9 tips till dig som vill bli endodontist
Roberto Vidana är doktorand och privat endodontist. Foto: Janet Suslick

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist 6 apr 2016
Dela artikeln
Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.

Efter några år som allmäntandläkare ville han göra något som krävde precision och noggrannhet. Det visade sig att han hade fallenhet för rotbehandlingar. Han nischade sig inom endodonti och gick sedan specialistutbildningen vid Karolinska institutet i Huddinge.

Det tog sex år i stället för tre att bli klar med utbildningen eftersom han jobbade deltid på en specialistklinik under tiden. En fördel var att han skaffade sig stor erfarenhet under utbildningens gång.

Roberto Vidana Ålder: 39 år. Jobb: Endodontist vid Danakliniken i Danderyd norr om Stockholm, doktorand vid KI (disputation planerad i juni 2015). Tidigare jobb: Assistenttandläkare på privat endodontiklinik, nischad tandläkare i Bålsta, tandläkare i Västerås. Utbildning: Tandläkarutbildning på KI – examen 2001, specialistutbildning i endodonti på KI – examen 2012. Bor: Järfälla utanför Stockholm. Familj: Sambo och en son. Fritid: Forskning, styrketräning, resor. Foto: Janet Suslick

Roberto Vidana
Ålder: 39 år.
Jobb: Endodontist vid Danakliniken i Danderyd norr om Stockholm, doktorand vid KI (disputation planerad i juni 2015).
Tidigare jobb: Assistenttandläkare på privat endodontiklinik, nischad tandläkare i Bålsta, tandläkare i Västerås.
Utbildning: Tandläkarutbildning på KI – examen 2001, specialistutbildning i endodonti på KI – examen 2012.
Bor: Järfälla utanför Stockholm.
Familj: Sambo och en son.
Fritid: Forskning, styrketräning, resor.
Foto: Janet Suslick

I dag är Roberto Vidana doktorand på heltid och planerar att lägga fram sin doktorsavhandling i vår. Samtidigt arbetar han som privat endodontist två dagar i veckan. Det blir väldigt varierat, men snart måste han bestämma sig.

– Det är svårt att hålla en hög nivå på både forskning och klinisk verksamhet samtidigt, säger han.

Det är brist på endodontister. Pensionsavgångarna är stora och tillströmningen räcker inte till.

– En fördel med specialiteten är att man är behövd. Det är så få endodontister att väntetiderna för patienterna ofta är långa.

Roberto Vidana berättar om tjusningen med att rotbehandla en tand:

– Du vet att det finns en kanal där. Utmaningen är att hitta den. Men innan du börjar behandla är det viktigt att visualisera svårigheterna och utarbeta en strategi.

För att lyckas med behandlingen är det viktigt att ställa rätt diagnos och tillsammans med patienten utarbeta en behandlingsplan.

Det är också nödvändigt att inse när prognosen är dålig.

– Man ska inte göra en kostsam behandling som inte kommer att gå vägen, förutom om det är en strategiskt viktig tand. Då försöker jag göra allt jag kan.

Det vore bra att lyfta allmäntandläkarens nivå på rotbehandlingar, anser Roberto Vidana. Det behövs mer undervisning i endodonti. Däremot är han skeptisk mot nischning.

– Det kan vara ett bra sätt att börja. Nischade tandläkare kan ta lite svårare fall, men de kan aldrig ersätta specialister. Antalet kolleger med ett brinnande intresse för endodonti är få. Därför är det bättre att erbjuda dem möjlighet till specialisering direkt, tycker han.

Janet Suslick

Tips till dig som vill bli endodontist

1. Öva tålamod. Är du enveten och uthållig? Har du förmåga att tänka abstrakt och visualisera utifrån tvådimensionella bilder? Är du intresserad av anatomi? Då passar du kanske som specialist i endodonti. Endodontister jobbar i dag spegelvänt under mikroskop. Det är en utmaning att sitta en timme i sträck och fokusera på något väldigt litet, samtidigt som du är uppmärksam på patienten, som ofta är rädd.

2. Bredda din kunskap. Som endodontist blir du duktig på rotbehandling, men det är viktigt att ha en bred kunskapsbas. Arbeta som allmäntandläkare några år och ge dig på många olika typer av behandlingar.

3. Prova på. Det är meriterande att jobba på en specialistklinik eller på en klinik på något av lärosätena. Att auskultera hos en endodontist är också bra.

4. Gå diplomkurser. Förutom en diplomkurs i endodonti, är diplomkurser i bettfysiologi, parodontologi, käkkirurgi, oral radiologi, toxikologi, oral patologi, öron-näsa-hals och mikrobiologi också till nytta.

5. Dokumentera fall. Dokumentera både lyckade och misslyckade patientfall. Reflektera och lär dig av misstagen. Ta till dig forskning och utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt.

6. Skaffa kontakter. Gå med i Svenska endodontiföre­ningen för att bygga upp ett kontaktnät med kolleger som du kan utbyta erfarenheter med.

7. Lär dig undervisa. En viktig funktion som specialist är att föreläsa för och kommunicera med allmäntandläkare. Skaffa dig pedagogisk erfarenhet.

8. Forska. Vetenskaplig erfarenhet är meriterande. Det behövs forskning inom endodonti.

9. Övertyga arbetsgivaren. Det är brist på specialister inom endodonti. Vissa landsting saknar helt endodontister. Samtidigt är det ont om utbildningsplatser, men folktandvårdsorganisationer som har behov kan bekosta uppdragsplatser utöver de nationella.

Källor: Socialstyrelsen, Svenska endodontiföreningen, Roberto Vidana

 

Förening för endodontiintresserade
* Svenska endodontiföreningen främjar forskning, utbildning och klinisk verksamhet inom ämnesområdet endodonti.

* För att bli medlem ska man vara intresserad av endodonti, men man behöver inte vara specialist. Bara medlemmar i Sveriges Tandläkarförbund antas.

* Läs mer: www.endodontiforeningen.org

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST Daniel Ovesson är nyutbildad specialist i bettfysiologi. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär. Det kan ta tid att lindra deras smärta, men det är roligt att lyckas.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.
6 apr 2016

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist – Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.
9 okt 2015

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
6 apr 2016

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist – Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.
3 maj 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch