Enmanskliniken blev en tandvårdskedja
Så här såg det ut i Tandläkartidningen nummer 12 2001. Så här såg det ut i Tandläkartidningen nummer 12 2001.

Enmanskliniken blev en tandvårdskedja

6 sep 2012
Dela artikeln
Britt Falck, tandläkare i Norrbotten, kan blicka tillbaka på ett händelserikt årtionde.

– Det har varit en spännande resa och jag tror att vi kommit en bra bit på väg att skapa den trygghetskänsla för alla berörda – ägare, personal och patienter – som varit en ledstjärna för Tandlaget, säger Britt Falck, som är vd och ägare till företaget tillsammans med maken Bengt-Olov Sundström.

Tandlaget har i dag kliniker i fyra av länets största orter: Luleå, Kiruna, Piteå och Boden. Tillväxten har varit så betydande att företaget under våren nominerades till ett tillväxtpris vid en näringslivsgala i Luleå.

Tio tandläkare

Störst är klinikerna i Kiruna och Luleå. Totalt arbetar tio tandläkare i organisationen, som omsluter drygt 40 miljoner kronor per år.
Britt Falck om bakgrunden:
– I korta drag var det så att mina och Bengt-Olovs vägar korsades för några år sedan. Vi blev ett par privat och kände båda att det saknades en pusselbit i den privata tandvården här i Norrbotten.

– Med små kliniker fanns hela tiden en osäkerhet om verksamheten kunde leva vidare när ägaren skulle gå i pension. Det var inget bra klimat och med en större organisation tror vi att man får en helt annan livskraft i företaget och även större arbetsglädje.

Tandlaget i dess nuvarande form bildades hösten 2009 och Piteåkliniken är det senaste förvärvet. Möjligen också det sista för Britt Falck har en försiktig attityd när en framtida expansion kommer på tal.
– Kanske en enhet till, inte mer. Vi ska inte bli stora och jag känner att nuvarande volym är ganska lagom. Vårt fokus nu är att värna kvalitet och kompetens och inte minst att betona ett långsiktigt ägande.

Turkisk brainstorming

Britt Falck berättar entusiastiskt om företagets värdegrund. Vid starten för 2,5 år sedan tog tandläkarparet Falck-Sundström med sig hela personalen på en veckolång konferens i Turkiet.
– Alla fick vara med om att skapa det nya företaget. Vi arbetade med målbilder, pratade om metaforer och gjorde önskelistor för hur allt skulle utvecklas. Under en personaldag i höstas jämförde vi visionerna med hur det gått och vi hade faktiskt åstadkommit det mesta.

Är bristen på tandläkare ett problem?
– Nej, inte för vår del. På det området har vi lyckats över förväntan och jag har faktiskt tandläkare på väntelista som jag kan ringa om en tjänst skulle bli ledig.
– Vi har arbetat målmedvetet med att knyta kontakter med tandläkarhögskolan i Umeå och det har bidragit till att rekryteringen lyckats. Ett exempel är det stipendium vi delar ut till en student under sista terminen i ämnet oral diagnostik.

Britt Falck pekar däremot på rekryteringen av tandsköterskor som ett växande problem. Hon är mycket kritisk till att det finns så få utbildningsalternativ i norra Sverige för att bli tandsköterska i ett läge där tandvården står inför stora pensionsavgångar.

För egen del arbetar Britt Falck vanligtvis två dagar i Kiruna och tre dagar vid kustklinikerna under en vanlig arbetsvecka.
– Jag försöker arbeta full tid kliniskt. Men både jag och Bengt-Olov har sagt att vi gradvis ska försöka trappa ner vår patienttid och få mer tid till att vara en form av mentorer för yngre tandläkare i organisationen.

Text: Fredrik Mårtensson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch