Antibiotikabehandling vid endodontiska infektioner

Vetenskaplig artikel 13 mar 2014
Dela artikeln
Systemisk antibiotikabehandling för behandling av endodontiska infektioner kan i vissa fall användas i tillägg till kemo-mekaniskt avlägsnande av rotkanalsinfektionen. Avsikten med denna artikel är att klarlägga när detta är indicerat.
Wolf et al Läs artikeln som pdf här
Dela artikeln
Taggar:
 1. Kommentar från Nils Norrsell 10 februari 2015:

  Effektiva antiseptika behövs och går nu att köpa.
  På Läkemedelsverket finns en insikt om att den höga frekvensen av odontogena infektionen och den ökande antibiotikaresistensen bör föranleda användning av effektivare antiseptika vid rotbehandling. Oavsett hur noggrann antiseptik man tillämpar så kommer ändå bakterier att ta sig in i ett öppnat pulparum och några kommer att överleva i majoriteten av fallen.

  Den amerikanske endodontisten Meinig menar att bakteriefrihet inte går att garantera. Hans erfarenheter grundar sig dock enbart på samma metoder som används av de flesta tandläkarna i Sverige, dvs. milda antiseptika och inert rotfyllningsmaterial.

  Evidens saknas enligt SBU för dessa metoder. Ett nytänkande behövs. Det talas för mycket om antiseptikas giftighet och för litet om livsfarliga bakterier. Nya medel för desinfektion av rotkanaler finns nu att tillgå. Walkhoffs lösning, som har förmågan att penetrera de allra finaste kanalerna i en tandrot är ett mycket potent antiseptikum och torde vara lämpligt som inlägg i kraftigt infekterade rötter.

  Trikresolformalin är också kraftigt desinficerande och finns fr. o m. i år att köpa i Sverige. I början av 1960-talet fick man lära sig att detta var ett av de mest potenta antiseptika som fanns och det användes som inlägg i gangränösa tänder. Av för mig okänd anledning avrådde man från N2, trots dess betydligt mindre formaldehydinnehåll.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch