Från Blå hallen till barnkalas
På Tandläkarförbundets 100-årsfest på Stockholms stadshus 2008 dansade Stefan Adregård och Annika Gustafsson hela kvällen, men nu har de fått lägga dansskorna på hyllan ett tag.

Från Blå hallen till barnkalas

23 maj 2013
Dela artikeln
Livet cirkulerar mycket kring barnen nu. Tandläkarna Stefan Adregård och Annika Gustafsson har fått lägga dansskorna på hyllan ett tag.

När Tandläkartidningen skrev om Tandläkarförbundets 100-årsfest på Stockholms stadshus 2008 fick Stefan Adregård och Annika Gustafsson symbolisera gästernas glädje. Alla var glada, men Stefan och Annika var kanske gladast av alla.

Vad de dansade! Golven i Gyllene salen och Blå hallen var som gjorda för det.

De träffades på Tandvårdshögskolan i Malmö när Annika gick första året på tandläkarutbildningen och Stefan gick sista. Då Tandläkartidningen skrev om dem 2008, gick Annika fjärde året på utbildningen och Stefan arbetade som privattandläkare.

I april samma år tog Annika Gustafsson studieuppehåll och parets första barn föddes. Ett år senare återupptog hon sina studier och blev färdig tandläkare 2010.

Två söner

Annika jobbade i två år på folktandvården och sedan kom andra barnet. Nu börjar hon jobba på folktandvården i Hässleholm en och en halv dag i veckan, och i augusti blir det heltid. Sönerna Oscar och Sixten har hunnit bli fem år och ett år gamla.

– Jag hade gärna velat vara pappaledig, men eftersom jag jobbar privat, är det alldeles för dyrt. Därför har Annika varit hemma, säger Stefan Adregård.

Sedan 100-årsfesten har Stefan varit med om att starta en ny praktik mellan centralstationen och hamnen i Malmö. Tandvården Skeppsbron har nu varit igång i två år.

– Det var massvis med bekymmer i början. Allt var inte klart när vi flyttade in, men det faller på plats efter hand.

Praktiken fungerar som ett tandläkarhotell, berättar Stefan Adregård, som är en av sex tandläkare som arbetar där.

Han jobbar i sologrupp och hyr tre rum med unitar och utrustning för 80 000 kronor i månaden från Praktikertjänst.

– Jag vill inte ligga en massa miljoner back på mitt kostnadsställe, och upplägget gör det lättare att hyra ut eller sälja sin plats om man skulle vilja. Få gör det, men man är inte låst, säger han.

Dansa, pausa

– Tyvärr har dansandet blivit lidande de senaste åren, men vi får hitta tillbaka till det sedan. Just nu cirkulerar mycket kring barnen, säger Stefan Adregård.

Vid Tandläkarförbundets 100-årsfest 2008 talade Victoria Fröjd, dåvarande ordförande i Tandläkarförbundets studerandeförening, om det viktiga att blicka framåt minst lika mycket som bakåt.

Hennes tal följdes av den nu avlidne Sverker Toreskog, som sjöng sitt paradnummer What a wonderful world:

”I hear babies cry, I watch them grow

They’ll learn much more than I’ll ever know

And I think to myself, what a wonderful world.”

Med tanke på att tandläkaryrket ofta går i arv, kan Stefan Adregårds och Annika Gustafssons barn mycket väl tillhöra framtidens tandläkare. Barnens föräldrar är ju tandläkare, och även deras farfar. Läs mer i Tandläkartidningen på 2030-talet …

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch