8 tips till dig som vill bli bettfysiolog
Daniel Ovesson är en av ett 40-tal bettfysiologer i landet – och Värmlands ende. Foto: Oyvind Lund

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST 6 apr 2016
Dela artikeln
Bettfysiologi är minst av de åtta odontologiska specialiteterna i Sverige. Daniel Ovesson är Värmlands enda bettfysiolog. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär.

Det kan ta tid att lindra patienternas smärta, men det är roligt att lyckas, tycker Daniel Ovesson.

Han har varit intresserad av bettfysiologi sedan han gick på tandläkarutbildningen på 1990-talet. Han sökte in på specialistutbildningen flera gånger utan att antas.

– Jag hade nästan gett upp, men tänkte att jag kunde söka en sista gång – och då kom jag in, berättar han.

Daniel Ovesson Ålder: 49 år. Titel: Övertandläkare i bettfysiologi. Jobb: Tre dagar i veckan vid käkkirurgiska kliniken i Karlstad, två dagar i veckan på folktandvården i Torsby. Utbildning: Tandläkarutbildning i Stockholm – examen 1993. Masterexamen i Göteborg – examen 2010. Specialistutbildning i bettfysiologi i Jönköping – examen 2015. Bor: Utanför Sunne. Fritid: Hemvärnet, pistolskytte, kampsporten krav maga. Foto: Oyvind Lund

Daniel Ovesson
Ålder: 49 år.
Titel: Övertandläkare i bettfysiologi.
Jobb: Tre dagar i veckan vid käkkirurgiska kliniken i Karlstad, två dagar i veckan på folktandvården i Torsby.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Stockholm – examen 1993. Masterexamen i Göteborg – examen 2010. Specialistutbildning i bettfysiologi i Jönköping – examen 2015.
Bor: Utanför Sunne.
Fritid: Hemvärnet, pistolskytte, kampsporten krav maga.
Foto: Oyvind Lund

Han tog tjänstledigt från jobbet på folktandvården i Värmland för att gå den treåriga specialistutbildningen i Jönköping och fick en utbildningsanställning där.

Lönen var sämre än som distriktstandläkare, drygt 30 000 kronor, men han trivdes bra och åren gick snabbt.

Ungefär två tredjedelar av tiden behandlade han patienter under handledning. Resten av tiden var det olika typer av kurser och seminarier.

– Det blev inte riktigt som jag trodde, men det blev annorlunda på ett positivt sätt. Bettfysiologi handlar mer om psykologiska och sociala aspekter än vad jag hade förväntat mig.

Som bettfysiolog använder Daniel Ovesson en palett med behandlingsformer. Hans favoriter är bettskenor, akupunktur och rörelseträning.

Vem passar som bettfysiolog? Nyfikenhet, tålmodighet och förmågan att lyssna nämner Daniel som viktiga egenskaper.

– Man ska inte förvänta sig att det alltid finns snabba lösningar, utan det kan ta tid.

Som bettfysiolog har han kommit bort ifrån den reparativa vården, bort ifrån karies och parodontit. Istället handlar det om smärta, psykologi och funktion.

– Det känns till stor del som om jag har bytt yrke. Hade jag inte blivit specialist tror jag inte att jag hade fortsatt som tandläkare fram till pensionen, säger han.

Han trivs med sin nya yrkesroll.

– Jag träffar mycket spännande patienter. Under utredningen pratar jag väldigt ingående med dem och lär känna dem. Det är väldigt roligt när jag kan lindra en patients lidande. Det är också kul att samarbeta med andra specialister.
Janet Suslick

Tips till dig som vill bli bettfysiolog

1. Förbättrar funktionen. Är du nyfiken på hur man kan behandla funktionsstörningar i käkarna och lindra smärta? Är du lyhörd, nyfiken och tålmodig? Då kan bettfysiologi vara rätt specialitet för dig.

2. Liten skara. Det finns bara ett 40-tal yrkesverksamma bettfysiologer i Sverige, och de jobbar vid drygt 20 olika specialistkliniker. Bettfysiologen är alltså ofta ensam specialist inom sitt område på sin arbetsplats.

3. Diplomkurser. Funderar du på att bli specialist i bettfysiologi? Gå en diplomkurs i bettfysiologi. Andra relevanta diplomkurser (eller motsvarande) som ökar chansen att komma in på utbildningen är exempelvis odontologisk röntgendiagnostik, psykologi/psykiatri, öron-näsa-hals, neurologi, internmedicin och reumatologi.

4. Auskultation. Ta reda på om specialiteten passar dig genom att auskultera hos en bettfysiolog eller jobba vid en specialistklinik i bettfysiologi under exempelvis ett halvår.

5. Kvalitetsarbete. Att göra ett projekt-, kvalitets- eller utvecklingsarbete med anknytning till bettfysiologi är ett annat sätt att meritera dig till specialistutbildningen.

6. Forskning. Att forska är också en bra merit.

7. Patientdokumentation. Intervjun som görs inför antagningen till specialistutbildningen är ett viktigt moment. Tänk igenom vad du vill ha sagt. Ett annat sätt att förbereda dig är genom att dokumentera lämpliga patienter.

8. Nischa dig. Vill du ”bara” nischa dig inom bettfysiologi utan att bli specialist? Du kan sätta en personlig prägel på ditt arbete som allmäntandläkare genom att gå kurser i en viss typ av behandling: rörelseträning, terapilaser eller biofeedback, till exempel.

Källor: Socialstyrelsen, Daniel Ovesson (bettfysiolog i Värmland), Anders Wänman (bettfysiolog och professor i Umeå)

 

Svensk Förening för Bettfysiologi

* Svensk Förening för Bettfysiologi (SFB) främjar vetenskap, utbildning och klinik inom ämnesområdet klinisk bettfysiologi/ klinisk oral fysiologi/orofacial smärta och käkfunktion.

* Årets höstmöte hålls den 23 till 25 september i Umeå. Temat är motorik i hälsa och sjukdom.

* Läs mer: www.bettfysiologi.org

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.
6 apr 2016

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist – Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.
9 okt 2015

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
6 apr 2016

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist – Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.
3 maj 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch