En tårta för viktiga insatser
Det blev kalas på Lidingökliniken när tandvårdsberedningens ordförande Catrin Mattsson kom med tårta som ett tack för de insatser tandläkare Johan Barksenius och hans team gör för hemlösa personer och misshandlade kvinnor. Det blev kalas på Lidingökliniken när tandvårdsberedningens ordförande Catrin Mattsson kom med tårta som ett tack för de insatser tandläkare Johan Barksenius och hans team gör för hemlösa personer och misshandlade kvinnor.

En tårta för viktiga insatser

26 nov 2012
Dela artikeln
– Det känns oerhört roligt att få ett erkännande från politikerhåll för arbetet med tandvård till utsatta personer. Det säger John Barksenius, tandläkare på Lidingö, som på måndagen förärades en tårta av landstingsledningen för sina insatser.

Johan Barksenius har under ett flertal år engagerat sig för tandvård till hemlösa och tandvård för misshandlade kvinnor. För detta fick han Primagruppens pris för två år sedan.

Nu har också ledningen för Stockholms läns landsting uppmärksammat hans insatser; Catrin Mattsson, centerpartistisk ordförande i tandvårdsberedning, kom på måndagen till kliniken och bjöd på tårta. Ett passande tillfälle dagen efter FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor.
– Det känns oerhört roligt, och tårta är ju gott, kommenterar John Barksenius.

Han önskar att fler tandläkare skulle engagera sig för tandvård till utsatta personer. Visserligen finns ett antal eldsjälar runt om i landet, men fler behövs.
– Ofta kan vi göra mycket med ganska små insatser för dessa personer. Ofta finns medel att söka ur olika fonder för att hålla kostnaderna nere. Lite extra tid kan man bjuda på, förklarar han.

De patienter som kommer till kliniken har ofta fått kontakten via Primagruppen, som är en organisation för utsatta personer och där han själv sitter i styrelsen, men han arbetar också ihop med olika kvinnojourer.
– Det är väldigt givande att hjälpa dessa människor. Jag hoppas att fler tandläkare börjar engagera sig, säger han.

 

Text: Mats Karlsson

Foton/Illustrationer: Foto: Gustaf Arnander

Dela artikeln
  1. Kommentar från Danne 27 november 2012:

    Oerhört fint! Mycket glad över att det finns människor som dig Johan. Allt man hör nu för tiden är att generera maximalt med pengar. Skönt att se att det fortfarande finns människor i världen som värderar mänskligheten högre än ekonomin.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch