7 tips till dig som vill bli ortodontist
Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö, är nöjd med sitt karriärval. Foto: Tommy Hvitfeldt

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist 6 apr 2016
Dela artikeln
Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.

Karolina Mikkelä Stange trivs med sin yrkesroll.

– Det kan inte bli bättre, säger hon.

Karolina Mikkelä Stange Ålder: 40 år. Jobb: Klinikchef på folktandvårdens avdelning för ortodonti i Nässjö. Utbildning: Tandläkarutbildning i Stockholm – examen 1998, specialistutbildning i ortodonti i Jönköping – examen 2010. Bor: I Habo. Familj: Man och tre barn. Fritid: Yoga, sjunger i kör, löpning. Foto: Tommy Hvitfeldt

Karolina Mikkelä Stange
Ålder: 40 år.
Jobb: Klinikchef på folktandvårdens avdelning för ortodonti i Nässjö.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Stockholm – examen 1998, specialistutbildning i ortodonti
i Jönköping – examen 2010.
Bor: I Habo.
Familj: Man och tre barn.
Fritid: Yoga, sjunger i kör, löpning.
Foto: Tommy Hvitfeldt

Karolina jobbade som allmäntandläkare i åtta år innan hon började på specialistutbildningen.

– Det är väldigt viktigt att ha en bred bas och landa i tandläkaryrket innan man specialiserar sig, tycker hon.

– Jag har nytta av allt jag har fått se.

För att meritera sig till den treåriga specialistutbildningen gick Karolina Mikkelä Stange en kurs i forskningsmetodik. Ett projektarbete ingick. Hon gick också diplomkurser i ortodonti, pedodonti och barnpsykiatri och jobbade på en avdelning för ortodonti på halvtid i ett halvår innan hon kom in.

– Själva utbildningen var väldigt rolig. Jobbig, men rolig. Det blev mer än heltid under utbildningen, men jag fick lära mig mycket. Det var absolut värt tiden.

Att bli specialist handlar inte bara om att välja till, utan även om att välja bort, arbetsuppgifter. Det är en omställning att inte längre jobba med hela bredden i yrket.

– Jag kan ju många saker som jag inte längre gör. Om det är något som jag saknar så är det bredden och att inte längre jobba med alla åldersgrupper, säger Karolina Mikkelä Stange.

Som ortodontist jobbar hon nästan bara med ungdomar och främst med fast apparatur. Men hon har mer tid att koncentrera sig på varje patient och får följa dem under en längre tid, vilket hon tycker är positivt.

Annat som hon uppskattar är att helhetssynen på patienten prioriteras. Hon samarbetar ofta med käkkirurger och protetiker och gör konsultationer på allmäntandvårdskliniker.

En viktig del av jobbet är att komma fram till hur problem ska lösas. Hon är målmedveten och gillar att jobba mot ett resultat. En annan viktig komponent är att få ungdomarna med sig.

I framtiden tror Karolina Mikkelä Stange att det blir en ökad efterfrågan på estetiska behandlingar både bland ungdomar och vuxna och även på tandställningar som inte syns så mycket. Behandlingsmetoder och tekniker utvecklas hela tiden.

Det finns alltid något att lära sig och jobbet blir varierat, något som hon tycker är positivt.
Janet Suslick

Sju tips till dig som vill bli ortodontist

1. Jobba med barn. För att söka in på en specialistutbildning måste du först arbeta minst två år som allmäntandläkare. För att bli specialist i ortodonti är det också viktigt att du har behandlat barnpatienter.

2. Dokumentera patienter. Förbered dig inför konsultationer med ortodontister. Dokumentera dina patienter väl och var aktiv med behandlingsförslag. Följ upp behandlingarna. Det är ett bra sätt att lära dig mer om bettutveckling. Goda vitsord från din konsulterande ortodontist är dessutom värdefulla.

3. Auskultera. Var med en eller flera ortodontister under några arbetspass. Rätt upplagt ger det dig en bra bild på behandlingspanoramat på en specialistklinik i ortodonti. Vissa landsting har strukturerade meriteringstjänster eller tjänster som assistentandläkare. Upplägget varierar. Ofta jobbar du halvtid eller någon dag i veckan på en specialistklinik under exempelvis ett halvår.

4. Gå diplomkurser. Börja gärna med en diplomkurs eller motsvarande i ortodonti. Andra diplomkurser som är meriterande är röntgendiagnostik, pedodonti/pediatrik, bettfysiologi, barnpsykologi och öron-näsa-halssjukdomar. ”Körkortskurs” i panoramaröntgen rekommenderas också.

5. Finn en god förebild. Ditt intresse för ortodonti hålls vid liv om en eller flera personer visar att området är spännande och roligt.

6. Forska. Att delta i forskningsprojekt (eller kvalitetsutveckling), särskilt inom ortodonti, visar att du är målmedveten och att du kan arbeta självständigt. Det är meriterande om du har gjort en posterpresentation eller varit medförfattare till en vetenskaplig artikel.

7. Lär dig pedagogik. Att dela med sig av sina kunskaper ingår i specialistrollen. Har du nära till Malmö, Göteborg, Stockholm eller Umeå kan du försöka få undervisa eller handleda blivande tandläkare. Det finns även en diplomkurs i pedagogik.

Källor: Socialstyrelsen, Karolina Mikkelä Stange, Heidrun Kjellberg (ordförande i Svenska Ortodontiföreningen), Andrea Bresin (ortodontist, Göteborg)

 

Förening för ortodontister

* Svenska Ortodontiföreningen ordnar aktiviteter för ortodontister och bevakar utbildnings- och forskningsfrågor inom ämnesområdet bland annat.

* Aktiva medlemmar är ortodontister som är medlemmar i Sveriges Tandläkarförbund. Andra intresserade kan få passivt medlemskap.

* Läs mer: www.sof.se

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST Daniel Ovesson är nyutbildad specialist i bettfysiologi. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär. Det kan ta tid att lindra deras smärta, men det är roligt att lyckas.
6 apr 2016

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.
6 apr 2016

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist – Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.
9 okt 2015

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
6 apr 2016

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist – Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.
3 maj 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch