Dålig tandhälsa efter gastric bypass

Forskning 21 jan 2020
Dela artikeln
Många av dem som genomgått en gastric bypass-operation upplever en dålig tandhälsa som påverkar deras livskvalitet negativt två år efter ingreppet, visar en svensk enkätundersökning.

Enkäten sändes ut till samtliga patienter i Västra Götalandsregionen som gick igenom ingreppet under 2011. Svarsfrekvensen var drygt 55 procent, vilket ligger i linje med liknande undersökningar, men som begränsar tolkningsmöjligheterna.

Närmare fyra av fem av de svarande angav att de upplevde minst ett tandrelaterat problem där hypersensitivitet var det vanligaste problemet. Känsliga tänder drabbade kvinnor (30,8 procent) i betydligt högre utsträckning än män (18,8 procent).

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch