För tio år sedan ledde han folktandvårdens klinik i Sollefteå tillsammans med en tandsköterska, en modell som fått efterföljare vid fler kliniker i Västernorrland.
– Ja, jag tror att sättet vi arbetade på i Sollefteå haft betydelse för att lyfta fram fler yrkesgrupper än tandläkare som chefer. Jag drevs av att fler skulle dela på ansvaret vid kliniken. Med min bakgrund som officer känns det naturligt att försöka delegera arbetet så mycket som möjligt, säger Don Rösberg, numera privattandläkare i stadsdelen Haga i Sundsvall.
Trögt med personalutveckling
Efter tiden i Sollefteå arbetade han för folktandvården i länet med personalutveckling.
– Det gick väl ganska trögt att få gehör för mina idéer om att modernisera organisationen. Det är tungrott att genomföra förändringar och som jag upplevde det svårt att premiera goda exempel när lönesättningen är så jämlik.
– På sätt och vis avvecklade jag mig själv efter ungefär ett år. Det fanns inte längre någon plats för mig i organisationen och när jag skulle börja arbeta kliniskt igen föll det sig naturligt att titta på fler alternativ än folktandvården.
Don Rösberg hade då träffat tandläkare Pia Ekström Rösberg och tillsammans tog paret 2003 steget och köpte en klinik i Sundsvall.
– För mig var det en perfekt lösning eftersom jag tidigare inte vågat att själv ansvara för en klinik. Jag råkade nämligen ut för en bilolycka i samband med FN-tjänstgöring i Kashmir på 90-talet och det har fått mig att tveka om jag besitter den kraft som krävs att ta hela ansvaret.
Hur mycket av din ledarskapsfilosofi finns kvar sedan åren inom folktandvården?
– Jag kan inte se att det förändrats alls. Mycket handlar om att göra alla delaktiga och att vara lyhörd för vad som krävs för att få personalen att utvecklas och trivas.
Makarna Rösberg delar på personalansvaret. Don Rösberg sköter ekonomin och hustrun Pia ansvarar för odontologisk
utveckling och kontakter med Försäkringskassan.
Även de båda tandsköterskorna och klinikens receptionist har tydliga ansvarsområden som inköp, fakturering, profylax, sterilarbete och IT.
– En sak som känts roligt under åren som privattandläkare är att både Pia och jag kunnat omsätta vår långa erfarenhet inom tandvården, med en hel del efterutbildningar, och på ett bra sätt kunna erbjuda patienterna det mesta från estetisk tandvård till implantatbehandling, säger Don Rösberg.
Sjukhusanställda patienter
Patientunderlaget beskriver han som stabilt med tre huvudkategorier: boende i stadsdelen (norr om Sundsvalls stadskärna), arbetspendlare som passerar Haga och anställda vid den stora arbetsgivaren i området, Sundsvalls sjukhus.
– Vi jobbar halvtid enligt solo-group-modellen och känner att patientunderlaget är på en lagom nivå för oss. En heltidsarbetande tandläkare skulle säkert kunna klara av våra patienter.
Om framtiden säger Don Rösberg, som fyller 60 i höst:
– Jag har alltid hävdat att tandläkare som är 70 troligen passerat bäst före-datum. Så tio år till kommer det absolut inte att bli.