7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog
Katarina Rydin är odontologisk radiolog i Sundsvall. Hon arbetar bland annat med helstatus, panoramaröntgen och datortomografi. Foto: Cecilia Träff

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist 6 apr 2016
Dela artikeln
Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.

När Katarina Rydin hade vikarierat på deltid i några år på avdelningen för odontologisk röntgen vid länssjukhuset i Sundsvall, erbjöd Västernorrlands läns landsting henne en specialistutbildning i odontologisk radiologi.

Katarina slapp då att konkurrera med sökande från resten av landet, men fick lova att fortsätta jobba i Västernorrland i minst fyra år efter utbildningen. Hon tackade ja. I augusti förra året blev hon klar med den treåriga utbildningen. Det var absolut värt mödan, tycker hon i dag.

Katarina Rydin Ålder: 53 år. Jobb: Övertandläkare på Sundsvalls sjukhus, avdelningen för odontologisk röntgen. Tidigare jobb: Distriktstandläkare på folktandvården i Stockholm och Västernorrland, några år som privattandläkare i Sundsvall. Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 1985, legitimation 1986, specialistutbildning i odontologisk radiologi i Umeå – examen 2014. Bor: Utanför Sundsvall. Familj: Man och två vuxna barn. Fritid: Tränar, föder upp islandshästar och birmakatter, har skaffat en ny salukivalp för komplett familj. Foto: Cecilia Träff

Katarina Rydin
Ålder: 53 år.
Jobb: Övertandläkare på Sundsvalls sjukhus, avdelningen för odontologisk röntgen.
Tidigare jobb: Distriktstandläkare på folktandvården i Stockholm och Västernorrland, några år som privattandläkare i Sundsvall.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 1985, legitimation 1986, specialistutbildning i odontologisk radiologi i Umeå – examen 2014.
Bor: Utanför Sundsvall.
Familj: Man och två vuxna barn.
Fritid: Tränar, föder upp islandshästar och birmakatter, har skaffat en ny salukivalp för komplett familj.
Foto: Cecilia Träff

– Det har varit jätteroligt att gå specialistutbildningen. Jag är väldigt nöjd, säger Katarina Rydin.

Lönar det sig även ekonomiskt att specialisera sig?

– ST-lönen innebär en lönesänkning för de flesta, men du får en lönehöjning när du är klar. Men det är inte i första hand för lönen jag har gått utbildningen, utan för att det känns bra att vidareutveckla sig.

Hälften av den kliniska tjänstgöringen kunde Katarina göra hemma i Sundsvall. Resten av utbildningen gjordes i Umeå, där också huvudhandledaren fanns.

I dag jobbar Katarina Rydin som självständig odontologisk radiolog. Bland annat har hon gjort en dokumentation för kvalitetssäkring av verksamheten inom odontologisk radiologi i Västernorrland och Jämtland. Under våren ska hon också ge strålskyddsutbildningar för folktandvårdens personal i Västernorrland och Jämtland.

Katarina arbetar mycket med helstatus, panoramaröntgen och datortomografi (3D-röntgen eller CBCT, som står för ”cone beam computed tomography”) samt magnetresonans-tomografi (MR) och käkledsdiagnostik.

Hon gör ganska många implantatutredningar. Andra delar av jobbet är att upptäcka och beskriva patologi samt att ge diagnosförslag till käkkirurger, allmäntandläkare och ibland läkare.

Nu planerar hon att vidareutbilda sig inom MR och hoppas få utöka sin diagnostik med MR inom det övriga maxillofaciala området.

– Det finns också olika specialinriktningar inom specialiteten. Det beror på var man jobbar, berättar hon.

På vissa avdelningar för odontologisk radiologi jobbar man exempelvis med genomlysning med kontrastmedel för att utreda funktionsstörningar vid tal- och sväljsvårigheter.
Janet Suslick

Tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

1. Teknik och tolkning. Är du intresserad av diagnostik och anatomi? Gillar du också teknik, datakunskap och strålfysik? Då passar du kanske som specialist i odontologisk radiologi. Jobbet innebär att du gör radiologiska utredningar av tänder, käkar och angränsande organ. De görs med hjälp av intraoral och extraoral röntgen, panoramaröntgen, datortomografi, magnetresonans-tomografi och genomlysning, bland annat.

2. Arbetslivserfarenhet. Jobba ett antal år som allmäntandläkare om du vill specialisera dig. Minimikravet är två år, men det är meriterande med en bred erfarenhet och flera års erfarenhet rekommenderas.

3. Visa ett intresse. Be att få auskultera på en röntgenavdelning och se om du verkligen är intresserad av ämnesområdet. Gå vidare om svaret är ja. Att vara specialist i odontologisk radiologi skiljer sig från ett vanligt tandläkarjobb. Betoningen ligger på att tolka bilder vid datorn. Jämfört med att jobba som allmäntandläkare blir det mindre kliniskt praktiskt arbete med patienter.

4. Körkortskurs. Gå en kurs i panoramaröntgen. Lär dig hur apparaten fungerar, vilka stråldoser det blir, hur man söker fel och hur panoramaröntgenbilder kan användas som ett diagnostiskt hjälpmedel. Tandläkarhögskolorna, Tandläkarförbundet och andra aktörer ger kurser. Innehållet och längden varierar.

5. Testa din fallenhet. Vikariera på en röntgenavdelning för att se om du har fallenhet för radiologi. Körkort i panoramaröntgen gör det lättare att få ett jobb på en radiologiavdelning, vilket i sin tur är meriterande för att få en ST-plats.

6. Rätt plats i rätt tid. Att jobba i ett landsting som har behov av en specialist i odontologisk radiologi kan öka chansen att arbetsgivaren erbjuder dig en uppdragsutbildning.

7. Prova på forskning. Erfarenhet av forskning och undervisning är meriterande för att få gå en specialistutbildning.

Källor: Socialstyrelsen, Svensk Förening för Odontologisk Radiologi, Katarina Rydin.

 

Förening för radiologer

* Svensk Förening för Odontologisk Radiologi (SFOR) främjar klinisk verksamhet, forskning och undervisning inom röntgen.

* Swedish Society of Maxillofacial Radiology är föreningens internationella namn.

* Läs mer: www.sfor.se

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST Daniel Ovesson är nyutbildad specialist i bettfysiologi. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär. Det kan ta tid att lindra deras smärta, men det är roligt att lyckas.
6 apr 2016

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.
6 apr 2016

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist – Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.
9 okt 2015

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
6 apr 2016

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist – Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.
3 maj 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch