Sverige–England tur och retur
Det var spännande och nervöst att ta över en klinik men det har gått jättebra, berättar Benyammine Benyammine.

Sverige–England tur och retur

20 dec 2012
Dela artikeln
Efter 12 år som privattandläkare i England återvände Benyammine Benyammine och hustrun Katarina till Sverige för ett år sedan och öppnade egen klinik.

1998 blev Benyammine Benyammine färdig tandläkare, arbetade ett halvår inom folktandvården i Jönköping innan han lämnade Sverige och flyttade till England. Det fanns två anledningar till flytten: det var svårt att få jobb i Sverige och han ville pröva lyckan i ett nytt land; en spännande utmaning, berättade han i Tandläkartidningen för ett år sedan.

Hans kurskamrat och blivande hustru Katarina hade rest till England direkt efter examen och startade egen klinik i Brighton. Benyammine fick anställning på en stor privatklinik söder om London innan han bestämde sig för att flytta till Worthing i närheten av Brighton och öppna eget.

Så småningom blev de ett par, och på den vägen är det. Fast nu i Sverige. Främsta anledningen till att flytta hem var att de tre barnen skulle få växa upp med far- och morföräldrar och kusiner. Visst tjänade de mer som tandläkare i England, men levnadskostnaderna var högre där.

Köpte klinik

När de flyttade till England hade fri prissättning och fri etableringsrätt ännu inte införts i Sverige och tandvårdsförsäkringen hade urholkats kraftigt. När de återvände hade Tandvårdssverige förändrats. De hade följt utvecklingen genom bland annat Tandläkartidningen.

– Att starta eget var självklart för oss när vi flyttade hem, berättade Benyammine i reportaget i Tandläkartidningen.

Av en tillfällighet såg de en annons på nätet om att en klinik på Hornsgatan på Söder i Stockholm var till salu. De tog kontakt med säljarna och kom överens om priset. Under tiden fram till övertagandet fick de möjlighet att auskultera på kliniken.

– Visst var det både spännande och nervöst att ta över, men det har gått väldigt bra, berättar Benyammine.

Krångligt med stödet

Att driva eget har de ju lång erfarenhet av, så den biten är inget stort problem; lite värre är det med det nya tandvårdsstödet. Båda gick en endagskurs några månader före övertagandet, och visst lärde de sig en del. Men krångligt tyckte de båda att det var då, också en del av de andra kursdeltagarna som redan hade arbetat inom stödet i några år.

– Fortfarande kan det vara svårt att tolka regelverket ibland, men vi rådfrågar kolleger när det behövs. Speciellt komplicerat kan det vara vid implantatbehandlingar, förklarar han.
När de köpte kliniken tog de också över patientstocken. De flesta patienterna har stannat kvar.

– Det betyder väl att patienterna känner sig trygga och trivs hos oss, säger Benyammine.

Vidareutbildning

En trygghet är också att de båda tandsköterskor som arbetade hos de tidigare ägarna arbetar kvar. På kliniken finns ingen receptionist, så tandsköterskorna får sköta den biten också.

Sedan Tandläkartidningen skrev om de båda hemvändande tandläkarna har de vidareutbildat sig; Benyammine har gått en kurs i implantatkirurgi och Katarina är klar med kursen i oral protetik och går parallellt med jobbet på kliniken en masterutbildning i London, en utbildning som innebär en fördjupning inom en rad områden inom allmäntandvården.

 

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch