privat specialist
Att motivera patienten att hålla rent i munnen är en avgörande del av Annika Sahlin-Platts jobb. Foto: Janet Suslick

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist 3 maj 2016
Dela artikeln
– Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.

Tolv timmars arbetsdagar är inte ovanliga, och det händer att hon hoppar över lunchen. Men Annika Sahlin-Platt trivs ändå som privatpraktiserande parodontolog.

– Inom folktandvården får man ofta hålla sig till vårdprogram, men som privat specialist har jag lite större svängrum. Jag får utforma arbetet efter det jag är intresserad av, förutsatt att jag håller mig till vetenskap och beprövad erfarenhet.

– Jag bestämmer också själv vad jag vill köpa in och vilka jag vill jobba med.

Annika Sahlin-Platt Ålder: 61 år. Titel: Specialist i parodontologi. Privattandläkare sedan: 2004. Utbildning: Tandläkarexamen, Karolinska institutet, 1979. Specialistutbildning i parodontologi, Folktandvården Skanstull, Stockholm, 2002. Doktorsexamen, Umeå universitet, 2011. Fritid: Konst, måleri, design. Familj: Gift, tre vuxna döttrar. Foto: Janet Suslick

Annika Sahlin-Platt
Ålder: 61 år.
Titel: Specialist i parodontologi.
Privattandläkare sedan: 2004.
Utbildning: Tandläkarexamen, Karolinska institutet, 1979. Specialistutbildning i parodontologi, Folktandvården Skanstull, Stockholm, 2002. Doktorsexamen, Umeå universitet, 2011.
Fritid: Konst, måleri, design.
Familj: Gift, tre vuxna döttrar.

Annika brinner för sin specialitet. Det är en utmaning att rädda tänder.

– Parodontologi handlar inte längre om att bevaka ett förfall. Det går att få patienter friska, och att återskapa tandfäste. Kommer patienterna i tid, kanske vi slipper ta bort tänder.

Annika Sahlin-Platt arbetar på Praktikertjänsts stora klinik vid Sergels torg. Där jobbar ett tiotal tandläkare i nyrenoverade lokaler.

Kommunikationen med patientens ordinarie tandläkare är en viktig del av arbetet. Det är främst privattandläkare som remitterar patienter till Annika. Hon behöver veta vad remittenterna vill göra själva och vad de vill att hon ska göra.

Tillsammans med allmäntandläkaren resonerar hon om vad som är odontologiskt och ekonomiskt möjligt och vad patienten orkar med. När patienten kommer på återbesök hos henne diskuteras möjligheterna.

Som privat specialist är Annika Sahlin-Platt aktiv i olika nätverk.

– Man har inte samma naturliga plattform som inom folktandvården, så det gäller att odla kontakter, säger hon.

Hon är med i flera organisationer för specialister, bland andra Sveriges Privata Specialisttandläkare (SPST), en liten organisation som hon tycker har en viktig uppgift.

– Det behövs en förening som förklarar vad en privat specialist är, som tar till vara våra intressen och som för vår talan mot Socialstyrelsen, TLV och andra aktörer.
Janet Suslick

Tips till dig som vill bli privat specialist

1. Bli specialist. För tips om hur du förbereder dig för en specialistutbildning, läs Tandläkartidningens artikelserie i nummer 3 till 10 2015. Artiklarna handlar om hur man gör karriär inom de åtta odontologiska specialiteterna.

2. Hitta en mentor. Om du är ny specialist är det värdefullt att ha någon att hålla i handen. Att samarbeta med en erfaren specialist rekommenderas.

3. Skaffa erfarenhet. Som privat specialist överlever du till stor del på din goodwill. Det är en fördel om kolleger känner dig. Byt inte från offentlig tandvård förrän ditt namn är väl förankrat bland potentiella remittenter.

4. Bränn inte broar. På väg att bli privat specialist? Försök att övergå i gott samförstånd med din tidigare chef och arbetskamrater.

5. Undvik konkurrens. Undersök marknaden och undvik att etablera dig för nära en specialist inom samma ämnesområde.

6. Synergieffekter. Fundera samtidigt över möjligheter att dela lokaler med, eller på annat sätt samarbeta med, specialister inom ditt eller andra områden.

7. Titta på kartan. Kontrollera kommunikationerna. Är det lätt för patienter att hitta till din praktik?

8. Skaffa avtal. Diskutera med ditt landsting. Ett bra sätt att få patienter är att skriva avtal om samarbete.

9. Håll kurser. Att föreläsa för allmäntandläkare kan vara bra reklam. Du lär känna presumtiva remittenter och visar att du har något att komma med.

10. Engagera dig. Visa ett intresse för remittenternas vardag. Bjud gärna på hjälp och råd om det uppskattas.

11. Var ödmjuk. Remittenterna är bättre på sina egna områden och kommer att kunna hjälpa dig också. Samarbete handlar om att ge och ta.

Källor: Johan Karsten, ordförande i SPST,  Lennart Ohlsson, sekreterare i SPST

 

Förening för privata specialister
* Sveriges Privata Specialisttandläkare (SPST) är en ideell intresseförening.
* För att bli ordinarie medlem måste man vara tandläkare med specialistkompetens enligt Socialstyrelsens kriterier och arbeta helt eller delvis som privat specialist. Specialister under utbildning är också välkomna om de arbetar privat.
* Alla åtta odontologiska specialiteter finns representerade i SPST. Av 50 medlemmar är 14 ortodontister, 13 parodontologer, 8 protetiker, 6 käkkirurger, 4 endodontister, 3 pedodontister, 1 bettfysiolog, och 1 specialist i oral röntgen.
* Läs mer: www.spst.se

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST Daniel Ovesson är nyutbildad specialist i bettfysiologi. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär. Det kan ta tid att lindra deras smärta, men det är roligt att lyckas.
6 apr 2016

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.
6 apr 2016

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist – Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.
9 okt 2015

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
6 apr 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch