Aktieägare riskerar skattesmäll
Skatteverket har värderat upp aktien efter den värdering som riskkapitalbolaget EQT gjorde inför budet på koncernen. Foto: Lars Hugo

Aktieägare riskerar skattesmäll

Revision 7 nov 2014
Dela artikeln
En skatterevision kan komma att slå hårt mot en stor grupp aktieägare i Praktikertjänst. Skatteverket anser att aktien var kraftigt undervärderad under 2012. Detta kan få som följd att aktieägarna upptaxeras.

Skatteverkets nya värdering av aktierna kom som en kalldusch för Praktikertjänst. Enligt styrelseordförande Urban Englund har Skatteverket accepterat den modell för värdering bolaget har haft de senaste 20 åren. Enligt modellen var aktievärdet 185 kronor 2012, men Skatteverket har en helt annan syn och värderar aktien till 1 000 kronor.

Det som fått Skatteverket att värdera upp aktien så kraftigt är den värdering som riskkapitalbolaget EQT gjorde inför budet på koncernen.

379 av Praktikertjänsts delägare som köpte aktier under 2012 riskerar nu att bli upptaxerade med omkring 450 miljoner kronor. Det innebär att 815 kronor per aktie ska tas upp som skattepliktig förmån.

– Praktikertjänst delar inte Skatteverkets bedömning. Vår bedömning får gott stöd från några av landets mest ansedda experter inom företagsekonomi och skattejuridik, säger Urban Englund i ett pressmeddelande.

Praktikertjänst kommer inom kort att lämna ett svar till Skatteverket och ge sin syn på värderingen av aktierna.

Det har inte gått att få någon kommentar från Skatteverket eftersom man där endast kommunicerar med Praktikertjänst och de berörda aktieägarna.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch