Lyckad start för kliniken
Tandläkartidningen berättade i nummer 6 2012 om Jan-Ove Rovas renovering av det gamla missionhuset.

Lyckad start för kliniken

31 jan 2013
Dela artikeln
Går det att bygga en tandvårdsklinik i en gammal kyrka? Varför inte? tänkte tandläkare Jan-Ove Rova och renoverade missionshuset i Älvsbyn sex mil väster om Luleå.

För snart ett år sedan besökte Tandläkartidningen missionshuset, som då höll på att byggas om till en modern klinik. Gudshuset hade tjänat ut sitt syfte; endast sju medlemmar fanns kvar i församlingen.

När Jan-Ove Rova fick veta att missionshuset var till salu slog han till; han insåg att byggnaden hade potential, även om den var gammal och väderbiten.

»Jag tänkte: Vilken fin klinik det skulle kunna bli här. Stora utrymmen och möjligheter att dölja all nödvändig ventilation i taket och ändå få en bra takhöjd i de olika rummen«, berättade han i reportaget.

När Tandläkartidningen besökte missionshuset återstod inte mycket av den gamla gudstjänstlokalen. En ny fasad skulle sättas upp, i kyrksalen hade dopfunten och korset tagits bort, de gamla fönstren hade ersatts av sådana som isolerar bättre, men som samtidigt släpper in gott om ljus i de olika rummen.

Mycket var klart, men mycket återstod. »Som alltid vid byggnationer och renoveringar undrar man om allt ska bli klart i tid«, sade Jan-Ove Rova, som själv deltog i renoveringsarbetet.

Allt fler patienter

Han arbetade då som assistenttandläkare vid en privatklinik i Boden, men berättade i reportaget att hans förhoppning var att så småningom kunna arbeta heltid på den nya kliniken i det gamla missionshuset i Älvsbyn. Han tyckte att det skulle bli skönt att slippa pendla så långt och i stället bara sätta sig på cykeln och rulla de 600–700 meterna från hemmet i prästgården till kliniken.

Hur har det då gått?

Jodå, renoveringen av det gamla missionshuset blev i stort sett färdig i tid, det vill säga i mitten av april förra året, berättar han när Tandläkartidningen kontaktar honom.

Och hittills har det gått bra; allt fler patienter har hittat till Tandhuset Kronan under det år som gått, och Jan-Ove Rova är övertygad om att den utvecklingen kommer att hålla i sig.

– Det finns en stor brist på tandläkare här i glesbygden, och det dröjer inte så många år innan många tandläkare kommer att gå i pension. Det skulle inte förvåna mig om jag om några år måste säga nej till patienter som vill komma hit, säger han.

Finaste väntrummet

Jan-Ove Rova arbetar fortfarande kvar som assistenttandläkare vid privatkliniken i Boden två dagar i veckan, men kommer att arbeta heltid vid kliniken i missionshuset från och med mars i år. Till sin hjälp har han två tandsköterskor som arbetar deltid.

I mars ska de också ha öppet hus för att locka nya patienter, bland annat visa cad cam-tekniken och ge information om implantatbehandling.

I reportaget från förra året berättade han att han länge haft en dröm om att driva egen klinik. Det blev visserligen i Praktikertjänsts regi, men han är ändå till freds med att ha stor frihet att utforma verksamheten utifrån egna idéer.

– Det är naturligtvis ett stort ansvar, men samtidigt både roligt och stimulerande, förklarar han.

När Tandläkartidningen besökte renoveringen av missionshuset höll man på att ställa i ordning väntrummet. Bland annat byggde man ett litet trähus i ena hörnet, en tänkt lekplats för barnen. »Väntrum brukar vara så tråkiga för barnen«, sade han då. Och både väntrummet och huset har blivit en succé.

– Jag tror att det är ett av de vackraste väntrummen i landet, och det är så härligt att se barnen leka i huset. De är både glada och avspända när det är dags att gå in för undersökning eller behandling.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch