8 tips till dig som vill bli protetiker
Det är viktigt att individualisera behandlingarna, tycker Jenny Petersson. Foto: Julia Sjöberg

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist 9 okt 2015
Dela artikeln
– Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.

Intresset för protetik har hon haft sedan första tandläkarjobbet på folktandvården i Halland.

– Min handledare där var väldigt engagerad och intresserad av protetik. Därför blev det roligt att jobba med det, berättar hon.

Hon visste tidigt att hon ville specialisera sig, men vägen till titeln ”övertandläkare” tog tio år.

– Känner du att du verkligen vill bli specialist ska du inte ge upp. Vill du tillräckligt mycket, och siktar målmedvetet, så kommer chansen, råder hon.

Jenny Petersson Ålder: 36 år. Jobb: Protetiker på folktandvårdens specialistklinik för oral protetik i Borås. Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 2004, specialistutbildning i Göteborg – examen 2014, kurser i ledarskap och pedagogik. Bor: I Borås. Familj: Gift, tre barn. Fritid: Umgås med familjen. Foto: Julia Sjöberg

Jenny Petersson
Ålder: 36 år.
Jobb: Protetiker på folktandvårdens specialistklinik för oral protetik i Borås.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 2004, specialistutbildning i Göteborg – examen 2014, kurser i ledarskap och pedagogik.
Bor: I Borås.
Familj: Gift, tre barn.
Fritid: Umgås med familjen.
Foto: Julia Sjöberg

Efter några år som allmäntandläkare fick Jenny Petersson en meriteringstjänst på specialistkliniken för oral protetik i Borås en dag i veckan. Tjänsten utökades och hon blev kvar på kliniken i två och ett halvt år tills hon fick en regional specialistutbildningstjänst.

Jenny rekommenderar den som vill specialisera sig att först auskultera och sedan söka meriteringstjänst eller liknande på en specialistklinik.

– Det är bästa sättet att se vad jobbet innebär.

Som protetikintresserad allmäntandläkare gör du många singelkronor och mindre broar, men som specialist gör du ofta större behandlingar som förändrar hela bettet. Under specialistutbildningen fick Jenny Petersson exempelvis följa tumörpatienter som behövde käkprotetik och patienter med mycket slitna bett som behövde omfattande rekonstruktioner.

– Som protetiker förändrar jag patientens bettsituation och ibland till och med patientens liv.

Något som Jenny Petersson uppskattar med att vara protetiker är att det i allmänhet är längre behandlingar vid flera tillfällen. Det gör att hon lär känna patienterna bättre än som allmäntandläkare.

– På specialistkliniken prövar man också nya behandlingsmetoder och material tidigt. Jag har till exempel varit med och testat digitalt avtryck från början.

Egenskaper som passar en protetiker är nyfikenhet och förmågan att se helheten.

– Man måste kunna tänka öppet på alternativa lösningar och se problem från många håll. Det är viktigt att individualisera behandlingarna.

Behandlingar pågår ofta i omgångar under flera år. Därför behöver en bra protetiker jobba strukturerat. Empati behövs också. Den psykologiska faktorn vid patientkontakt är stor.

– Det är en fördel om man är en motiverande person som lyssnar på patienterna, så att de orkar ta sig igenom behandlingarna.
Janet Suslick

8 tips till dig som vill bli protetiker

1. Tekniska lösningar. Protetiker sägs vara tandläkaryrkets arkitekter och ingenjörer. De bygger om i munnen när tänder saknas eller är i så dåligt skick att de måste ersättas eller kompletteras med protes, kronor eller broar. Passar det dig?

2. Erfarenhet. Liksom för de andra specialistutbildningarna krävs det bara två års erfarenhet som allmäntandläkare för att söka in på utbildningen i oral protetik, men fler år är meriterande. Sök gärna en meriteringstjänst eller jobb som assistenttandläkare efter ett par år.

3. Samarbete. Protetiker samarbetar ofta med andra specialister och med allmäntandläkare. Referenser från tidigare arbetsgivare som styrker att du har samarbetsförmåga är meriterande för att få en specialisttjänstgöringsplats.

4. Diplomkurser. Läs diplomkurser eller motsvarande i protetik och implantatkirurgi/protetik. Andra diplomkurser som är meriterande är: bettfysiologi, parodontologi, käkkirurgi, ortodonti, endodonti och onkologi.

5. Intresse. Många specialistutbildningsplatser bekostas av landsting och regioner. Då väljer de själva vilka som får specialisera sig. Visar du att du är intresserad av protetik och att du planerar att stanna kvar inom organisationen, kan det förbättra dina chanser att arbetsgivaren erbjuder just dig en uppdragsutbildning.

6. Medlemskap. Bli associerad medlem i Svensk Förening för Oral Protetik. Det är ett bra sätt att skaffa kontakter och utbyta erfarenheter med kunniga kolleger.

7. Forskning. Vetenskapliga meriter som doktorandutbildning, kurser inom annan organiserad forskarutbildning eller artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter är bra att kunna visa upp.

8. Pedagogik. Undervisningsvana, formella pedagogiska meriter och erfarenhet av att handleda andra är till nytta.

Källor: Socialstyrelsen, Jenny Petersson, Victoria Stenport (ordförande i Svensk Förening för Oral Protetik)

 

Förening för protetiker
* Svensk Förening för Oral Protetik (SFOP) främjar vetenskap, utbildning och kliniska frågor inom protetik.

* SFOP ordnar två konferenser per år, en på våren och en på hösten. Tylösandsdagarna 2015 ordnas den 16 till 18 september och handlar om digital protetik.

* Läs mer: www.sfop.se

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST Daniel Ovesson är nyutbildad specialist i bettfysiologi. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär. Det kan ta tid att lindra deras smärta, men det är roligt att lyckas.
6 apr 2016

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.
6 apr 2016

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.
6 apr 2016

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist – Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.
3 maj 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch