Patienterna återvänder till sålda Skånekliniker
Tandläkartidningen skrev om försäljningen av Skåneklinikerna i nummer 7 2012.

Patienterna återvänder till sålda Skånekliniker

15 aug 2013
Dela artikeln
I höstas sålde Folktandvården Skåne sju mindre kliniker. De nya ägarna har fått jobba för att värva tillbaka patienter. Nu ger arbetet resultat.

I maj 2012 beslutade Region Skånes regionstyrelse att »samlokalisera« en rad kliniker. Det innebar i praktiken att nio mottagningar skulle stängas och att verksamheten skulle tas över av större mottagningar.

Medarbetarna erbjöds jobb, och patienterna vård, på andra folktandvårdsmottagningar i Skåne. De mottagningar som Folktandvården inte ville ha kvar lades ut till försäljning. Det gällde de i Degeberga, Tyringe, Smygehamn, Lönsboda, Bjärnum, Veberöd, Fjälkinge, Ljungbyhed och Örkelljunga. Viss utrustning och inventarier ingick i köpet.

Klinikerna i Smygehamn och Veberöd gick inte att sälja och lades ner i slutet av förra året. De övriga sju såldes under hösten och vintern 2012.

Gemensamt för de nya praktikerna är att patientstocken inte har ingått i köpet. De nya ägarna har fått värva tillbaka personer som tidigare har gått som patienter i lokalerna.

Fick annonsera

Närtandvården Tyringe är det nya namnet på folktandvårdens gamla klinik vid vårdcentralen i Tyringe. Kliniken köptes i november för 500 000 kronor av Tim Anle, tidigare tandläkare på folktandvården i Perstorp. Närtandvården Tyringe drivs nu som ett privatägt aktiebolag.

En tandläkare, en tandhygienist och två tandsköterskor jobbar på kliniken.

– Folktandvården flyttade över patienterna och journalerna till en annan klinik innan vi tog över. Vi har annonserat och gjort utskick för att få tillbaka dem, berättar Tim Anle.

– Patienterna märker nog ingen större skillnad. Det är privat regi, men samma lokaler, samma utrustning och samma priser som när folktandvården drev kliniken.

Om beslutet att starta eget säger han:

– Det är roligt att bestämma själv.

”Fått tillbaka många patienter”

Tandvården Ljungbyhed drivs sedan oktober 2012 i Praktikertjänsts regi av Michal Wachalski. Han var tandläkare på kliniken i drygt sex år på folktandvårdens tid, men förflyttades till Klippan i tre månader tills försäljningen blev klar.

Kliniken kostade 800 000 kronor. Han är mycket nöjd med beslutet att köpa den.

– Det går ganska bra. Vi har marknadsfört verksamheten och har fått tillbaka många patienter. Mycket annat läggs ner i Ljungbyhed, så folk uppskattar att vi startade något nytt, berättar Michal Wachalski.

– Det känns kul att få mer frihet. Vi får till exempel beställa förbrukningsmaterial själva och bestämma öppettiderna.

Tandsköterska köpte i Örkelljunga

Tandsköterskan Mikaela Anton köpte folktandvårdens klinik i Örkelljunga för 300 000 kronor i november 2012. I januari öppnades Örkelljunga tandvårdshus.
Mikaela Anton driver kliniken som enskild firma. De övriga är anställda.

I dag jobbar två allmäntandläkare och en parodontolog på kliniken. Förutom Mikaela finns en tandsköterska till. En tandhygienist eller en tandsköterska till kommer troligen att anställas efter sommaren.

– Med planering och kompetent personal går det bra, säger Mikaela Anton.

– Det rullar på. Patienterna är så glada att vi finns här nära dem.

Klinik för 40 000 kronor

Bjärnums Tandvård drivs sedan december 2012 i Praktikertjänsts regi. Tandläkare Magnus Steen, som var anställd på kliniken i tio år när den tillhörde folktandvården, köpte »sin« klinik för 40 000 kronor i oktober förra året. Nu jobbar också en tandhygienist och två tandsköterskor på kliniken.

Folktandvårdens klinik i Lönsboda köptes av Anders Elner, tandläkare i Älmhult ett par mil bort, för 150 000 kronor. Den nya kliniken heter Tandvårdshuset Lönsboda. Anders arbetar deltid i Lönsboda, där det även finns en tandsköterska på deltid.

Kliniken i Fjälkinge köptes i oktober 2012 av Ingvar Olbée, delägare i Dental Human AB i Klintehamn, för 400 000 kronor. Månaden därpå köpte han även kliniken i Degeberga för 35 000 kronor.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch