Tredagarspass ger tid för återhämtning
Tandläkartidningen skrev om arbetstidsmodellen 3+3 i nummer 8 2005. Tandläkartidningen skrev om arbetstidsmodellen 3+3 i nummer 8 2005.

Tredagarspass ger tid för återhämtning

8 nov 2012
Dela artikeln
Tre dagar på, tre dagar av. Så har Anna Frånlund jobbat sedan 2003, och är mycket nöjd med det. Det ger tid för återhämtning och större frihet, tycker hon.

Tandläkartidningen skrev om arbetstidsmodellen 3 + 3 i nummer 8 2005. Då arbetade två tandvårdsteam på Folktandvården Vretgränd i Uppsala enligt modellen. I dag är det fler. Sex team har valt 3 + 3. Schemat löper över årets alla dagar, med undantag för storhelger. Man arbetar åtta och en halv timme om dagen i tre dagar, sedan är man ledig tre dagar.

En pott på 144,5 timmar (17 dagar) per år kommer till. Den används till administration, möten, utbildning med mera.
– Vi kan välja dag och tid själva och stöka undan administrationen när det passar. Det är en fantastisk förmån. Jag kan ta det när det regnar eller i samband med ett klinikmöte om det inträffar på en ledig dag. Om jag vill vara mer ostörd kan jag jobba en ledig helgdag.

Arbetstiden motsvarar 85 procent av heltid. Man får heltidslön, men ingen övertidsersättning för helgarbete. De som arbetar 3 + 3 jobbar i två fasta grupper. Varje grupp har tre team bestående av en tandläkare och en tandsköterska samt två tandhygienister.

Rummen utnyttjas hela veckan

Schemaläggningen är enkel. Fem av klinikens tolv behandlingsrum avsätts för 3 + 3-teamen, sedan är det klart. När den ena gruppen är ledig, jobbar den andra. Behandlingsrummen utnyttjas sju dagar i veckan.

Det är ingen brist på patienter, eftersom många uppskattar att få komma till tandvården på helgerna. Anna Frånlund var mycket nöjd med 3 + 3 2005.
– Jag tycker fortfarande att det är vansinnigt bra. Jag upplever att vi är friskare också, säger hon.
– Det är en fördel att vara ledig tre dagar i sträck, då hinner man återhämta sig ordentligt. Att arbeta helger kan vara en stötesten för en del, men om man kan jobba då finns det fördelar med det. Det är tystare på kliniken och mer vilsamt. På helgen har man också bara sina egna inbokade patienter.

Många fördelar

Andra fördelar med 3 + 3 är att det blir inarbetade team och bättre kontakt när man inte är så många.
– Vi får fördelarna med en liten klinik samtidigt som vi har fördelarna med en stor klinik med mycket kompetens.

Anna ser också stora fördelar med att kunna motionera och uträtta ärenden på lediga vardagar.
– Man behöver inte jäkta heller, eftersom man har flera dagar.

Kräver en viss erfarenhet

En liten begränsning med 3 + 3-systemet är att både tandläkare och tandsköterskor behöver en viss rutin eftersom det är en liten grupp som arbetar på helgen. På vardagarna finns det särskild personal som bokar tider och sköter sterilen. På helgerna måste 3 + 3-sköterskorna klara av det själva.

En annan förutsättning för att det ska fungera bra är att personalen kan samordna semesterledighet och lösa tillfällig frånvaro.

Anna Frånlund har nyligen fyllt 65 år. Nästa år tänker hon fortsätta arbeta 3 + 3, men kommer att jobba en timme mindre per arbetsdag. Det kommer att fungera bra, tror hon. Sköterskan får mer tid till egna undersökningar.
– Det är en väldig frihet att jobba på det här sättet. Det är mycket roligare om man får vara med och bestämma själv, tycker hon.

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch