Intresset för protetik har hon haft sedan första tandläkarjobbet på folktandvården i Halland.
– Min handledare där var väldigt engagerad och intresserad av protetik. Därför blev det roligt att jobba med det, berättar hon.
Hon visste tidigt att hon ville specialisera sig, men vägen till titeln ”övertandläkare” tog tio år.
– Känner du att du verkligen vill bli specialist ska du inte ge upp. Vill du tillräckligt mycket, och siktar målmedvetet, så kommer chansen, råder hon.

Jenny Petersson
Ålder: 36 år.
Jobb: Protetiker på folktandvårdens specialistklinik för oral protetik i Borås.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Malmö – examen 2004, specialistutbildning i Göteborg – examen 2014, kurser i ledarskap och pedagogik.
Bor: I Borås.
Familj: Gift, tre barn.
Fritid: Umgås med familjen.
Foto: Julia Sjöberg
Efter några år som allmäntandläkare fick Jenny Petersson en meriteringstjänst på specialistkliniken för oral protetik i Borås en dag i veckan. Tjänsten utökades och hon blev kvar på kliniken i två och ett halvt år tills hon fick en regional specialistutbildningstjänst.
Jenny rekommenderar den som vill specialisera sig att först auskultera och sedan söka meriteringstjänst eller liknande på en specialistklinik.
– Det är bästa sättet att se vad jobbet innebär.
Som protetikintresserad allmäntandläkare gör du många singelkronor och mindre broar, men som specialist gör du ofta större behandlingar som förändrar hela bettet. Under specialistutbildningen fick Jenny Petersson exempelvis följa tumörpatienter som behövde käkprotetik och patienter med mycket slitna bett som behövde omfattande rekonstruktioner.
– Som protetiker förändrar jag patientens bettsituation och ibland till och med patientens liv.
Något som Jenny Petersson uppskattar med att vara protetiker är att det i allmänhet är längre behandlingar vid flera tillfällen. Det gör att hon lär känna patienterna bättre än som allmäntandläkare.
– På specialistkliniken prövar man också nya behandlingsmetoder och material tidigt. Jag har till exempel varit med och testat digitalt avtryck från början.
Egenskaper som passar en protetiker är nyfikenhet och förmågan att se helheten.
– Man måste kunna tänka öppet på alternativa lösningar och se problem från många håll. Det är viktigt att individualisera behandlingarna.
Behandlingar pågår ofta i omgångar under flera år. Därför behöver en bra protetiker jobba strukturerat. Empati behövs också. Den psykologiska faktorn vid patientkontakt är stor.
– Det är en fördel om man är en motiverande person som lyssnar på patienterna, så att de orkar ta sig igenom behandlingarna.
Janet Suslick
1. Tekniska lösningar. Protetiker sägs vara tandläkaryrkets arkitekter och ingenjörer. De bygger om i munnen när tänder saknas eller är i så dåligt skick att de måste ersättas eller kompletteras med protes, kronor eller broar. Passar det dig?
2. Erfarenhet. Liksom för de andra specialistutbildningarna krävs det bara två års erfarenhet som allmäntandläkare för att söka in på utbildningen i oral protetik, men fler år är meriterande. Sök gärna en meriteringstjänst eller jobb som assistenttandläkare efter ett par år.
3. Samarbete. Protetiker samarbetar ofta med andra specialister och med allmäntandläkare. Referenser från tidigare arbetsgivare som styrker att du har samarbetsförmåga är meriterande för att få en specialisttjänstgöringsplats.
4. Diplomkurser. Läs diplomkurser eller motsvarande i protetik och implantatkirurgi/protetik. Andra diplomkurser som är meriterande är: bettfysiologi, parodontologi, käkkirurgi, ortodonti, endodonti och onkologi.
5. Intresse. Många specialistutbildningsplatser bekostas av landsting och regioner. Då väljer de själva vilka som får specialisera sig. Visar du att du är intresserad av protetik och att du planerar att stanna kvar inom organisationen, kan det förbättra dina chanser att arbetsgivaren erbjuder just dig en uppdragsutbildning.
6. Medlemskap. Bli associerad medlem i Svensk Förening för Oral Protetik. Det är ett bra sätt att skaffa kontakter och utbyta erfarenheter med kunniga kolleger.
7. Forskning. Vetenskapliga meriter som doktorandutbildning, kurser inom annan organiserad forskarutbildning eller artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter är bra att kunna visa upp.
8. Pedagogik. Undervisningsvana, formella pedagogiska meriter och erfarenhet av att handleda andra är till nytta.
Källor: Socialstyrelsen, Jenny Petersson, Victoria Stenport (ordförande i Svensk Förening för Oral Protetik)
Förening för protetiker
* Svensk Förening för Oral Protetik (SFOP) främjar vetenskap, utbildning och kliniska frågor inom protetik.
* SFOP ordnar två konferenser per år, en på våren och en på hösten. Tylösandsdagarna 2015 ordnas den 16 till 18 september och handlar om digital protetik.
* Läs mer: www.sfop.se