I maj 2012 beslutade Region Skånes regionstyrelse att »samlokalisera« en rad kliniker. Det innebar i praktiken att nio mottagningar skulle stängas och att verksamheten skulle tas över av större mottagningar.
Medarbetarna erbjöds jobb, och patienterna vård, på andra folktandvårdsmottagningar i Skåne. De mottagningar som Folktandvården inte ville ha kvar lades ut till försäljning. Det gällde de i Degeberga, Tyringe, Smygehamn, Lönsboda, Bjärnum, Veberöd, Fjälkinge, Ljungbyhed och Örkelljunga. Viss utrustning och inventarier ingick i köpet.
Klinikerna i Smygehamn och Veberöd gick inte att sälja och lades ner i slutet av förra året. De övriga sju såldes under hösten och vintern 2012.
Gemensamt för de nya praktikerna är att patientstocken inte har ingått i köpet. De nya ägarna har fått värva tillbaka personer som tidigare har gått som patienter i lokalerna.
Fick annonsera
Närtandvården Tyringe är det nya namnet på folktandvårdens gamla klinik vid vårdcentralen i Tyringe. Kliniken köptes i november för 500 000 kronor av Tim Anle, tidigare tandläkare på folktandvården i Perstorp. Närtandvården Tyringe drivs nu som ett privatägt aktiebolag.
En tandläkare, en tandhygienist och två tandsköterskor jobbar på kliniken.
– Folktandvården flyttade över patienterna och journalerna till en annan klinik innan vi tog över. Vi har annonserat och gjort utskick för att få tillbaka dem, berättar Tim Anle.
– Patienterna märker nog ingen större skillnad. Det är privat regi, men samma lokaler, samma utrustning och samma priser som när folktandvården drev kliniken.
Om beslutet att starta eget säger han:
– Det är roligt att bestämma själv.
“Fått tillbaka många patienter”
Tandvården Ljungbyhed drivs sedan oktober 2012 i Praktikertjänsts regi av Michal Wachalski. Han var tandläkare på kliniken i drygt sex år på folktandvårdens tid, men förflyttades till Klippan i tre månader tills försäljningen blev klar.
Kliniken kostade 800 000 kronor. Han är mycket nöjd med beslutet att köpa den.
– Det går ganska bra. Vi har marknadsfört verksamheten och har fått tillbaka många patienter. Mycket annat läggs ner i Ljungbyhed, så folk uppskattar att vi startade något nytt, berättar Michal Wachalski.
– Det känns kul att få mer frihet. Vi får till exempel beställa förbrukningsmaterial själva och bestämma öppettiderna.
Tandsköterska köpte i Örkelljunga
Tandsköterskan Mikaela Anton köpte folktandvårdens klinik i Örkelljunga för 300 000 kronor i november 2012. I januari öppnades Örkelljunga tandvårdshus.
Mikaela Anton driver kliniken som enskild firma. De övriga är anställda.
I dag jobbar två allmäntandläkare och en parodontolog på kliniken. Förutom Mikaela finns en tandsköterska till. En tandhygienist eller en tandsköterska till kommer troligen att anställas efter sommaren.
– Med planering och kompetent personal går det bra, säger Mikaela Anton.
– Det rullar på. Patienterna är så glada att vi finns här nära dem.
Klinik för 40 000 kronor
Bjärnums Tandvård drivs sedan december 2012 i Praktikertjänsts regi. Tandläkare Magnus Steen, som var anställd på kliniken i tio år när den tillhörde folktandvården, köpte »sin« klinik för 40 000 kronor i oktober förra året. Nu jobbar också en tandhygienist och två tandsköterskor på kliniken.
Folktandvårdens klinik i Lönsboda köptes av Anders Elner, tandläkare i Älmhult ett par mil bort, för 150 000 kronor. Den nya kliniken heter Tandvårdshuset Lönsboda. Anders arbetar deltid i Lönsboda, där det även finns en tandsköterska på deltid.
Kliniken i Fjälkinge köptes i oktober 2012 av Ingvar Olbée, delägare i Dental Human AB i Klintehamn, för 400 000 kronor. Månaden därpå köpte han även kliniken i Degeberga för 35 000 kronor.