Ewa ville flytta till Lindesberg
Rubriken i Tandläkartidningen nummer 5 2011 väckte Ewa Bisztygas intresse.

Ewa ville flytta till Lindesberg

10 jan 2013
Dela artikeln
»Ingen vill flytta till Lindesberg« påstod Tandläkartidningen i en rubrik när folktandvården och Praktikertjänst förgäves sökte tandläkare till orten. Ewa Katarzyna Bisztyga läste artikeln – och nappade.

Tandläkartidningen skrev 2010 om folktandvården och Praktikertjänst, som gemensamt sökte ett tandläkarpar som ville bo i Lindesberg i Örebro län. Tanken var att en tandläkare kunde anställas vid folktandvården och den andra vid en privatpraktik på orten.

I annonsen lät det idylliskt. Förutom moderna kliniker med god arbetsmiljö och bred odontologisk verksamhet, lockade man med kullerstensgator, vackra trähus, golfbana mitt i stan och den storslagna bergslagsnaturen med mer än 450 sjöar.

Trots satsningen hörde ingen av sig. När Tandläkartidningen följde upp hur det hade gått att rekrytera tandläkare till Bergslagen blev rubriken »Ingen vill flytta till Lindesberg«.

Ewa Bisztyga läste artikeln och blev intresserad. Hon är uppvuxen i storstaden Łód´z i Polen, men föredrar mindre städer. Det finns fördelar med att »ingen« vill bo på en ort, och därför började hon ta reda på mer. Lindesberg låg bra till, tyckte hon.

Kallt i Lappland

Hon jobbade i Storuman i Västerbottens län och trivdes bra där. Men när flygplatsen i Storuman lades ner blev det svårare att ta sig till hemlandet Polen. Dessutom var det stränga vintrar i Lappland.

– Vi bodde i Storuman i drygt tre år. Jag hade det jättebra där och var nöjd med jobbet och kollegerna, men min man jobbar med hästar och han ville bo där det var lite varmare.

Ewa sökte jobbet och familjen åkte ner ett par gånger för att hitta ett nytt hem.

Gården som de nu bor på köpte de faktiskt utan att besöka, men en bekant var där och tog många bilder. Nu kan de ha hästarna, fyra stora och två föl, på den egna gården.

Erfarna kolleger

Det finns alltid fördelar och nackdelar med att flytta, konstaterar Ewa.

– Jag hade det jättebra i Storuman. Det var lugnt och trevligt och tandsköterskorna hjälpte mig jättemycket, både på jobbet och utanför.

En nackdel i Storuman var dock att hon var ensam tandläkare. I Lindesberg är hon en av åtta tandläkare.

– Det är superbra att ha erfarna kolleger på kliniken. Men folk är inte som i Norrland.

Särskilt sonen, som är nio år, saknar kompisarna och skolan i Storuman. Den tioåriga dottern har däremot lättare att hitta »tjejaktiviteter« i Lindesberg än i Storuman.

Ewas man jobbar nu deltid på en ridskola några mil ifrån Lindesberg och sköter familjens hästar. Ewa tror att familjen blir kvar i Lindesberg.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch