Samhällsfarlig strejk? Nej!
Konfliktberedskapen är god och medlemmarna engagerade och uthålliga, sade Leif Leisnert i Tandläkartidningen nummer 11 1986. Konfliktberedskapen är god och medlemmarna engagerade och uthålliga, sade Leif Leisnert i Tandläkartidningen nummer 11 1986.

Samhällsfarlig strejk? Nej!

12 jan 2012
Dela artikeln
Som tjänstetandläkarnas ordförande ledde Leif Leisnert tandläkarstrejken 1986. Nu har han blivit hedersmedlem i Sveriges Tandläkarförbund.

Tandläkarstrejken ett faktum!« Det var rubriken i Tandläkartidningen nummer 11 1986. 1 900 tjänstetandläkare togs ut i strejk den 22 maj 1986. Leif Leisnert var ordförande för tjänstetandläkarna, som då var en del av Sveriges Tandläkarförbund.

– Våra aktioner ska verkligen kännas för arbetsgivaren och för tredje man om så behövs. Det är en utbredd uppfattning bland våra medlemmar.Tålamodet är slut, sade Leif Leisnert då till Tandläkartidningen.

Konflikten skapade ett trendbrott i tandläkarnas löneutveckling. En negativ trend som hade varat i flera decennier vändes, berättade Tandläkarförbundets nuvarande ordförande Gunilla Klingberg när Leif Leisnert blev hedersmedlem i samband med förbundsmötet i december 2011. Två år efter strejken valdes Leif Leisnert in i Tandläkarförbundets styrelse, samtidigt som han var ordförande för tjänstetandläkarna. 1993 blev han vice ordförande i förbundet. 1996 till 2001 var Leif Leisnert ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Arbetsmarknaden hade varit svår för tandläkare och det drabbade särskilt nylegitimerade tandläkare. Leif skapade en verksamhet inom förbundet som gav de utsatta tandläkarna ett ordentligt stöd. Kamrathjälpens ändamål formulerades om och gjorde det möjligt för arbetslösa tandläkare att behålla sin kompetens som tandläkare. Leif Leisnert tog tandläkarexamen i Malmö 1975. Sedan arbetade han som tandläkare och klinikchef i Rosengård i Malmö och även som klinikchef för tre kliniker i Bunkeflo. Senare har han arbetat som privattandläkare och är i dag klinikchef på studentkliniken vid Tandvårdshögskolan i Malmö.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch