Kyltest bra på att hitta nekrotisk pulpa

Forskning 3 jun 2016
Dela artikeln
Att använda kyltest var överlägset perkussionstest för att identifiera tänder med nekrotisk pulpa, visar svensk-amerikansk studie.

Att avgöra om pulpan är vital eller inte inför en endodontisk behandling är viktigt eftersom möjliga behandlingsalternativ varierar med pulpans status. Vanligt är att till exempel använda ett kyltest eller ett perkussionstest. Vilken metod som fungerar bäst i praktiken har hittills varit oklart.

Men nu har svenska och amerikanska forskare undersökt hur bra metoderna klarar att avgöra pulpans tillstånd när de används rutinmässigt i tandvården.

Totalt 708 patienter med vardera en tand som skulle genomgå planerad rotbehandling testades med båda sätten av sammanlagt 62 praktiserande tandläkare i USA, Danmark och Sverige. Vid rotbehandlingen kunde sedan pulpans verkliga status konstateras.

Med kyltestet lyckades tandläkarna pricka rätt på 89 procent av tänderna med nekrotisk pulpa och 80 procent av tänderna med vital pulpa. Motsvarande siffror för perkussionstestet var 72 procent av tänderna med nekrotisk pulpa och 41 procent av tänderna med vital pulpa.

När fynden från både kyltest och perkussionstest kombinerades ökade dock inte träffsäkerheten över kyltestet ensamt.

Forskarna konstaterar därför att kyltestet är överlägset i att avgöra om pulpan är nekrotisk eller vital.

Källa:

J Endod; Pigg et al

Läs mer: http://bit.ly/1Wok0ev

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch