Jenny har fått pris tre gånger
Jenny Öhman tog sitt senaste pris på förra årets riksstämma.

Jenny har fått pris tre gånger

28 nov 2013
Dela artikeln
2005 blev Jenny Öhman årets student i Göteborg och tog emot priset på det årets odontologiska riksstämma. Sedan dess har hon fått flera pris.

– Det var fantastiskt roligt att bli årets student. Det är alltid kul att få uppskattning för det man gör, säger Jenny Öhman.

När Jenny blev årets student nämndes hennes internationella engagemang i prismotiveringen. Hon hade arbetat i Burkina Faso och gjort sitt examensprojekt om det.

Redan 2005 hade hon börjat forska. Sedan dess har hon medverkat på olika sätt på de flesta riksstämmor – det är nästan en del i en livsstil.

Två gånger har hon vunnit pris för bästa poster på riksstämman.

Jenny Öhman tog emot sitt andra posterpris på förra årets riksstämma. Postern var »föredömligt klar och pedagogisk« och fyndet som beskrevs kan få betydelse för diagnostik av canceromvandling i leukoplakier, enligt prismotiveringen.

På årets riksstämma, som hölls på Stockholmsmässan i Älvsjö den 14 till 16 november, visade inte Jenny Öhman upp någon poster. I stället presenterade hon en forskningsrapport om betydelsen av immunsystemets övervakning för oral cancer.

Forskar om cancer

Jenny Öhman är doktorand vid Odontologen i Göteborg och planerar att lägga fram sin doktorsavhandling 2014. Avhandlingen handlar om immunsystemets betydelse för cancerutvecklingen och om genetiska markörer för canceromvandling.

I dag forskar hon fyra dagar i veckan och behandlar patienter en dag i veckan. Hon är inriktad på patienter med slemhinneförändringar. Det blir också lite undervisning i oral medicin och oral patologi på tandläkarutbildningen i Göteborg.

Halvtidstjänst som doktorand

Efter grundutbildningen i Göteborg jobbade hon på folktandvården i Kungälv i några år. 2009 fick hon doktorandtjänst på avdelningen för oral medicin och patologi vid odontologiska institutionen i Göteborg. Det var en halvtidstjänst som hon kombinerade med jobb som sjukhustandläkare i samma lokaler.

När Jenny Öhman har disputerat vill hon fortsätta forska och kombinera det med kliniskt arbete på specialkliniken för sjukhustandvård och oral medicin på specialisttandvården i Göteborg.

– Det känns att jag har hittat rätt där jag är, förklarar Jenny Öhman.

Hon är intresserad av att fördjupa sig inom oral medicin och oral patologi.

Patienter med oral cancer

Oral cancer prevention group är en ny satsning som Jenny Öhman är engagerad i och som hon hoppas ska utvecklas ytterligare de närmaste åren.

– Tanken är att kunna minska förekomsten av oral cancer i Sverige genom hälsofrämjande insatser och preklinisk och klinisk forskning, berättar hon.

– Det känns roligt att min forskning så småningom kan nå ut till patienter som drabbas av oral cancer och att den kan förbättra prognosen för dem.

I framtiden hoppas Jenny också att kunna fortsätta med det internationella arbetet som hon fick smak på under sitt examensarbete i Burkina Faso.

–Mina handledare  och jag var i sydvästra Indien i vintras för att starta ett samarbete med ett cancercenter och en tandläkarhögskola. Oral cancer och premaligniteter är väldigt mycket vanligare där. Därför skulle det vara intressant och utmanande att jobba där en längre tid.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch