Annons

Annons

Tanderosion hos unga beror på dryckesvanor

Att dricka mellan måltiderna, sällan inta filmjölk och att hålla kvar drycken i munnen innan den sväljs är vanor som ökar risken för tanderosion.

Vanan att hålla kvar drycken i munnen innan den sväljs är något som ökar risken för tanderosion kraftigt. Det gäller också för frekvent intag av dryck mellan måltider samt lågt intag av filmjölk.
Det kan svenska forskare visa efter att de har följt 175 ungdomar från 13- till 14-årsåldern i fyra år.
Ungdomar som gick hos folktandvården i Nora eller Storå i Örebro läns landsting ingår i studien. De undersöktes första gången 2005–2007 vid ordinarie årskontroll och sedan ytterligare en gång fyra år senare.
Hos 30 procent av ungdomarna och 35 procent av tänderna hade tanderosionen förvärrats under denna tid. Försämringarna var inte signifikant större för pojkar än för flickor. Men däremot var andelen pojkar som hade kraftig eller mycket kraftig tanderosion vid uppföljningen signifikant större än flickorna.
De ungdomar som uppvisade en försämrad tanderosion hade vid den första undersökningen angivit ett signifikant högre intag av samtliga drycker mellan måltiderna, de åt mer sällan filmjölk, tog oftare läkemedel, hade oftare tandvärk och hade för vana att hålla kvar drycken i munnen innan de svalde ner den.
Vid uppföljningen rapporterade de även ett signifikant mer frekvent intag av surt godis, muntorrhet under natten samt lägre intag av te till frukost och mjölk till lunch.
Det var dock ingen skillnad mellan grupperna vad gäller karies, BMI, oral hygien eller vanor kopplade till en stillasittande livsstil.

Upptäck mer