Sjukhustandvården ger omväxlande jobb
Anna Hartwig går en treårig certifieringsutbildning för sjukhustandläkare. Tandläkartidningen skrev om utbildningen i nummer 14 2011.

Sjukhustandvården ger omväxlande jobb

2 maj 2013
Dela artikeln
Ingen dag och ingen patient är den andra lik inom sjukhustandvården. Det gillar Anna Hartwig.

I februari började Anna Hartwig ett nytt jobb som sjukhustandläkare i Örebro på universitetssjukhusets sektion för oralmedicin och sjukhustandvård. Det är jobbet hon har längtat efter.

Tidigare jobbade hon halvtid på folktandvården i Lindesberg, en klinik med cirka sju tandläkare, och halvtid som sjukhustandläkare på Lindesbergs lasarett.

– Som sjukhustandläkare jobbade jag tidigare ensam, och det var inte lätt att ta alla beslut själv, säger hon.

På universitetssjukhuset arbetar hon på en stor klinik med sjukhustandläkare och käkkirurger.

– Det betyder mycket att kunna rådfråga kolleger, tycker Anna.

Det innebär att hon kan behandla sjukare patienter och ta sig an svårare fall med större utredningar.

– Det är utmanande, lärorikt och spännande, berättar hon.

Fördjupning i orofacial medicin

I nummer 14 2011 skrev Tandläkartidningen om en strukturerad utbildning i orofacial medicin för sjukhustandläkare i Uppsala, Örebro, Värmland och Östergötland. Anna Hartwig går andra året av tre på utbildningen, som ger en fördjupning i prevention, diagnostik och behandling av komplexa orala tillstånd hos patienter med systemsjukdomar eller funktionshinder.

Utbildningen har samma upplägg som landets specialistutbildningar och håller motsvarande nivå, men eftersom orofacial medicin inte är en specialitet i Sverige, är den inte en regelrätt specialistutbildning. Istället kallas den för certifieringsutbildning.

Anna Hartwig får fortsätta på utbildningen trots att hon har bytt arbetsgivare från folktandvården till landstinget i Örebro län. Det är hon tacksam för.

– Medelåldern bland sjukhustandläkare är relativt hög och man behöver fylla på underifrån. Hittills har sjukhustandvården varit lite av en slasktratt. En sammanhållen utbildning kan lyfta sjukhustandvården, tror hon.

Bygger ett nätverk

Utbildningen är bred och omfattar diplomkurser, seminarier och andra kurser i bland annat odontologisk radiologi, hantering av akuta situationer, lagar och föreskrifter, öron-näs- halssjukdomar, internmedicin, onkologi samt käk- och ansiktsprotetik. Andra ämnen som tas upp är psykiatri, lustgassedering, oral motorik, habilitering och rehabilitering, genetik, dermatologi och slemhinnesjukdomar, oral patologi, oral mikrobiologi och farmakologi.

Anna Hartwig gillar bredden på kurserna.

– De flesta ämnen är spännande, tycker hon.

– Men det allra bästa med utbildningen är att vi är ett gäng. Vi jobbar i olika delar av landet, men genom att stråla samman har vi skaffat oss ett kontaktnät, säger Anna Hartwig.

Handledning och vetenskap

Under utbildningstiden har sjukhustandläkarna en eller flera handledare. Det ordnas lite olika från plats till plats.

De ska också dokumentera ett 30-tal patientfall. Ett tiotal fall med en viss bredd ska redovisas djupare mot slutet av utbildningen.

Utbildningen omfattar även ett vetenskapligt projekt.

Det har Anna Hartwig redan klarat av. För några år sedan gick hon en kurs i forskningsmetodik för odontologer vid Örebro universitet. I samband med den gjorde hon en röntgenstudie av karies hos ungdomar i områden med olika fluorhalter i dricksvattnet. Det blev en magisteruppsats som redovisades som en poster på förra årets odontologiska riksstämma.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Magnus Westerborn

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch