Att bli uppsagd – 47 poäng
Den så kallade LCU-skalan, Life Change Units, presenterades av forskarna Rahe och Holmes på 1960-talet. Den så kallade LCU-skalan, Life Change Units, presenterades av forskarna Rahe och Holmes på 1960-talet.

Att bli uppsagd – 47 poäng

16 aug 2012
Dela artikeln
Stress kan bero på såväl arbete som privatliv. Många chefer saknar kunskap och skulle behöva utbildas, menar experterna, som rekommenderar att man frågar och lyssnar förutsättningslöst.

Stress är en obalans mellan krav och förväntningar samt den ork och förmåga vi har. Orsakerna kan vara många. Jobb, livshändelser och ständig uppkoppling är faktorer som påverkar.

Susanne Hedin driver Ergonom-huset i Göteborg, som i många år specialiserat sig på stress- och sömnproblematik. Hon ser att problemen i dag finns i alla åldersgrupper.
– När vi startade våra stresskurser i mitten av 1990-talet var patienterna kvinnor i 50-årsåldern. Därefter kom männen, och allt fler yngre patienter. Till slut kom även pensionärerna, berättar hon.

Vanligtvis tänker man på arbetet när stress diskuteras, eller på hur många av oss skyndar i vardagen mellan arbetsplats, dagis och fritidsaktiviteter. Men bakgrunden till stress kan vara mer komplex än så. Redan på 1960-talet presenterade forskarna Rahe och Holmes den så kallade LCU-skalan, där LCU står för Life Change Units, livsförändringspoäng. Skalan är än i dag ett sätt att åskådliggöra hur själva livet stressar, och bygger på att alla livshändelser kan skapa stress. Negativa händelser som uppsägning eller separation är stora förändringar och kan leda till en kris- eller stressreaktion. Men även positiva händelser – som befordran eller flytt – påverkar stressnivån.

Make eller makas död toppar listan med 100 poäng, medan egen skada eller sjukdom ger 53. Giftermål ger 50 poäng, och konflikt med chefen 23. Flera händelser adderas. Får man över 150 poäng under 12–18 månader bör man försöka påverka förändringstakten. Över 250 poäng kan ge ohälsa.

Återhämtning

– Man kan klara stora livsomställningar om man bara får tid att hämta sig, men om mycket händer på en gång kan det bli problem, förklarar Susanne Hedin.
På jobbet kan man märka att den som är stressad drar sig undan och struntar i pauserna.
– Som chef ska man tänka till om man ser detta, och inte bara betrakta medarbetaren som »duktig och produktiv«. Det är viktigt med fikapauser. Där får man återhämtning och kan också som chef samtala så att man får veta mer om sina medarbetare och hur de har det, säger Susanne Hedin.
– Vet man att en anställd har mycket omkring sig kan man hjälpa genom att be honom ta raster, och faktiskt gå hem när arbetsdagen är slut. Att få tala med en psykolog kan också vara ett viktigt stöd.

Träning och dagsljus

En högre flexibilitet på arbetsplatsen, med möjlighet att tillfälligt byta arbetsuppgifter eller sluta tidigare, kan behövas. En extra lång lunchrast kan utnyttjas för att gå en promenad; lågintensiv träning och dagsljus är viktigt för den som lider av stress och/eller sömnsvårigheter.
Det handlar om ett hållbart och långsiktigt perspektiv för att undvika kostsamma sjukskrivningar. Men stressproblem ställer också höga krav på cheferna, menar Susanne Hedin.
– De ska kunna så mycket. Inom tandvården är många operativa och ska samtidigt ha överblick och vara medvetna om medarbetarnas behov. Jag rekommenderar verkligen att man utbildar sig och får kunskap om stress, till exempel genom en webbutbildning.

Vill visa sig stresstålig

Erica Sandlund, lektor i språkvetenskap vid Karlstads universitet, har forskat om hur vi pratar om stress på arbetsplatsen. Hon vet att det hela är komplicerat. Alla, såväl chefer som anställda, är positiva till att prata om stress och obalans i livet, men de som är mest stressade – kvinnor mitt i livet – är mest kluvna.
– Det går inte att komma ifrån att chefen också är den som ska sätta din lön, den som du måste framhålla dig själv inför och visa att du är en bra och stresstålig medarbetare. Vi har sett att en medarbetare som berättar om sin stress för chefen sedan ägnar sig åt att ta tillbaka det sagda, säger hon.

Även Erica Sandlund vill öka chefernas medvetenhet.
– Chefen måste fundera över vad man egentligen ger medarbetaren för möjligheter att tala öppet om stress. Chefen måste våga fråga om stress, både på arbetet och i privatlivet, men givetvis med respekt för individens gränser. Vänta in svaret, lyssna, ställ följdfrågor, och undvik att prata om stress som något oundvikligt eller som prestationshöjande, eftersom det påverkar vad medarbetaren vågar svara.

Motverka stress

Stress i sig är inte farligt, bara vi får återhämtning.

  • Ta korta pauser. Stanna upp, ta några djupa andetag, titta exempelvis ut genom fönstret en stund.
  • Värna om sömnen, som ger den bästa återhämtningen. Se till att ha ett svalt och mörkt sovrum, varva ner minst en timme och undvik mat, kaffe, te och alkohol före sänggåendet. Dessa åtgärder hjälper din biologiska klocka att komma i balans, och kan hjälpa dig somna lättare.
  • Försök vara avkopplad, både i kroppen och från tekniken.
  • Var uppmärksam på ljudstress. Ständiga ljud stressar hjärnan; se till att ha det tyst ibland.

Text: Mia Malmstedt

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch